tiistai 23. heinäkuuta 2013

Kirjasta elokuvaksi - tulevaa tuotantoa 4

Parin vuoden ajan olen tehnyt katsauksia mitkä genrekirjat ovat kääntymässä elokuviksi ja tv-sarjoiksi ja on jälleen aika vilkaista mitä uutta rintamalle kuuluu. Osa aiemmin käsittelemistäni kirjoista on jo nähty elokuvina, jotkut onnistuneina sovituksina, jotkut vähemmän onnistuneina. Yritän tässä kirjoituksessa käsitellä pääosin ennen mainitsemattomia teoksia, joten kannattaa vilkaista myös vanhempia esille otettuja kirjoja/leffoja (linkit lopussa).

Itse odotan ehkäpä kaikkein eniten BBC Onen tulevaa tv-sarjasovitusta SUSANNA CLARKEn kirjasta JONATHAN STRANGE & HERRA NORRELL. Seitsemänosaisen sarjan kuvaukset alkavat tämän vuoden loppupuoliskolla sekä Yorkshiressa että jossain päin Kanadaa. Vielä en ole kuullut näyttelijävalinnoista, mutta eiköhän niistä ala tihkua tietoja muutamien kuukausien sisään. Luin tämän vaihtoehtohistoriallisen fantasiakirjan viitisen vuotta sitten ja otin juuri uudelleen luvun alle, jotta tapahtumat ovat mielessä kun tv-sarja ilmestyy.

JOSEPH DELANEYn Wardstone Chronicles -sarjan ensimmäiseen kirjaan THE SPOOK’S APPRENTICEen pohjautuva elokuva Seventh Son on tulossa elokuviin tammikuussa 2014. Elokuvan pääosissa ovat Ben Barnes, Jeff Bridges ja Julianne Moore. Velhon tai manaajan oppipojan vauhdikkaasta menosta vakuuttaa myös elokuvan traileri.


ORSON SCOTT CARDin ENDER’S GAMEn mainoskoneisto onkin pyörähtänyt jo kovasti liikkeelle ja niin ovat myös leffan protestoijat, jotka oikeasti protestoivat kai kirjailijan mielipiteitä vastaan, ei sinänsä itse elokuvaa ja sen tekijöitä vastaan. Saa nähdä millaisen vastaanoton leffa saa kun se marraskuussa ilmestyy teattereihin. Leffa pohjautuu sekä Ender-kirjaan, että suomentamattomaan rinnakkaiskirjaan Ender’s Shadow, jotka molemmat luin männä vuonna (arvostelut). Ender herätti ristiriitaisia tuntemuksia, mutta leffa täytynee nähdä siitä huolimatta. Traileri alla.

SUZANNE COLLINSin Nälkäpeli-trilogian toinen osa VIHAN LIEKIT (arvostelu) ilmestyy elokuvana marraskuun lopussa ja se pitää käydä katsomassa. Pidin ensimmäisestä osasta, joten toivon, että kakkonenkin on tarpeeksi karu, jotta se ei aiheuttaisi harmituksia. Joulukuun elokuvakohokohta on tietenkin J.R.R. TOLKIENin HOBITTIn (arvostelu) filmatisoinnin kakkososa, SMAUGIN AUTIOITTAMA MAA, jonka traileri alla.



Etelä-Afrikassa on hankittu LAUREN BEUKESin hienon science fiction romaanin ZOO CITYn (arvostelu) elokuvaoikeudet, ja toivonpa melkoisesti, että jos tämä elokuva toteutuu, se kantautuisi myös meille jotakin kanavaa pitkin katsottavaksi. Kirjan tarina sijoittuu vaihtoehtohistorialliseen Johannesburgiin. Päähahmo on tumma nuori nainen, jonka erikoisuutena on löytää kadonneita esineitä/asioita/henkilöitä. Omaperäisestä kirjasta saisi omaperäisen elokuvan aikaiseksi. Nähtäväksi jää mitä syntyy, jos syntyy.


En ole lukenut JOE ”Stephen Kingin poika” HILLin SARVET-kirjaa, vaikka se taitaa kirjahyllystä löytyä. Kirjasta on kuitenkin tehty elokuvaversio, jonka voisi käydä katsomassakin. Fantasiakauhuleffan pääosissa on Daniel Radcliffe (enkä mainitse mistä hän on tunnettu). USAn ensi-ilta on lokakuussa 2013.

MARK HELPRINin TALVISTA TARINAA (arvostelu) on kuvattu jo pidempään, mutta vieläkään siitä ei ole tarjolla traileria eikä liiemmälti uusia kuviakaan. Niiden kuvien perusteella mitä olen nähnyt ja luettuani kirjan, en ole kauhean innostunut leffa-versiosta, eniten odotan ehkä Hans Zimmerin musiikkia.



CHRISTOPHER PRIEST kertoi tammikuussa espanjankielisessä haastattelussa, että hänen THE GLAMOUR -kirjansa pohjalta olisi suunnitteilla elokuva, ohjaajana Gerald McMorrow. Silloin toiveissa oli, että kuvaukset alkaisivat tänä kesänä, mutta toistaiseksi en ole kuullut mitään uutta siltä osin. Kirja on lukupinossani korkealla, kunhan saan Priestin uusimman kirjan pois alta ensin.


MARY DORIA RUSSELL kertoi puolestaan kotisivuillaan, että hänen THE SPARROW -kirjansa on optioitu kolmatta kertaa. Aiemmin sovitukseen on suunniteltu pääosaan Antonio Banderasia ja Brad Pittiä, mutta käsikirjoitukset eivät ottaneet tuulta alleen. Nyt optio on tv-elokuvaksi ja vaikka matka lopulliseen toteutukseen on vielä pitkä, niin ehkä se toteutuu. Itse en olisi kiinnittänyt muuten huomiota The Sparrow -uutiseen, mutta kun kirja on 101 Spefin helmeä -listalla, ja on aikomuksena lukea jossain vaiheessa, niin pistipä silmään.



Syfy on ilmoittanut aikeistaan sovittaa PHILIP K. DICKin ORAAKKELIN KIRJA (The Man in the High Castle) minisarjaksi. Ilmoituksen jälkeen en ole kuullut mitään jatkosuunnitelmia asiasta. Joitain vuosia aiemmin BBC:n suunnitelmissa oli adaptoida kirja minisarjaksi, mutta ilmeisesti tilanne on muuttunut tai sitten kyseessä on yhteistyöproduktio. Kirja on parhaillaan lainassa kirjastosta, joten eiköhän se tule luettua lähiaikoina.

J.G. BALLARDin UPONNUT MAAILMA (The Drowned World) ei tehnyt minuun vaikutusta (arvostelu), mutta elokuvana kirja olisi silti ihan mielenkiintoista nähdä. David Heymanin suunnitelmissa olisi tuottaa kirjasta elokuva Warner Brothersille, ja nähtäväksi jää eteneekö projekti suunnitelmia pidemmälle. Ballardin kirjoista on aiemmin tehty elokuviksi Crash ja Auringon valtakunta (Empire of the Sun).

STEPHEN KINGin KUVUN ALLA minisarja on ilmeisestikin alkanut jo CBS:lla. Ehkä jossain vaiheessa näkyy meidänkin tv:ssä. CARRIE-kirjasta on tulossa lokakuussa uudelleen filmatisointi, joka ilmeisesti kunnioittaa alkuperäistä teosta enemmän kuin Brian De Palman aikaisempi versio. Kingin kolmaskin teos, eli 11/22/63 on myös optioitu tv-sarjaksi.

ARTHUR C. CLARKEn LAPSUUDEN LOPPU (arvostelu) ja LARRY NIVENin RENGASMAAILMA (arvostelu) ovat molemmat SyFyn listalla minisarjaksi lähiaikoina, ilmoitteli Tor.com huhtikuussa. Sen kummempia tietoja ei ole silmiini osunut. Molemmat kirjat ovat science fiction -klassikkoja, joten on hienoa että ne ovat saaneet huomiota. Epäilen kyllä SyFyn laadullista jälkeä, mutta ehkä ei kannata tuomita ennen kuin näkee aikaansaannoksen.

VERONICA ROTHin DIVERGENTistä on tulossa elokuva, jota uudeksi Nälkäpeliksikin kutsutaan. Dystopia puree yhä. Julkaisupäivä leffalla on USAssa maaliskuu 2014. Toinen YA-kirja, jota en ole lukenut, mutta josta on tuloillaan ensivuoden helmikuussa elokuvaversio, on JAMES DASHNERin THE MAZE RUNNER. Kirja on kuulemma valtavan suosittu, mutta ei sitä suomennokseksi saakka ole saatu. Ehkä elokuvan myötä.

NEIL GAIMANin tuore THE OCEAN AT THE END OF THE LANE (arvostelu) on jo optioitu elokuvaksi, mutta aiemmat puheet UNOHDETTUJEN JUMALIEN kuusikautisesta HBO-sarjasta ovat osoittautuneet ennenaikaisiksi. Gaiman itse ilmoitti Twitterissä, että HBO ei ole näyttänyt vihreää valoa tuotannolle.


KURT VONNEGUTin TEURASTAMO 5 on puolestaan Guillermo del Toron suunnitelmissa sovittaa elokuvaksi ja hän on palkannut sitä varten Charlie Kaufmanin. Toivottavasti syntyy erinomaista jälkeä. Luin Teurastamo 5:n, hmmm... noin 30 vuotta sitten, joten ehkä on uudelleen luvun aika.

OCTAVIA E. BUTLERia ei enää ole, mutta hänen kirjojaan luetaan yhä. KINDREDistä (arvostelu) on tulossa sarjakuva ja kirja on optioitu myös elokuvaksi. Pääseekö aikamatkustustarina koskaan valkokankaalle saakka jää nähtäväksi, mutta minä ainakin luettuani kirjan olisin sen valmis katsomaan.


Kävin keväällä katsomassa Jurassic Park 1:n uudestaan 3-D-versiona. Olen nähnyt leffan ainakin 100 kertaa, eikä 3-D oikeastaan tuonut siihen mitään lisäarvoa. Leffa oli niin höntti ja samalla innostava kuin aiemminkin. Nyt olisi tuloillaan JURASSIC PARK 4. Koskapa olen aina ollut ja todennäköisesti tulen aina olemaan dinosaurus-friikki, niin meinaanpa käydä katsomassa tämänkin leffan, niin vanhan lämmittelyä kuin se mahdollisesti olisikin. Tarinalla ei ole enää varsinaista pohjaa MICHAEL CRICHTONin kirjoista, vaan se elää leffana jo omaa elämäänsä. Uutta materiaalia kirjailija ei enää voi edes kirjoittaa. Elokuvan kuvaukset ovat ilmeisesti käynnistyneet, mutta julkaisu tapahtuu aikaisintaan vuonna 2015.


DIANA GABALDONin MATKANTEKIJÄ eli Outlander-sarja on päätymässä tv-sarjaksi. Starz ei tosin vielä huhtikuussa ollut väläytelly sarjalle vihreää, mutta IMDB:ssä näyttäisi olevan sarjalle jo kuvaus ja yksi näyttelijäehdokas mainittuna. Ehkä jälkeä syntyy ja sarjalla lienee omat ihailijansa, vaikka itse vieroksunkin siinä olevaa romanttista leimaa, enkä ole sarjan kirjoja lukenut.

HARRY HARRISONin BILL, LINNUNRADAN SANKARI (Bill, the Galactic Hero) on tekeillä elokuvaksi ilmeisestikin pienellä budjetilla. Rahoitus on saatu keräyksellä kokoon, joten toteutus lienee aloitettu. En tunne kirjaa muuten kuin nimeltä, vaikka se on suomennettukin, mutta siihen liittyvän videon voi katsoa KickStarterin sivulta, kuin myös muutakin juttua leffan teosta.

Mitä muita kirjaan pohjautuvia leffoja on tulossa? Unohdin varmaan yhden jos toisenkin...

Kirjasta elokuvaksi - tulevaa tuotantoa 1
Kirjasta elokuvaksi - tulevaa tuotantoa 2
Kirjasta elokuvaksi - tulevaa tuotantoa 3

12 kommenttia:

  1. En tiennytkään, että Stephen Kingin Kuvun alla on muuntautunut minisarjaksi. Toivottavasti tulee Suomenkin telkkariin, koska itseäni ainakin kiinnostaisi nähdä miten kirja on kääntynyt sarjaksi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Wikipedian mukaan pilotin lisäksi sarjasta on esitetty jo viisi jaksoa. Toivottavasti joku mainoskanava jälleen poimii Kingiä meillekin näytettäväksi. Minusta tuntuu, että katson häntä sujuvammin kuin luen, vaikka useimmat tuotannot eivät taida olla täysin uskollisia alkuperäisille kirjoille.

      Poista
  2. Oho, Zoo City saattaa muuntua elokuvaksi? Se on kyllä pakko nähdä jollakin keinolla jos se vain toteutuu. Toivottavasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa toivon, Zoo City pitää nähdä, jos toteutuu. Teatterilevitystä on kuitenkin varmaan Lappiin asti turha odottaa.

      Poista
  3. Vau, Kuvun alla pitää ehdottomasti nähdä. Uponneesta maailmasta en minäkään pitänyt, mutta elokuvana voisin mielelläni katsoa sen. Sarvet vaikuttaa myös mielenkiintoiselta, ja Jonathan Strange & Herra Norrell odottaa kirjahyllyssä lukuvuoroaan. BBC:llä on yleensä laadukkaita tuotantoja, odotan siis kovasti sarjan valmistumista, koska luulen pitäväni kirjasta.

    Kävin muuten myös katsomassa Jurassic Park 3D:n, kun oli mahdollisuus päästä Suomalaisen kirjakaupan ilmaisnäytökseen. Ihan hyvä se edelleen oli, mutta enpä tiedä olisinko halunnut maksaa 3D-versiosta. Haiskahtaa epäilyttävästi rahastukselta. Tosin suhtaudun muutenkin aika nihkeästi 3D-elokuviin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti pidät Jonathan Strangesta ja herra Norrellista. Uskoisin sen taipuvan hyvin tv-sarjaksi. Kuin myös pidän BBC:n tuotannoista.
      Juu, rahastuksen tuntua Jurassic Parkin 3-D:ssä oli paljon, se oli lopulta pettymys formaattina tai sitten olen nähnyt leffan yksinkertaisesti yhden kerran liikaa.

      Poista
  4. Ehdottoman odotettava Guillermo Del Toron ja Chuck Hoganin The Strain -vampyyritrilogia josta tehdään TV-pilotti. Kuvaukset alkaa syyskuussa. Ohjaajana itse Toro ja kässärin hoitaa Lostin Carlton Cuse.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ah, tämä. Ehdottomasti, jos pilotti tuo jatkoa sarjalle, siitä voisin kiinnostuakin. Kirjoja en jaksa nostaa lukulistalle, vaikka ne löytyisi suomenkielisinä ekirjoinakin... hmmm.

      Poista
  5. Toivottavasti Jonathan Strange ja Mr Norrell on parempi tv-sarjana kuin kirjana. Kirjana se vertautui mielessäni jatkuvasti Neal Stephensonin Baroque Cycleen, joka on tuhannesti parempi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mnulla ei ollut lukiessa vertailupainolastia, joten nautin kirjasta paljon. Toivottavasti tv-sarja onnistuu ja on tosiaan enemmän mieleesi.

      Poista
  6. http://www.buzzfeed.com/ariellecalderon/books-to-read-before-they-hit-the-big-screen
    tässä muutama kirja-elokuva-yhdistelmä lisää, vaikka samojakin siinä oli :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos linkistä. Minä keskityn lähinnä sf/f kirjojen filmatisointiin. Mielenkiintoisia kirjoja sovitetaan muistakin genreistä luonnollisesti.

      Poista

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...