sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Margaret Atwood: Erase Me

Margaret Atwoodin Positron-sarja jatkuu kolmannella osalla, joka on ennakkotiedoista poiketen saanut nimekseen Erase Me. Kolme ensimmäistä "episodia" on koottu jo yhdeksi kokonaisuudeksi, jonka voi tilata ekirjana Amazon US:sta. Tarina kuitenkin jatkuu, neljäs osa on tulossa, joten jos et vielä halua lähteä mukaan tarinaan, niin vaikuttaisi siltä, että jonain päivänä näistä kootaan yksi kokonainen kirja. Luulisin, että ainakin ekirja.

Erase Me on suora jatko I’m Starved for you (arvostelu) ja Choke Collar (arvostelu) -osille. Charmaine on vihdoin helpotuksekseen pääsemässä ulos Positronista ja takaisin siviilitehtäväänsä. Helpotuksen tunne on kuitenkin lyhytaikainen, sillä Concilience antaa hänelle tehtävän, joka on kaikkea muuta kuin helppo. Hän joutuu tekemään päätöksiä, jotka estävät häntä tulemasta pois pyyhkityksi. Stan puolestaan odottaa omaa kohtaloaan Jocelynin suunnitelmien pelinappulana.

Erase Me sisältää jälleen kerran tiivistä kerrontaa ja tarina etenee lyhyen matkaa. Atwood osaa pitää tiheää tunnelmaa yllä. Jokaiseen osaan on mahtunut käänteitä, jotka tuntuvat merkittäviltä, ja samalla joko maailmankuvaus tai henkilöhahmot ovat syventyneet. Minulla alkaa kuitenkin olla kärsivällisyyden kanssa ongelmia. En ole lainkaan varma sopivatko tällaiset jatkokertomukset minulle, sillä tämä tuntuu kuin lukisi kirjaa 50 sivua ja sitten odottaisi muutaman kuukauden ennen kuin lukisi seuraavat 50 sivua. Toisaalta on hauskaa saada kirjailijalta lyhyiden jaksojen välein uutta luettavaa. Vaikka Atwood vaikuttaa erinomaiselta lyhyiden osien kirjoittajaltakin, niin ehkä tämän tarinan anti olisi kuitenkin parhaimmillaan kokopitkänä romaanina. Tiedä tuota, kun meinaan kuitenkin lukea tarinan pätkissä. Ei tätä keskenkään voi nyt lopettaa.

Erase Me jäi jälleen cliffhanger-kohtaan. Neljäs osa on saanut aiemmin kolmannelle suunnitellun nimen Moppet Shop, joten siihen päästään tutustumaan kuukauden parin sisään, luulisin. Atwoodilta on tänä vuonna tulossa myös uusi MaddAddam-kirja syyskuun kieppeillä. Linkitin viime vuonna Herran tarhurien arvioon YouTube-videon, jossa hän kertoo hieman sen sisällöstä.

2 kommenttia:

 1. Pakko myöntää... jatkokertomusformaatti varmaan ajaisi minut hulluuteen, tarpeeksi vaikea odottaa kirjasarjojen seuraavia osia. (Lue: milloin ilmestyy Winds of winter? Nyyh.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ennenhän sf:ää kirjoitettiin lehtiin enemmänkin jatkokertomuksina ja nykyäänkin löytyy. Sähköinen julkaiseminen on vain uusi formaatti. Mutta kieltämättä malttamattomalle mielelle se on tuskaisaa.

   Kun tarina valmistuu ja se mahdollisesti kootaan yhdeksi teokseksi, niin tuleekohan siihen ekstraa, jolla pyritään myymään sama tarina uudelleen niille, jotka ovat ostaneet sen jo kertaalleen palasina...

   Poista

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...