Lady Beatrice palaa kuvioihin jälleen 2012 julkaistussa Nell Gwynne's on Land and at Sea -tarinassa. Kage Baker jätti ennen kuolemaansa joitain keskeneräisiä tarinoita sisarelleen ja editorilleen Kathleen Bartholomewille, jotta tämä työstäisi ne valmiiksi. Kolmas Nell Gwynne -kirja on ensimmäinen näistä. Bartholomew kutsuu tätä kylläkin Nell Gwynne II:ksi, ehkä todenmukaisemmin, sillä se minun laskema kakkonen on oikeastaan uusintapainos ykkösestä lisukkeella.
Nell Gwynnen leidit päättävät pistää bisnekset syrjään ja lähteä hyvin ansaitulle lomalle Torquayn merenrantakaupunkiin. Suunnitelmissa on rentoutumista, auringonottoa, kirjojen lukua ja tieteellisiä harrastuksia, mutta amerikkalaisen britti-intomielisen miehen salaiset suunnitelmat uhkaavat Englannin turvallisuutta ja Gentlemen’s Speculative Societyn palveluksessa vakoojina työskentelevät naiset eivät tietenkään voi sivuuttaa uhkaa, vaan ryhtyvät vastatoimiin, kun lomailevat ja muuten kiireiset järjestön miehet eivät ehdi. Kaiken lisäksi rouva Corveylla on toinenkin ongelma: Nell Gwynnen naiset tarvitsevat itselleen uuden kokin.
Älykkäiden ja neuvokkaiden prostituoitujen seikkailutarina on kirjoitettu enemmän pilke silmäkulmassa kuin kaksi aiempaa lukemaani Nell Gwynne -tarinaa, The Women of Nell Gwynne's ja Nell Gwynne’s Scarlet Spy -kirjassa julkaistussa novellissa The Bohemian Astrobleme. 1800-luvun puolivälin viktoriaaniseen ympäristöön on jälleen ympätty mielenkiintoisia steampunk-elementtejä Gentlemen’s Speculative Societyn (The Company) teknisten keksintöjen muodossa. Ja esitelläänpä kirjassa uusi kaksipyöräinen kulkuvälinekin, jota yksi nellgwynneläinen pääsee kokeilemaan. Vaikka en pidä J.K. Potterin valokuvakuvituksesta Bakerin kuin Connie Willisinkään Subterranean Pressin kustantamissa teoksissa, niin kuva, jossa esitellään prostituoitujen "äidin" rouva Corveyn hienot kamerasilmät, herättää kyllä vilunväristyksiä. Sattumoisin lukemisen aikaan törmäsin YLEn tiedeuutisissa otsikkoon "Kamera silmässä – tulevaisuuden proteesit ovat jo täällä" ja pääsinpäs ajattelemaan, että kyllä kamerasilmät on keksitty jo paaaljon aikaisemmin, 1800-luvulla Gentlemen’s Speculative Societyn aivotyöllä. No, ihan samasta asiasta ei ole kyse, kuten kuvasta voi todeta. Todellisten historiallisten hahmojen mainitseminen tuo tarinaan aina todentuntua ja niinpä Charles Darwin oli positiivinen yllätys.
Pidin kahdesta aiemmasta Nell Gwynne -tarinasta, joten odotukset olivat kohtalaiset myös tätä juttua kohtaan. Odotukset eivät kuitenkaan täyttyneet. On Land and at Sea ei ole huono kertomus, vaan siinä on kivoja oivalluksia, mutta se tuntui liian pitkältä (174 sivua) tapahtumien määrään ja merkitykseen verrattuna. Hahmot vaikuttivat hieman teennäisemmiltä kuin aiemmin, vaikka tiettyä aikakauteen sopivaa etikettiä oli lupa odottaakin. Ehkä en ollut ihan tämän tyyppisen kirjallisuuden fiiliksissä lukiessani. Kirja tuntui liian kevyeltä; kesäiseltä lomalukemiselta pikemminkin kuin keskitalven työpäivän jälkeen luettavalta. Tai sitten Kage Bakerin poissaolo vaikutti tarinan tunnelmaan ratkaisevasti. Tämä ei ole yksin hänen kirjansa.
Kage Bakerin The Company -pääsarjan lukeminen on jäänyt minulta hieman tauolle, mutta jatkan sitä kyllä vielä kunhan aika tuntuu sopivalta. Olen seurannut Kathleen, Kage and the Company -blogia, jossa Kathleen yhä uskollisesti pitää yllä Kage Bakerin muistoa ja kertoo edesmenneestä sisarestaan ja hänen ajatuksistaan ja toki myös omasta elämästään. Sisarukset olivat ilmeisen läheisiä toisilleen. Kannattaa vilkaista, jos on kiinnostunut kumpaisestakaan kirjailijasta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommentit ovat iloinen yllätys!