torstai 31. toukokuuta 2012

Toukokuun tilannekatsaus scifi-haasteeseen ja DRM


Wheeee... toukokuu oli edellistä vilkkaampi scifi-haaste -kuukausi. Mainittakoon, että Emmi Itärannan Teemestarin kirja on ollut tähän mennessä suosituin yksittäinen teos. Sitä on luettu haasteeseen jo 6 kertaa. Beth Revisin Across the Universe - matka alkaa on sekin ollut suosittu neljällä osallistumisella. Kirjaretket-blogin arvostelun jälkeen minäkin vihdoin taivuin lisämään kirjan huikean pitkälle lukulistalleni, sen kun saa ekirjanakin (DRM-suojattuna -> ks. haastelinkkien jälkeinen kirjoitus).
 
1. Nuorille suunnattu science fiction

Lukunen - Douglas Hill: Avaruuden vangit

2. Aikuisten science fiction
Lukunen - Greg Bear: Darwinin radio
Aamuvirkku yksisarvinen - China Miéville: Toiset

3. Hugo-voittaja
-

4. Science fiction -klassikko – julkaistu -1950
-

5. Science fiction -moderni klassikko - 1951-1992

Kuuttaren lukupäiväkirja - Ray Bradbury: Fahrenheit 451
Lopunajan lauseet - Richard Matheson: I am Legend

6. Steampunk
Lukunen - Philip Reeve: Kävelevät koneet

7. Robotit / Kyborgit / Androidit

-

8. Avaruusalukset / Alienit
Jos vaikka lukisi... - Johan Harstad: Darlah 172 tuntia kuussa
Kirjaretket - Beth Revis: Across the Universe - matka alkaa

9. Aikamatkustus / Vaihtoehtohistoria / Rinnakkaisuniversumi

Luettuja maailmoja - Seth Grahame-Smith: Abraham Lincoln, Vampire Hunter
nadjan kirjasto - Colin Greenland: Harmin tiellä

10. Apokalyptinen / Dystopia / Utopia

Kuuttaren lukupäiväkirja - Emmi Itäranta: Teemestarin kirja
Taikakirjaimet - Paolo Bacigalupi: The Drowned Cities

11. Kyberpunk
-

12. Hullu tiedemies / Geneettiset kokeilut / Ympäristökatastrofit

nadjan kirjasto - Robert A. Heinlein: Yli-ihmisen aika
Espoon Fantasia - Emmi Itäranta: Teemestarin kirja (Sini)

Palaanpa tässä yhteydessä vielä lyhyesti ekirja-aiheeseen, kun oma kuukauden haastekirjani sattui olemaan ekirja. 4. toukokuuta vietettiin kansainvälistä päivää DRM:ää vastaan. DRM eli digitaalinen käyttöoikeuksien hallinta tai digitaalinen käyttöestojen hallinta on tarkoitettu suojaamaan teos laitonta kopiointia vastaan ja pakottaa käyttämään teosta esim. Kindlen tapauksessa pelkästään Kindle-laitteilla/sovelluksilla. DRM-suojauksen purku on laitonta. Suojaus rajoittaa kuitenkin myös laillista käyttöä. En voi siirtää ostamaani kirjaa tuosta vain toiselle omistamalleni laitteelle luettavaksi, tai tulostaa tekstiä. Enkä voi lainata ekirjaa kaverilleni kuten paperikirjaa. Käytännössä minulla on kirjaan vain lukuoikeus, mutta ei omistusoikeutta. Tämä on ollut yksi syy, miksi monet ovat vastustaneet ekirjaa (ja muita suojattuja medioita?).

Yksi genre-kirjojen suurista kustantajista Tor/Forge ilmoitti huhtikuun lopulla, että kaikki sen julkaisemat ekirjat siirtyvät heinäkuusta alkaen DRM:ttömään aikaan.

"Our authors and readers have been asking for this for a long time,” said president and publisher Tom Doherty. “They’re a technically sophisticated bunch, and DRM is a constant annoyance to them. It prevents them from using legitimately-purchased e-books in perfectly legal ways, like moving them from one kind of e-reader to another."

Myös Tor UK:n ja Pan Mcmillanin australialaisen ekirjajulkaisijan Momentumin ekirjat ovat kesästä alkaen DRM-suojauksettomia. Tor/Forgen kirjailijoita ovat mm. Brandon Sanderson, Cherie Priest, Cory Doctorow, Gene Wolfe, George R.R. Martin (Wild Cards), Jo Walton, John Scalzi, Kage Baker, Peter Watts, Robert J. Sawyer, Robert Jordan, Tim Powers ja monet, monet muut. Torin päätös on loistava, vaikka en ole varma onko jotain maantieteellisiä estoja vielä välissä, että itse pääsen nauttimaan heidän tarjoamasta vapaudesta. Täytyy myös huomauttaa, että useat pienemmät lafkat tarjoavat jo ekirjansa ilman DRM:ää, joten siinä suhteessa Tor kulkee jälkijunassa. Lukijat ovat ottaneet päätöksen kuitenkin riemulla vastaan ja muutaman kirjailijankin olen nähnyt antavan positiivisia lausuntoja. Tor on kokoluokassaan merkittävä kustannusyhtiö ja varmaankin DRM:n poistoa pohditaan muissakin kustantamoissa sen jalanjäljissä ja ehkä jonain päivänä myös Suomessa. Näin sitä edetään askel askeleelta, kuten myös scifi-haasteessa.

Mukavia lukuhetkiä kesäkuulle!

1 kommentti:

  1. Vuodatuksesta kopioidut kommentit:

    Oona / Lopunajan lauseet kirjoitti 01.06.2012 - 16:17
    Minä laskin lukemani I Am Legend -kirjan modernien klassikoiden alle, joten sen voinee vielä lisätä listaan. Kivaa, miten tämä haaste on niin aktivoitunut. Muiden lukulistoista on löytynyt jo monta kovaa vinkkiä, ja voin kuvitella miten haasteajan lopussa listaa kootessa sieltä löytyy lukusuosituksia useamman vuoden tarpeiksi!

    Raija kirjoitti 01.06.2012 - 17:57
    Mihin minä olin aivoni jättänytkään, kun veretpysäyttävän kirjan mainio arvostelusi jäi lisäämättä luetteloon. Vihreeni on korjattu.

    Tiedän, että muutama ilmoittautumatonkin osallistuu haasteeseen, joten olisi joskus kiva kuulla mitä kirjoja he ovat lukeneet ja suosittelevat myös, vaikkapa kommenteissa vuoden lopuksi...

    tpi kirjoitti 03.06.2012 - 17:26
    DRM:stä :
    Maantieteelliset esto ovat yhä käytössä, ehkä jopa entistä herkemmin. Ainakaan Scalzin uutta varsin kiinnostavalta vaikuttavaa "Redshirts" -kirjaa ei ebook-versiona saa Suomeen ostettua, ainakaan heti ilmestymisen yhteydessä.

    Raija kirjoitti 03.06.2012 - 18:42
    Scalzin ekirja julkaistaan Suomeen näköjään samaan aikaan kuin britit saavat omat hc, pb, ja ekirja-versionsa. Scalzin mietteitä viiveestä:
    My thought is that if you pre-order the UK version of the book from your favorite bookstore (online or off), then also somehow happen to read a version of the book ahead of its UK release date, I as the author will not complain in the slightest.
    Asiaa ei ole ajateltu loppuun saakka, jos DRM-suojauksen poiston myötä asetetaan muita rajoituksia. Toivon, ettei näin käy. Maantieteellisiä rajoituksia on jo nyt ihan tarpeeksi ilman kytköstä DRM:ään.

    VastaaPoista

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...