maanantai 11. marraskuuta 2013

Elizabeth Bear: Book of Iron

Luin kesällä Elizabeth Bearin pienoisromaanin Bone and Jewel Creatures (arvostelu), jonka päähenkilö Bijou ja hänen taitonsa luoda luista animoituja otuksia herätti kiinnostusta, vaikka itse tarinan juoni jäi hieman epätyydyttäväksi. Book of Iron (2013) kertoo Messalinen velhon Bijoun menneisyydestä. Nekromantti Maledysaute, velho Salamander ja bardi Riordan ovat matkalla Messalinen läheisessä autiomaassa sijaitsevaan muinaiseen rauniokaupunkiin Eremiin, jonne Salamanderin voimakas velhoäiti erikoiskykyineen on hankkiutunut kutsuakseen Book of Ironia. Hänet täytyy pysäyttää, jotta vältyttäisiin ikäviltä seuraamuksilta, ja kolme vierasta pyytää apua prinssi Salihilta ja tämän velholta Bijoulta sekä nekromantti Kaulasilta. Matka vie ryhmän läpi kuolleiden kulkureitin, tappavien aurinkojen alle, tehtävään jossa heillä ei ole varaa epäonnistua.

Tämä Eternal Sky -maailmaan sijoittuva tarina on mielenkiintoinen sekoitus maagista fantasiaa menneisyyden ilmapiirissä ja ”nykyaikaisia” keksintöjä, kuten auto, lentokone ja juna. Mukana on myös tietysti jo Bone and Jewel Creatures -tarinassa esille tulleita luista herätettyjä ja muokattuja eläinhahmoja. Steampunkihko ote Book of Ironissa ei ole niin vahva kuin edeltäjässään. Creaturesissa minua eniten kiehtoi Bijoun työskentely, tieteen ja taikuuden yhteenliittymä, mikä nyt jää vähemmälle, mutta ei häviä kokonaan. Book of Iron on ennen kaikkea seikkailutarina, jossa on vaarallisia tilanteita, ripaus Kadonneen aarteen metsästäjiä, ja tragediaakin. En ole täysin tyytyväinen juoneen, se tuntuu kohtalaisen heppoiselta, mutta hahmot toimivat tarinassa ja ovat jopa mielenkiintoisia. Harmi, että kirja on sen verran lyhyt, ettei muiden kuin Bijoun sisäiseen maailmaan päästä kunnolla käsiksi.

Myös taikuussysteemistä olisi voinut kertoa enemmän. Pakostakin vertaan tätä Brandon Sandersonin The Emperor’s Souliin, jossa eri osa-alueet olivat tasapainossa keskenään, siitäkin huolimatta että kovakantisessa formaatissa tarina taitaa olla jopa lyhyempi kuin Bearin. Bijoun ja Kaulasin väliset jännitteet saavat tilaa, mutta mielestäni lääniä riittää vielä lisätarinoillekin, ennen kuin päästään Creaturesin tilanteeseen. Ehkä tarinoita on tulossakin lisää. Tätä voisi tiedustella kirjailijalta vaikka ensi kesänä Finnconissa, jos ei siihen mennessä ole muuta kautta selvinnyt.

Book of Iron on kiva välipala. Pidin  Bone and Jewel Creaturesista kuitenkin enemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...