lauantai 5. tammikuuta 2013

2012 Science fiction -haasteen loppukatsaus

Science fiction -haaste lähti alun perin liikkeelle englanninkielisenä Working for the MANDROID -blogista, johon ilmoittauduin mukaan ja väänsin suomenkielisen version. Tarkoituksena oli lukea 12 eriteemaisesta kategoriasta jokaisesta vähintään yksi science fiction -teos vuoden 2012 aikana. Mukaan ilmoittautui 17 muutakin osallistujaa. Kategorialuettelon ja osallistujalistan voi katsoa haasteen aloitusviestistä. Alla olevat lainaukset on koottu pääosin Goodreadsista.


Ja haaste eteni hienosti. Vuoden jokaiselle kuukaudelle saatiin joukolla luettua kirjoja. Omalta osaltani luin 24 kirjaa, 2 jokaisesta kategoriasta, kuten tavoitteekseni asetin. Laskujeni mukaan kaksi muutakin osallistujaa, Yöpöydän kirjat ja Lukutoukka, saivat haasteen suoritettua  kokonaisuudessaan vuoden aikana. Muutkin lukivat varsin kiinnostavia kirjoja sen mukaan mitä ehtivät ja lukufiilikset myötä antoivat, jopa useita kirjoja yhdestä ja samasta kategoriasta. Useimmat lukivat haasteessa vähintään viisi science fiction kirjaa, mikä on minusta hieno saavutus!


Yhteensä haasteessa luettiin 122 eri teosta, joista 49 oli naiskirjailijan kirjoittamia ja yksi tuntemattoman sukupuolen. Loput olivat luonnollisesti mieskirjailijoita. Eniten luettiin Emmi Itärannan viime vuonna ilmestynyttä Teemestarin kirjaa (9 kertaa). Seuraavalle sijoille lukukertojen määrässä sijoittuivat Beth Revisin Across the Universe – Matka alkaa (4 kertaa), Magdalena Hain Kerjäläisprinsessa (3 kertaa) ja Suzanne Collinsin Nälkäpeli (3 kertaa). Luettujen kärki oli siis naiskirjoittajien valloittama.


Useasti luettuja kirjailijoita eri teoksillaan olivat myös klassiset Stanislav Lem (4), Isaac Asimov (5) ja H.G. Wells (4).


Vähiten luettiin ennen vuotta 1950 julkaistujen klassikkokirjojen kategoriaan (7) ja eniten nuorille suunnattuja sf-teoksia (18). Myös dystopiat, apokalypsit ja utopiat olivat pinnalla. Niitä hiipi muihinkin kategorioihin kuin pelkastään omaan teemaansa.


Kesken vuotta mukaan otettuun bonuskategoriaan ei tullut suomalaiskirjailijoiden kirjoja yhtään, mutta muuten niitä kyllä luettiin, kuten kolmen luetuimman kärjestäkin näkee. Suomalaisten kirjailijoiden teoksia luettiin kaikkiaan 19 eri teoksen verran, mikä on huomattavasti enemmän kuin mitä alkuperäisessä englanninkielisessä haasteessa luettiin (...eh, jotain piti keksiä).


Science fiction on yksi fantasian lajityypeistä, joka sivuaa monia muitakin tyylilajeja. Välillä eron tekeminen scifin ja fantasian välillä on vaikeaa, varsinkin steampunkissa ja vaihtoehtohistoriassa, ja vanhat klassikkokirjatkin ovat usein ns. science fantasiaa. Tarkoilla määritelmillä ei lukiessa ole väliä. Tärkeintä on se anti mitä kaikista lukemista kirjoista saa irti omaan maailmankäsitykseensä ja mielikuvitukseensa.


Kiitos kaikille teille, jotka olitte mukana haasteessa. Oli paljon hauskempaa suorittaa haastetta kun oli matkalla suomalaisia seuralaisia ja löysin mielenkiintoisia kirjoja luettavaksi valinnoistanne. Huomasin kuinka paljon on kirjoja, joita en olisi tullut ajatelleeksikaan ilman arviotanne. Pahoittelen, että en arvo haasteen päätyttyä osallistujen kesken kirjoja, kuten näyttää olevan tapana. Jotenkin se ei tunnu minun jutulta. Luetut kirjat ovat itsessään jo palkinto, jota kannattaa vaalia.


Toivottavasti myös haasteeseen osallistumattomilla on ollut mielenkiintoista seurata mitä kukanenkin on lukenut ja kenties olette löytäneet joukosta itseänne kiinnostavia kirjoja.  Jos jota kuta kiinnostaa, niin Working for the MANDROID järjestää tänäkin vuonna uuden sf-haasteen. Englanninkieliseen haasteeseen voi ilmoittautua mukaan vaikka heti, mutta kannattaa ottaa huomioon, että tänä vuonna haaste on hieman kovempi: kategorioita on 16, uutuutena mm. military scifi. Rohkeasti mukaan, jos intoa riittää. Toivottavasti jatkatte scifin lukemista ilman haasteitakin.


Kuukausittaiset haastekoosteet löytyy tagin sf-haaste alta, samoin kuin kaikkien minun lukemieni 24 kirjan arviot. Joulukuussa haasteeseen osallistuneet kirja-arviot vielä tässä lopussa kategorioittain:

1. Nuorille suunnattu science fiction
Kirjaretket – Veronica Rossi: Paljaan taivaan alla

2. Aikuisten science fiction -

3. Hugo-voittaja
Espoon fantasia – Lois McMaster Bujold: Mirror Dance (Sini)
Kirjaretket – Frank Herbert: Dyyni
Yöpöydän kirjat – Connie Willis: Tuomiopäivän kirja
nadjan kirjasto – Dan Simmons: Hyperion

4. Science fiction -klassikko – julkaistu -1950
Taikakirjaimet – Katharine Burdekin: Swastika Night

5. Science fiction -moderni klassikko - 1951-1992 -

6. Steampunk -

7. Robotit / Kyborgit / Androidit
 Nulla dies sine legendo – Shirow Masamune: Ghost in the Shell

8. Avaruusalukset / Alienit
Aamuvirkku yksisarvinen – Orson Scott Card: Ender’s Game
nadjan kirjasto – Brian Aldiss: Pimeät valovuodet

9. Aikamatkustus / Vaihtoehtohistoria / Rinnakkaisuniversumi -

10. Apokalyptinen / Dystopia / Utopia -

11. Kyberpunk -

12. Hullu tiedemies / Geneettiset kokeilut / Ympäristökatastrofit -

13. Bonus: Suomalaisen kirjailijan teos -



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...