sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Yoon Ha Lee: A Vector Alphabet of Interstellar Travel

Korealaistaustainen amerikkalainen Yoon Ha Lee on muutaman kerran tullut vastaani Theodore Sturgeon-palkintoehdokkaana. A Vector Alphabet of Interstellar Travel on novelli, joka julkaistiin ekirjana vuonna 2011 ja se on luettavana myös ilmaiseksi Tor.comin sivulta.

Tarina koostuu lyhyistä katsauksista maailmankaikkeudessa sijaitseviin sivilisaatioihin, joilla on omat kulttuuriset otteet ja tarkoitusperät tähtien väliseen matkailuun. Nimeämätön kansakunta levittää pahaenteistä kulttiuskontoaan, aikakirjoihin hurahtaneet iothalit lähettävät koottuja teoksiaan aluksissaan päämäärästä sen kummemmin välittämättä, tanssijat-niminen kansa sotii nuorta vieraskansaa vastaan, kiattit käy kauppaa kaikesta minkä vain pystyy kuvailemaan ja yksi pieni kansakunta on keksinyt avaruusaluksen, joka tappaa kaikki matkustajansa, ja pitää keksintöä saavutuksena, jonka kehittelystä ei luovuta.

Tarinat kansoista voisivat olla tavanomaisia kuvailuja vieraista kulttuureista, mutta Yoon Ha Lee on tehnyt niistä jotain ihan muuta. Hän on lisännyt jokaiseen kierteen, mikä on suoranaisesti ravintoa aivoille. Hän tekee universuminsa kansoista vieraita, selittämättömiä omine motivaationeen ja kaiken keskellä on myös sense-of-wonderia kvanttimusteiden, kirjainten ja kuolemanalusten muodossa.
"The Iothal do not call their starships ships, but rather codices. They have devoted untold ages to this ongoing archival work. Although they had developed earlier stardrives - indeed, with their predilection for knowledge, it was impossible not to - their scientists refused to rest until they devised one that drank in information and, as its ordinary mode of operation, tattooed it upon the universe's subtle skin."
Ja selittämättömyydessään kuvaukset silti heijastavat omaa, ajoittain jopa järjetöntä ihmiskuntaamme, joka löytyy jokaisen kuvauksen sisältä jossain muodossa. Leen tyylistä tulee mieleen jotkin Ursula K. Le Guinin tarinat, mutta samalla siinä on omaperäisyyttä. Olen käsittämättömällä tavalla ihastunut A Vector Alphabet of Interstellar Traveliin, sen kiehtovuuteen ja synkkyyteenkin, ja haluaisin lukea erikseen hieman pidempiä kertomuksia sen kansakunnista. Harmittaa, että tämä novelli jäi huomiotta 2012 Hugo-äänestyksessä, niin itselläni kuin varmasti monilla muillakin. Aion ehdottomasti tutustua kirjailijan tänä vuonna ilmestyneeseen novellikokoelmaan Conservation of Shadows.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...