perjantai 18. heinäkuuta 2014

Joe Abercrombie: Half a King

Joe Abercrombien uuden kirjan ilmestyminen on aina tapahtuma, sillä luen hänet neljän suosikkikirjailijani joukkoon. Half a King on Shattered Sea -trilogian ensimmäinen osa ja ensimmäinen Abercrombien kirjoittama nuortenkirja. Kirja ei sijoitu Ensimmäinen laki -maailmaan, vaan ihan omaansa. Ennakkoon hieman pohditutti millaista nuorille suunnattua kirjallisuutta yleensä veristä ja rosoista aikuisille suunnattua fantasiaa kirjoittava kirjailija kirjoittaisi, ja olisiko esimerkiksi magian osuus suurempi kuin aiemmissa kirjoissa. Sepä selvisi hyvinkin pian, kun kirja muutama viikko sitten ilmestyi luettavaksi.

Prinssi Yarvi ei ole koskaan halunnut Gettlandin kuninkaaksi, mutta se rooli hänen osakseen tulee, kun hänen isänsä ja veljensä yllättäen surmataan. Vaikka Yarvilla on vain yksi käypä käsi, hän päättää kostaa läheistensä kuoleman. Kostoretki muuttuu selviämistaisteluksi niin merellä kuin maallakin ja vihollisia löytyy paitsi hänen valtakuntansa ulkopuolelta, myös sisäpuolelta.

Tässä kirjassa on väkivaltaa, kyynisyyttä ja huumoria, mitkä ovat hyvin tunnistettavaa Abercrombieta. Hahmot ovat harmaita, mutta eivät yhtä rosoisia kuin kirjailijan aiemmissa teksteissä. Seksiä ei löydy ja kirosanoja esiintyy vähäisessä määrin ja kevyimmästä päästä. Taisi "ass" olla se pahin. Tästä päätellen nuorille suunnatun kirjasta tekee vähäisempi seksi ja kiroilu, mutta verta toki saa lentää entiseen malliin. Mutta en minä valita. Juoni kulkee ja sisältää yllätyksiä.

Aluksi korostuu Yarvin fyysiset puutteet kovastikin, jotka hän korvaa pian nokkeluudellaan ja älyllään. Ilmeisesti kovinkin vähin kaverein kasvanut nuori miehen alku päättyy joukkoon, jossa ovat salaperäinen Nothing (jonka nimestä pidän ja siihen liittyy sopivaa kielellistä leikittelyäkin), Jaud, Rulf ja Sumael, jotka korvaavat hänen tiedollisia ja taidollisia puutteita ja luonnollisesti myös fyysisiä kykyjä, kuten sotakirveen heilauttelua, miekkailuja ja jousiammuntaa. Yarvissa on jotain tyrionlannistermaista, mutta huomattavasti siloisemmassa ja vähäisemmässä määrin. Yhden kirjan perusteella hän vaikuttaa lupaavalta hahmolta, mutta odotan ainakin seuraavan osan, ennen kuin muodostan varsinaista mielipidettäni. Hahmot ovat sinänsä onnistuneita, mutta jokin jää silti puuttumaan, vajaaksi ja pinnalliseksi. Taustat eivät tunnu kovin vahvoilta ja motivaatiot, koetut tunteet ja käänteet hahmojen kehityksessä eivät ihan vakuuta. Kaipasin enemmän.

Abercrombie on selvästi kiinnittänyt huomiota naishahmoihin ja tehnyt heistä vahvempia ja monella tapaa monipuoleisempia. Naiset sulautuvat ongelmitta hahmojoukkoon, eikä heitä heti ali/yliarvoteta sukupuolen perusteella. Harmi, että englanninkielessä on sukupuolellinen hän-sana. Maailmanluonti jää kirjan pituuden johdosta vähäisemmälle, mikä on sinänsä harmi, sillä kartan ja tarinan matkanteon perusteella kyseessä on mielenkiintoinen fantasiamaailma erilaisine kulttuureineen ja uskomuksineen. Haltiametallia kuvaillaan, mutta olisin halunnut kuulla edes pikkutarinan ajasta jolloin haltiat olivat metalliaan tekemässä (ainahan saa haluta). Jumalhahmoihin mennään sisälle enemmän ja tällä kertaa kirjailija on hieman kiepauttanut rooleja, tehden rauhanjumalasta isän ja sodanjumalasta äidin.

Half a Kingissä on erinomaisen yllättäviä juonen käänteitä, ja vaikka sen hahmot eivät täysin tyydytäkään, varsinkin kun vertaa Abercrombien aikaisempiin teoksiin (tämä jää häntäpäähän), niin silti trilogian ensimmäinen kirja on nautittava lukukokemus ja odotan kakkoskirjaa nähdäkseni miten tarina etenee. Half a Kingin voi kuitenkin lukea pitkälti myös yksittäisenä teoksena. Half the Worldin pitäisi ilmestyä ensi helmikuussa ja viimeisen osan, Half a Warin noin vuoden kuluttua.

Virallinen traileri:

2 kommenttia:

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...