tiistai 29. toukokuuta 2012

11+11


Yhdentoista kysymyksen haaste napsahti jo toistamiseen kohdalleni (kiitos, kiitos), joten päätin ottaa itseäni niskasta kiinni ja vastata kumpaiseenkin. Booksy pisti eteen visaisia ja hauskoja scifi-kysymyksiä Booking It Some Moressa, joihin osaan vastaus pulpahti hetkessä mieleen, mutta muutamaa sai miettiä tosissaan.

1. Uskottavin dystopia, johon olet sukeltanut?
Margaret Atwoodin Orjattaresi.

2. Kummallisin vieras planeetta, jolla olet vieraillut?
Piti miettiä tuota kummallinen-sanaa, kun mikään ei tunnu niin kummalliselta, vaan jotkut ovat helpommin omaksuttavissa kuin toiset (millähän planeetalla minä nyt olen). Paremman puutteessa vastaan Arrakis (Herbert). Varasijalle laitetaan Barsoom (Burroughs).

3. Seksikkäin tapaamasi alien?
Helppo! Doctor Whon 10. inkarnaatio. Vaihtui juuri YLEllä ihailtavaksi. Kuva.

4. Paras aikamatkustustarina ikinä?
Connie Willisin To Say Nothing of the Dog. Nauroin! Lukekaa ihmeessä jos haluatte lisää elinikää.

5. Hienoin robotti?
Toinen kysymys jota piti miettiä, ja vastaus tuli oikeastaan enemmän elokuvan pohjalta kuin kirjallisesta teoksesta: Andrew (Asimov).

6. Mihin vuoteen matkustaisit jos lainaisin aikakonettani?
Jos minulla olisi käytössä aikakone, en matkaisi yhteen tiettyyn vuoteen vaan seikkailisin ajanjaksoissa. Haluaisin palata muun muassa aikaan n. 34-24 miljoonaa vuotta ennen nykypäivää eli Oligoseeni-epookin ajalle katsomaan mitkä tutkimustulokset ja tulkinnat pitävät paikkaansa. Valtavia mannerlaattojen liikkeitä, maanjäristyksiä, merivirtojen syntyjä, keskilämpötilan huikeita vaihteluja. Maapallo oli epävakaa, eliölajeja kuoli sukupuuttoon ja uusia syntyi. Jos tuosta ajasta pitäisi yksi vuosi sanoa niin olkoon sitten vaikka vuosi 25 miljoonaa ennen ajanlaskua. Historiaa, ei dystopiaa.

7. Millä planeetalla haluaisit asua?
Kääk, paljon valinnanmahdollisuuksia. Valitsen sellaisen maailman, josta on nähty vain väläyksiä: Avalon (Martin). Useimmat George R.R. Martinin Thousand Worldsin planeetoista kuulostavat niin kauniilta, että haluaisin viettää aikaani niissä ainakin hetken. Tosin ne ovat myös vaarallisia ja pelottavia.

8. Missä spefi-yhteiskunnassa et haluaisi edes käväistä?
Sama vastaus kuin ykköseen. Vaikka olisin valmis kokemaan ja näkemään vaikka mitä vaarallista ja pelottavaakin (ed. kys.), en pärjäisi Orjattaresi-kirjan yhteiskunnassa. Liian alistava ja tukahduttava. Muitakin vastaavia löytyy.

9. Jos voisit saada minkä vain mutaation, mikä se olisi?
Tupla-aivot ja lisää käyttökapasiteettia, kiitos.

10. Ottaisitko mieluummin trikorderin, huispausluudan vai valomiekan?
Trikorderin. Olen nörtti.

11. Kohtaisitko mieluummin vampyyrin, zombien vai ihmissuden?
Zombien. Ne vaikuttavat hitailta ja tyhmiltä. Ehtisin karkuun. Kahden muun kanssa minulla ei olisi mitään mahdollisuuksia selvitä.

****

Huh huh. Ja sitten Tessan kysymykset Aamuvirkku yksisarvisesta:

1. Jos jostain käsittämättömästä syystä joutuisit tilanteeseen, jonka takia saisit lukea ensi vuonna vain viittä eri kirjaa (saisit lukea ne uudelleen ja uudelleen), mitkä kirjat valitsisit?
George R.R. Martinin A Song of Ice and Fire -sarjan viisi ilmestynyttä osaa. Uudelleenluku on muutenkin suunnitelmissa, joten olisipa oiva tilaisuus keskittyä.

2. Minkä kielen haluaisit oppia?
Dothrakin (kello on yli kaksi yöllä, vastaus sen mukainen).

3. Kenet kuolleen kirjailijan haluaisit tavata?
Apua. Kuolleena vai elävänä? (Jumituin Booksyn kysymykseen 11, anteeksi) Ehkä Octavia Butlerin tai Kage Bakerin. En tiedä olisiko kumpikaan heistä halunnut tavata minua. Kukaan meistä ei taida olla kovinkaan sosiaalinen.

4. Kenet elävän kirjailijan haluaisit tavata?
Kaksi. Ursula K. Le Guinin ja J.K. Rowlingin. Jos olisi i-h-a-n pakko valita niin Rowling.

5. Kohdassa 3: Mitä kysyisit häneltä?
Saanko nimmarin? (olen aivan onneton keksimään kysymyksiä)

6. Kohdassa 4: Mitä kysyisit häneltä? (hah, sainpa kikkailtua itseni jo kysymykseen kuusi...)
Todennäköisesti vain kättelisin ja kiittäisin kaikista heidän kirjoittamistaan kirjoista.

7. Mikä oli haaveammattisi kun päätit peruskoulun?
Minulla ei ollut sellaista, en uskonut eläväni täysi-ikäiseksi. Myöhemmin halusin fyysikoksi. Se ei toteutunut, tein toisenlaisen valinnan.

8. Jos sinun olisi jäätävä terveenä eläkkeelle 50 -vuotiaana (eläkkeesi olisi suomalaisen keskipalkan suuruinen eli noin 2900 e/kk), mitä tekisit ensimmäisen vuoden aikana?
Heh, siihen ei olisi pitkä aika. Tekisin varmaankin samoja arkisia asioita mitä nytkin vapaa-ajalla, mutta ilman kiireitä.

9. Mikä on lempieläimesi?
Minulla ei ole sellaista. Pidän monista eläimistä ja ne tuntuvat pitävän minusta.

10. Mikä oli lempiaineesi koulussa?
Se vaihteli kouluasteelta toiselle. Viimeisimmässä vaiheessa kemia (epäorgaaninen).

11. Minkä ohjeen antaisit 25-vuotiaalle itsellesi?
Valitse toisin – nyt, heti.

Tessan viitoskysymyksen kohdalla mainitsinkin jo, että olen onneton keksimään kysymyksiä (ja laiskakin vielä), joten jätän jatkokysymykset väliin. Useimmat näyttänevät jo osallistuneenkin haasteeseen joka tapauksessa. Booksy kyllä antoi kenelle tahansa luvan vastailla hänen kysymyksiin, joten rohkeasti scifin pariin kaikki.

1 kommentti:

 1. Vuodatuksesta kopioidut kommentit:

  Booksy kirjoitti 29.05.2012 - 19:47
  Briljantteja vastauksia! Zombie-perustelusi on fiksu, täytyy pitää mielessä kun seuraavan kerran tulee tämä valinta eteen.

  Ja tulee suorastaan huono omatunto, kun ajattelen miten lapsellisia omat aikakonehaaveeni ovat verrattuna tuohon Oligoseeni-epookkiin... Jeps, aikakoneen kanssa voisi tosiaan seurata mannerlaattojen liikkeitä!

  (Hih, "kuolleen kirjailijan"... :D)

  Raija kirjoitti 29.05.2012 - 21:24
  Yritin kovasti nähdä noissa kolmessa kohdattavassa (11.) jotain muuta kuin uhkaavia vaihtoehtoja, mutta en kyennyt. Minun päässäni vampyyrit ja ihmissudet eivät ole yhtään pussattavia versioita :)

  Tessa kirjoitti 30.05.2012 - 06:26
  Kivoja vastauksia tosiaan! Ja heh, minäkin tykkäsin kovasit zombi -vastauksesta, mutta ensi kerralla muotoilen ehdottomasti "edesmenneen kirjailijan" :D.

  Raija kirjoitti 30.05.2012 - 07:02
  Tessa, kysymyksesi oli spefimpi tällaisessa muodossa. Sopi hyvin minulle.

  VastaaPoista

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...