perjantai 5. huhtikuuta 2013

Kesken jäänyt kirja

En yleensä kirjoittele blogissani kesken jääneistä kirjoista, sellaisista kun ei oikein voi tehdä kunnollisia arvioitakaan. Nyt kuitenkin otan esille yhden lyhyesti, koska se liittyy reilu kolmisen viikkoa sitten kirjoittamaani Omakustanteista-kirjoitukseen. Mainitsin kirjoituksen loppukappaleessa aikomuksistani lukea muutamia omakustanteita lähikuukausina ja otinkin luvun alle ensimmäisen suunnitellun, joka oli ystäväni suositus (aiempi suositus Iain M. Banks osui kohdilleen).

Kyseessä on M. Todd Gallowglasin Tears of Rage -fantasiasarjan ensimmäinen osa First Chosen. Hankin sen ekirjana Amazonista, ja hinta ei kyllä paljoa kukkaroa verottanut. Tarina alkoi jumalolentojen yhteenotolla ja tyttölapsen syntymällä. Tällä tytöllä oli jo ennen syntymäänsä tehtävä osanaan. Luin kirjaa reilun neljänneksen verran, minkä jälkeen silmäilin vielä muutaman kymmenen sivunkääntöä ja siihen mennessä minulle syntyi mielikuva kohtalaisen perinteiseen tyyliin kerrottavasta fantasiatarinasta, jossa yliluonnollisilla hahmoilla on merkittävä rooli. Se ei sinänsä ollut huono asia. Teksti oli kuitenkin paikoin epätasaista, aivan kuin joidenkin peräkkäisten lauseiden välissä olisi ollut ajatuskatko. Kirjassa oli myös useampi kirjoitusvirhe jo heti alussa, mutta nekin olisin kestänyt vallan hyvin, jos vain tarinassa olisi ollut jokin jippo, joka olisi imaissut mukaansa. Sellaista ei minulle ollut, mutta kyse täytyy olla yksilöllisestä makuasiasta, sillä suosittelija on lukenut sarjaa jo kolmanteen osaan saakka, joten jokin siinä on täytynyt mukaansa tempaista.

Lopetin lukemisen siis alle puolessa välin, vaikka omatunto kolkuttikin ja tiedän, että se on aika vähän. Moni tarina ei käynnisty kunnolla vielä siihen mennessä, ei varmasti tämäkään. Mutta monissa muissa tarinoissa on kuitenkin jokin joka saa jatkamaan lukemista. Minulla on lukujonossa paljon kirjoja, joihin on janoava halu päästä käsiksi, joten en raskinut käyttää aikaani kirjaan, joka tuntui kuivalta kuin autiomaan hiekka. Nyt sitten voi miettiä, miksi kirja on omakustanne, eikä jonkun kustannusyhtiön julkaisu. Kirjan mainostekstissä mainitaan First Chosenin olevan omiaan Robert Jordanin Ajan pyörän, George R.R. Martinin Valtaistuinpelin ja Steven Eriksonin The Malazan Book of the Fallenin lukijoille. Minua ei lukemani vakuuttanut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...