tiistai 9. heinäkuuta 2013

Finncon 2013 - sunnuntai

Finnconin viimeinen päivä 7.7. avautui Maailmankaikkeuden parhailla matkakohteilla, joihin meidät Shimo Suntilan johdolla tutustutettiin. Roolihahmoissaan olevat kirjailijat Siri Kolu, J.S. Meresmaa ja J. Pekka Mäkelä kehuivat kilvan luomiaan maailmojaan matkakohteina, ja mielestäni kaikki onnistuivat niin hyvin, että matkakuume iski. Luen parhaillaan Meresmaan Mifongin perintöä ja ennakkoon voin sanoa pitäväni maailmasta kovastikin. Siri Kolun luomaan luolastoon (Pelko ihmisessä, tulossa lokakuussa) en kyllä matkaisi maksustakaan oikeasti, mutta virtuaalimatkailu kirjan kautta houkuttelee ehdottomasti. Paneelin jälkeen kävelin heti ostamaan Mäkelän Alshainin. Niinpä Finncon-saldokseni tuli kaksi ostettua paperikirjaa nollan sijaan. Ei mitenkään paha repeäminen.

Ei sillä, että enää ihmeemmin tarvitsisin mielenkiintoisia kirjoja lukulistalleni, kuten Todella vaiheessa -blogin Retakin totesi ohjelman alussa, niin kuuntelinpa kuitenkin mitä Pia Göös, Matti Karjalainen ja Markku Kesti kirjastoihmisinä suosittelivat aikuisemmille lukijoille. Aivan ensimmäisenä esiteltiin vaihtoehtohistoriakirja, jossa esiintyy vampyyrejä Lontoossa. Minulla meni kirjan nimi ja kirjoittaja ohi, saiko kukaan ylös mistä teoksesta oli kyse? Haluaisin tietää. Muut vinkkauksen kohteet olivat John Carter (Edgar Rice Burroughs), Sysimetsä (Colin Meloy ja Carson Ellis), Triffidien kapina (John Wyndham), Panoksena tulevaisuus (Robert A. Heinlein), … ja sinä päivänä jumalat kuolivat (Walter Ernsting), Bitter Seeds (Ian Tregillis), Tyttö joka purjehti Satumaan ympäri itse rakentamallaan laivalla (Catherynne M. Valente), Aurinkojen huone (Alastair Reynolds), Temeraire (Naomi Novik), Planeetta nimeltä Shajol (Cordwainer Smith), Perimmäinen Pohjola -sarjakuvaromaani (Hugleikur Dagsson), Rotat (James Herbert), Paratiisin suihkulähteet (Arthur C. Clarke), Kuulen kutsun metsänpeittoon (Sari Peltoniemi). Kyllähän näistä, varsinkin vanhemmista teoksista tuli poimittua mieleen muutama. Olen iloinen, että Tregillisin Bitter Seeds oli mukana vinkkauksessa.

Sunnuntain odotetuin ohjelma näin kirjabloggaajalle oli tietenkin Jussi Ahlrothin vetämä Kriitikot vastaan bloggarit -paneeli, joka alkoi varsin hilpeällä vastakkainasettelutykityksellä. Kriitikot ovat kulttuurieliitin kätyreitä -väite irrotti hervottomat naurut. Liina Poropudas Sivukirjastosta ja Anmari Viljamaa Booking It Some Moresta keskustelivat varsin hyvässä hengessä Markku Soikkelin ja Vesa Sisätön kanssa ja tuntuivat rikkovan ennakkoluuloja kumpaistakin ryhmää kohtaan. Toki ennakkoluuloista tai asenteista tuskin päästään jatkossakaan täysin eroon, mutta olipahan kiva huomata, että rooli mikä rooli, siellä on aina ihminen takana. Jäin kyllä ihmettelemään Soikkelin lausahdusta, ettei kirjablogien arvioista näkyisi miksi joku kirja olisi tietylle yleisölle kiinnostava. Todellako? Kannattaa käydä katsomassa Liinan ajatuksia paneelin jälkeen.

Lyhyen sunnuntai-päivän viimeisenä ohjelmana päätin käydä kuulemassa suomalaisten kirjailijoiden mietteitä dystopioista ja niiden kirjoittamisesta. Iida Simes veti keskustelua, johon osallistuivat Anne Leinonen, Anu Holopainen ja Emmi Itäranta. Teemoina olivat nuoret päähahmot, feminismi, taloudellinen tasa-arvo, ekologisuus, ympäristöasiat ja näkökulmat. Nälkäpeli tuntui olevan paneelin pääesimerkki nuorille suunnatuista dystopioista, ja sitä kehuttiinkin vuolaasti. En omasta mielestäni saanut keskustelusta kuvaa, miksi dystopiat erityisesti kiinnostavat lukijoita, ja dystopioiden luonnetta ja muutosta vuosikymmenien varrellakin olisi voinut pohtia. Joka tapauksessa kiinnostava paneeli, vaikka kuva nuorista oli hieman yksioikoinen.

Sitten se aika oikeasti loppui ja oli lähdettävä poiiiss. Kaiken kaikkiaan Finncon 2013 oli loistava ja onnistunut tapahtuma, ja ainoa asia mikä jäi harmittamaan, oli omat aikataulusuunnitelmani, niin että Definitiivinen härpäkepaneeli jäi näkemättä ja nimikirjoitus Magdalena Hailta saamatta! Oli hienoa tavata uusia ja vanhoja tuttavia, mm. Nörttityttö-Nina, Meerit, Reta Todella vaiheessa -blogista, tpi Tpi’s reading diarysta, Katri, jonka uskomatonta energiamäärää suorastaan kadehdin, Miikka, Taika Kirjasfääristä sitten vuoden 2009 jälkeen (käykää ehdottomasti katsomassa Taikan upeat TARDIS on lastattu kuvat!!!), ja tietenkin Sini. Kiitos Vippeqille hienosta matkaseurasta (vaikka välillä huitelitkin TARDIKSEN kyydissä jonnekin) ja kiitos conin järjestäjille onnistuneesta conista ja fantastisesta ohjelman mobiiliversiosta, jonka avulla olin suurimman osan aikaa siellä missä pitikin. Ensi vuonna Jyväskylään, mutta sitä ennen meinaan käydä ainakin Sweconissa lokakuussa.
Juha Jyrkäs ja sähkökannel

6 kommenttia:

  1. Minä selvisin vain kolmella ostetulla kirjalla, mistä olen kauhean ylpeä! Tosin lukulistalle tunki varmaan kuusinkertainen määrä. Hieno tapahtuma taas kerran.

    (Bongasin sinut paneelista käsin, mutta en ollut riittävän nopea sen jälkeen tullakseni nykimään hihasta! Seuraavassa conissa... :D)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luettavat kirjat ei lopu.
      Jeps, olin siinä teitä vastapäätä istuksimassa. Ensi vuonna minussa on joko jäljitin tai Liina roikkuu pääsemättömästi puseronhihassa. Eiköhän se onnistu :)

      Poista
  2. Matti tais vinkkailla Kim Newmanin Anno dracula -kirjoja. Mihinhän noi vinkkareiden vinkit vois heittää täällä internetsissä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä teki, kiitos! Outo sarja minulle, mutta ehkä voisi jossain vaiheessa ekaan kirjaan tutustua.

      Poista
    2. Nuo vinkkareiden vinkithän olisi hienoa saada Finnconin sivuille. Nyt siellä jo onkin luettelo "Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt SF-kirjallisuudessa" -ohjelmanumerossa suositelluista teoksista: http://2013.finncon.org/2013/07/kirjasuosituksia/

      Poista
    3. Hyvä idea, vaan minulta ei tietenkään onnistu. Lauantaina oli lisäksi Kirjavinkkausta vähän nuoremmille, jonne en päässyt, mutta sekin lista olisi kiva nähdä.

      Poista

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...