tiistai 16. huhtikuuta 2013

Loppuvuoden 2013 tulevia genrekirjoja (päivitetty 13.9.)

Jälleen on aika kääntää katse tulevaan ja vilkaista mitä loppuvuoden 2013 (touko-joulukuu) tulevia käännös- ja englanninkielisiä genrekirjoja ilmestyy. Valikoin tietenkin itseäni kiinnostavat opukset, toivottavasti niistä löytyy mieleistä odotettavaa muillekin. Päivittelen tätä kirjoitusta kuukausien aikana kansikuvilla ja mahdollisilla lisätiedoilla.

Heti toukokuun alkupuolella pitäisi ilmestyä Liz Williamsin Rikosetsivä Chen -sarjan kakkososa, Demonien taivas. Kääntäjä on vaihtunut ykkösestä, saa nähdä vaikuttaako se suomennoksen tuntuun. Aavekauppiaan tytär ilmestyi ekirjana, joten eiköhän Demonien taivaskin. Päivitys: Demonien taivas ei toistaiseksi ole ilmestymässä ekirjana. Justina Robsonia käsittelinkin jo edellisessä tulevien kirjojen katsauksessa hieman pidemmälti. Aitoa peliä ilmestyy toukokuussa, mutta ei valitettavasti ekirjana. Kesäkuussa pitäisi tulla luettavaksi myös Peter Wattsin Sokeanäkö. Watts on tavattavissa Finnconissa 5.-7.7. Andrzej Sapkowskin Noituri-sarja täydentyy heinäkuun alkupuolella Halveksunnan ajalla.


  


Ensi viikolla englanniksi ilmestyvä Lauren Beukesin hyytävän pelottavaksi kuvattu The Shining Girls on luvassa suomeksi jo niinkin pian kuin elokuun puolivälissä. Suomennoksen nimi on Säkenöivät tytöt. Hienoa, että eteläafrikkalainen kirjailija on päässyt suomennettavien listalle. Olisi mukavaa, jos hänen Arthur C. Clarke -palkittu Zoo Citykin (arvostelu) käännettäisiin. Aldous Huxleylta on tulossa syyskuussa 60-luvulla kirjoitetun Island-kirjan käännös, Saari. Siihen pitänee tutustua, samoin kuin yhä lukemattomien listallani roikkuva Uljas uusi maailma. Maagista realismia tarjoava kiinalaisen Mo Yanin teos Seitsemän elämääni vaikuttaa sen verran kiinnostavalta, että jossain vaiheessa sekin päätyy varmaankin luettavaksi. M. John Harrisonin Empty Space oli ehdolla BSFA-palkintoon ja lokakuussa tammikuussa kirjan pitäisi ilmestyä suomeksikin. Olen lukenut kirjailijalta aiemmin vain Nova Swingin (arvostelu), muitakin on lukujonossa. Ei varmaa tietoa ilmestyykö näistä neljästä jokin ekirjana, toivottavasti. Lisäys: Seitsemän elämääni ilmestyy myös ekirjana. Kirjavalta on saatu signaalia, että tänä vuonna olisi tulossa ulos Joe Abercrombien Ennen hirttämistä  (kesällä) ja George R.R. Martinin Lohikäärmetanssi kahdessa osassa syksyllä jossain vaiheessa.

Lisätty: Kesäkuussa ilmestyy toisen Finnconin kunniavieraan Aliette de Bodardin kokoelma Perhonen ja jaguaari - tarinoita Xuyasta. Kirja sisältää kuusi novellikäännöstä.

  


Lisätty: Lokakuussa ilmestyy suomeksi Hugh Howeyn suositun Silo-sarjan ensimmäinen osa nimellä Siilo (Wool). Tulokkaan sivumäärästä päätellen ilmeisesti kaikki 5 osaa julkaistaan yhtenä niteenä ensi syksynä. Alunperin omakustanteena ilmestyneet ekirjat luin kahdessa erässä 1-3 (arvostelu) ja 4-5 (arvostelu), ja pidän teoksia varsin suositeltavana dystopiana.


Lisätty: Michael Moorcockin Ilmojen sotaherra saa jatkoa syksyllä sarjan kakkososasta Leviatan maan päällä. Gene Wolfen Sovinnontekijän kynsi, jatko hienolle Kiduttajan varjolle, olisi näillä näkymin sittenkin ilmestymässä tänä vuonna, ihan joulukuun loppupäivinä. Saa nähdä tuleeko.

Odotettavien ulkomaisten kirjojen joukossa ensimmäisenä on kesäkuussa ilmestyvä Christopher Priestin The Adjacent. Connie Willisiä on luvassa lyhyessä muodossa, kun heinäkuussa julkaistaan novellikokoelma The Best of Connie Willis. Elokuulle ajoittuvat Margaret Atwoodin MaddAddam, jota useampi odottaa varmasti innolla, ja ehkä jotkut innostuvat lisäkseni myös Jonathan Stroudin uudesta Lockwood & Co. -nuortensarjastakin, jonka ensimmäinen kirja on nimeltään The Screaming Staircase. Ainakin filmiväki on kiinnostunut, sillä leffaoptio sarjaan on jo hankittu.

  

Kim Stanley Robinsonin lukeminen on jäänyt minulta toistaiseksi väliin, mutta paleofiktioita ei kovin paljon ilmesty, joten Shaman päätynee lukulistalleni puhtaasti juonikuvauksen perusteella. Scott Lynch on nyt ihan oikeasti saanut The Republic of Thievesin valmiiksi ja se ilmestyy ihan oikeasti lokakuussa. Ja sitä odotetaan paljon. Lokakuussa ilmestyy myös Lavie Tidharin The Violent Century, joka kuitenkin taitaa jäädä vähän jalkoihin marraskuussa tulevalle Martin/García/Antonsson -kolmikon The World of Ice and Fire -opukselle. Ensyklopediateos on aivan ehdoton Tulen ja jään laulu -sarjan faneille. Päivitys: The World of Ice and Fire on siirtynyt 2014 puolelle. Martinin ja Gardner Dozoisin toimittama Dangerous Women ilmestyy joulukuussa 2013. Antologia sisältää Tulen ja jään laulu -sarjan historiaan liittyvän pienoisromaanin.

  Lokakuusta jäänee odottelemaan lukuvuoroaan myös Nnedi Okoraforin novellikokoelma Kabu-Kabukin. Joulukuussa on odotettavissa vuoden toinen Ian Tregillisin uutuus, Something More Than Night. Ellei sitä pullauteta seuraavan vuoden puolelle jostain syystä. Jännittävää nähdä mitä kirjailija on saanut aikaiseksi Milkweed Triptych -trilogian jälkeen. Kuten aina, tulevien joukkoon mahtuu aina yllättäen kiinnostusta herättäviä teoksia, mutta kyllä näillä mainituilla saa jo loppuvuoden lukukalenteria reippaasti täytettyä.

9 kommenttia:

 1. The Republic of Thieves oikeasti valmiina? Voiko olla, voiko olla? Hermostuin, kämmeneni hikoavat, miksei ole jo lokakuu?

  Pitää käydä lista tarkemmin läpi ajatuksella sitten, kun ajatuskapasiteettia taas on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän olla asettamatta liikaa odotuksia TRoTia kohtaan, mutta ehkä sen tuloon uskaltaa jo uskoa :)

   Poista
 2. Hieno lista, mutta mihin unohtui joulukuussa ilmestyvä antologia Dangerous Women? Minulla loppuvuoden odotetuin kirja on Stephen Donaldsonin The Last Dark, joka menee jopa The Republic of Thievesin edelle. Täytyy myös mainita Robin Hobbin The Wilful Princess and the Piebald Prince, jonka "normaali" versio on luvassa lokakuussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei unohtunut, vaan jätin Dangerous Womenin tarkoituksella pois, kun takaraivossa kolkuttaa ajatus, että se ei tänä vuonna ilmesty, vaan siirtyy alkuvuoteen. Onkohan sen tulo varmaa? Pistän sen kyllä heti listalle, jos on.

   Poista
  2. Olet oikeassa, virallista ilmoitusta kirjan ilmestymisajasta ei (tietääkseni) ole annettu. Antologia löytyy kuitenkin Edelweiss-tietokannasta:

   http://edelweiss.abovethetreeline.com/ProductDetailPage.aspx?sku=076533206X

   Poista
 3. Hei Raija, pakko tunnustaa, että olen realistisen kirjallisuuden ystävä, mutta Atwoodista pidän ja siksipä pisti silmääni blogissasi tuo MaddAddam.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että löytyi yksi teos joukosta, joka kiinnostaa. Jos rajapintaa noin yleensä kokeilee, niin saattaisit pitää ehkä myös Mo Yaninkin teoksesta. Monet maagisen realismin kirjoista on hyvinkin realismismiksi tulkittavissa.

   Poista
 4. Tässä olikin muutamia kirjoja, joita itsekin odotan oikein kovasti (esim. Sokeanäkö ja Säkenöivät tytöt). Jotenkin tuo Demonien taivas oli itseltäni ihan kokonaan jäänyt huomaamatta, että ilmestyy syksyllä. Se pitää sitten ehdottomasti lukea kun ensimmäinenkin Rikosetsivä Chen - kirja on tullut luettua. Ainakin kansi näyttäisi vähän paremmalta kuin sen ensimmäisen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti pidät Williamsin ensimmäisestä. Minä yllätyin positiivisesti. Minusta on hienoa, että genrekäännösrintamalla on piristytty ja saadaan uusia nimiä luettavaksi.

   Poista

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...