tiistai 1. tammikuuta 2013

Tunnustuksia ja alkavan vuoden mietteitä



Vuosi on vaihtunut 2013 puolelle. Aloitan vuoden kiittämällä saamistani tunnustuksista, joihin en ole ehtinyt vielä reagoida. Lukunurkka jakoi jo marraskuussa minulle Sunshine award -tunnustuksen, johon liittyi muutamiin kysymyksiin vastaaminen. Jätän vastaukset väliin tällä kertaa, koska en saa väännettyä niitä mieleiseeni profiiliin. Kiitos kuitenkin Q+Blackille! Kirjasfääriltä ja Elämää ja aspartaamia -blogeilta sain A Blog with Substance -tunnustuksen, jossa oli neljä kohtaa

1. Kiitä tunnustuksen antajaa
2. Jaa tunnustus kahdeksalle bloggaajalle
3. Ilmoita näille kahdeksalle bloggaajalle tunnustuksesta
4. Kerro kahdeksan satunnaista asiaa itsestäsi

1. Kiitos molemmille

4. I Olen löytänyt takaisin kirjastoon, sillä olen lukenut sellaisia vanhempia genrekirjoja, joita on myös suomennettu, mutta jotka ovat loppuunmyytyjä painoksia.
II Olen iloinen Muonion kirjastosta, joka lähettää minulle yhden euron varausmaksulla kirjoja, joita ei Rovaniemen kirjastoista löydy.
III Minulla on tällä hetkellä lainassa 7 kirjaa (saa nähdä monta kertaa joudun uusimaan lainat ennen kuin saan ne luettua).
IV Paperikirjat ovat alkaneet tuntua käsissäni epämiellyttävän kömpelöiltä ekirjalukulaitteeseen verrattuna.
V Sain viimeksi lahjaksi kirjan, jota en halua lukea (anteeksi).
VI Ostin viimeksi lahjaksi Ursa ry:n kustantaman teoksen (tiesittekö, että Ursan kirjoja saa ekirjoinakin ja vanhoja loppuunmyytyjä skannataan ekirjoiksi?).
VII Vaikka joskus sanon, että mieleni teki heittää kirja seinään, olen oikeasti tehnyt sen vain kerran. Kyseessä oli yksi 70-luvulla lukemistani isosiskon Femina-pokkareista, joka jopa varhaisteinille oli romanttiselta kuviolta täyttä soopaa ja lukijan aliarvioimista. Totesin silloin, että romanttinen kirjallisuus ei ole minua varten, ei ole tänä päivänäkään.
VIII Reilu viitisen vuotta sitten kirjojen sopivan lukuetäisyyden etsiminen oli taiteenlajini, kun silmäni päättivät ryhtyä kehittämään ns. ikänäköä eri tahtiin. Eivät tietenkään voineet tehdä yhteistyötä o_O.

Tänä vuonna en aio hankkiutua mihinkään lukuhaasteisiin. Ovathan ne antoisia ja avartavia, mutta lisäävät lukemiseen myös hieman paineita. Minulla on tapana muutenkin haastaa itseäni lukemisen osalta, joten ehkäpä se nyt riittää parin isomman haastevuoden jälkeen. Olen hankkinut joukon kirjoja, jotka ovat alkuperäiskieleltään muuta kuin englanninkielisiä. Ehkä käyn niitä läpi ensi vuonna, jos siltä tuntuu. Asetan 2013 lukutavoitteeksi 80 kirjaa. Seurantalaskuri ilmestyi jo sivupalkkiin. Edessä on kuitenkin rankka vuosi noin yleisesti, joten olen tyytyväinen jos pääsen lähellekään.

Minulla on kaksi lukutavoitelistaa sivupalkissa koottuna, mutta niiden aikataulu on täysin vapaa. Hugo-ehdokkaiden lukutavoitteeseen lisäsin myös Retro Hugot mukaan. Päätin, että lasken ne yhtälailla Hugo-palkinnoiksi, vaikka yleensä kai niin ei tehdä. Aion osallistua tänäkin vuonna Hugo-ehdokkaiden nimeämisäänestykseen maaliskuussa (olen jo saanut ilmoituksen kelpoisuudestani), mutta harkitsen varsinaiseen äänestykseen osallistumista sen mukaan, mitkä kirjat lopulta pääsevät ehdokkaiksi. Sen näkee sitten maaliskuun lopussa. Tai sitten äänestän vain joissain kategorioissa, jos esim. romaanipituisia en jaksaisi/haluaisi kaikkia lukeakaan. Coneista ajattelin osallistua Finnconiin ja Åconiin, tosin työjärjestelyjen vuoksi en pysty kumpaistakaan varmaksi vielä sanomaan. Muita coneja ei tänä vuonna kuvioihin mahdu.

2012 Science fiction -haasteen loppuyhteenvetoon palaan lauantaina ja kaikilla osallistujilla on minun puolesta aikaa vielä kirjoitella joulukuussa lukemiensa haastekirjojen arvioita mukaan laskettavaksi siihen asti. Jos ei ehdi kirjoittaa, niin voi kommenteilla mainita tässäkin mitä ja mihin kategoriaan on tullut luettua, niin pystyn lisäämään ne lopputilastoihin.

Tästä pääsenkin sopivasti A Blog with Substance -tunnustuksen kohtaan kaksi. Jaan tunnustuksen eteenpäin seuraaville haasteeseen osallistuneille 8 blogille:

Luettuja maailmoja
Lopunajan lauseet
Aamuvirkku yksisarvinen
Kuuttaren lukupäiväkirja
Tahaton lueskelija
Nadjan kirjasto
Espoon fantasia
Yöpöydän kirjat

Kaksi kirjaa jo luettuna tälle vuodelle (okei, olen aloittanut ne viime vuoden puolella, sain vain molemmat loppuun tänään). Kirja-arvioita siis tulossa.

6 kommenttia:

  1. Sain kuin sainkin haasteen suoritettua tiukan loppukirin ansiosta. Jouduin vielä hieman vaihtelemaan kirjoja kategorioista toiseen, tässä lopullinen lista:

    Nuorille suunnattu science fiction Malorie Blackman: Noughts & Crosses
    Aikuisten science fiction John Scalzi: Old Man's War
    Hugo-voittaja Dan Simmons: Hyperion
    Science fiction -klassikko Ray Bradbury: The Martian Chronicles
    Science fiction -moderni klassikko Alfred Bester: Määränpäänä tähdet
    Steampunk Magdalena Hai: Kerjäläisprinsessa
    Robotit/Kyborgit/Androidit Isaac Asimov: I, Robot
    Avaruusalukset/Alienit Johan Harstad: Darlah - 172 tuntia Kuussa
    Aikamatkustus/Vaihtoehtohistoria/Rinnakkaisuniversumi Naomi Novik: Kuninkaan lohikäärme
    Apokalyptinen/Dystopia/Utopia Jan Salminen: Äidinmaa
    Kyberpunk Neal Stephenson: Snow Crash
    Hullu tiedemies/Geneettiset kokeilut/Ympäristökatastrofit Emmi Itäranta: Teemestarin kirja

    Kiitoksia haasteesta, tätä oli mukava "suorittaa". Löysin useammankin kirjailijan jota luen mielläni lisääkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi olkoon! Listassasi on monta kiinnostavaa kirjaa, jotka ovat minunkin lukusuunnitelmissa. Blackmanista olikin puhetta jo puolivuotiskatsauksen yhteydessä. Mielelläni kuulisin mitä tykkäsit Scalzin kirjasta (jonka olen aikonut lukea jo varmaan viisi vuotta) ja Besterin Määränpäänä tähdistä, tai oliko Snow Crash kovinkin vaativa kirja. Itselläni oli ensin Snow Crash kyberpunk-ehdokkaana, mutta vaihdoin helpommalta tuntuvaan kirjaan (Ready Player Oneen).

      Poista
    2. Tykkäsin kovasti Old Man's War -kirjasta. Se oli hyvin sujuvasta kirjoitettu, erityisesti pidin letkeästä dialogista. Huumoria (varsinkin parodiaa) oli mukana aimo annos, mutta silti kirjasta jäi käteen paljon mietittävääkin. Scalzia tulen varmasti lukemaan myöhemminkin.

      Määränpäänä tähdet oli erittäin mielenkiintoinen lukukokemus. Kirjaan oli ahdettu ällistyttävä määrä tapahtumia ja juonenkäänteitä, nykyisin niistä venytettäisiin massiivinen trilogia vähintäänkin. Bester sai kaiken mahtumaan 270 sivuun, joten henkilökuvaukselle ei sitten jäänytkään paljon tilaa. Naiskuvauksessa ei ole kehumista, mutta tämä taitaa olla tyypillistä 1950-luvulla kirjoitetulle scifille. Silti Besterillä oli niin paljon kiinnostavia ideoita, että luen mielellään häntä lisääkin.

      Snow Crashista oli pari päivää sitten hyvä arvostelu Kalaksikukko-blogissa, yhdyn arvostelijan mielipiteeseen. Kokeilen kyllä Stephensonia mielellään uudelleenkin, mutta en ihan heti. Tämä kirja kun vajaalla viidelläsadalla sivullaan tuntuu olevan kirjailijan lyhyimpiä tuotoksia.

      Poista
  2. Kiitos tästäkin haasteesta! (Jonka sainkin jo Erjalta kertaalleen).

    Tuosta scifi-kirjallisuushaasteesta en näköjään kalenterivuoden 2012 aikana selvinnyt, kun keksin myötäänsä muutakin luettavaa. Minulla on siitä scifistä vielä vissiin kolme kirjaa lukematta. Yhtä olen aloittanut jo marraskuussa, mutta yhä se on kesken ja oikeastaan aika alkuvaiheissa (Kävelevät koneet). Mutta luullakseni yritän ne loputkin selvitellä vaikka laiskanläksynä. Puolustuksekseni olen kyllä lukenut pari ylimääräistä robottiaiheesta.

    VastaaPoista
  3. Kiitos tunnustuksesta! :)

    Minulla jäi scifi-haaste valitettavasti puoleen väliin. Otin taas ahneuksissani liian monta haastetta samalle vuodelle ja kaikki jäivät puolitiehen. Tänä vuonna yritän pysytellä yhdessä tai korkeintaan kahdessa haasteessa.

    VastaaPoista
  4. Ketjukolaaja ja Kuutar, tärkeintä on se anti mitä haasteen kirjoja lukiessa on saanut. Koulussa saattoi aikanaan olla laiskanläksyjä, mutta lukuharrastuksessa niitä ei ole :) Hienoa, että olette olleet molemmat mukana haasteessa, eikä ole tarvinut yksin edetä.

    VastaaPoista

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...