(Nora) N.K. Jemisinin esikoiskirja The Hundred Thousand Kingdoms roikkui lukulistallani jonkin aikaa, ennen kuin se pääsi tämän vuoden Hugo-ehdokaslistalle ja siten nopeutetusti myös odottavan kirjapinon päällimmäiseksi. Kirja aloittaa The Inheritance -trilogian, mutta sen voi lukea myös yksittäisenä teoksena.
Yeine Darr on nuori nainen pohjoisesta, joka saapuu äitinsä kuoleman jälkeen kutsuttuna Skyn suurkaupunkiin, paikkaan joka sijaitsee pilvien yläpuolella ja jota asuttavat niin kuolevaiset kuin jumalatkin yhdessä. Yeinen isoisä, joka on kuningas, nimeää Yeinen yhdeksi perillisekseen, kilpailemaan kruunusta kahden muun sukulaisen kanssa. Kamppaillessaan elossapysymisestä juonittelujen keskellä, Yeine yrittää samalla selvittää äitinsä odottamattoman kuoleman taustoja ja syytä miksi hänet on temmattu mukaan valtakamppailuun. Ihmiset ja jumalat vihaavat ja rakastavat ja heillä kaikilla tuntuu olevan yhtälailla salaisuuksia, jotka kietovat heidän kohtalonsa yhteen.
The Hundred Thousand Kingdoms alkaa vahvasti. Tarinaa ryhdytään purkamaan auki keskeltä asetelmaa, siten että menneitä tapahtumia selvitetään uusien tapahtumien rinnalla. Skyn kaupunki tuntuu tapahtumapaikkana salaperäisen upealta, mutta valitettavasti kirjailija ei kuitenkaan lähde laajempaan maailman kuvaukseen. Kannen kuva jää melkeinpä hallitsevaksi tässä tapauksessa, eikä aineksia oman mielikuvan rakentamiseen ole tarpeeksi paljon. Maailman luonnin sijaan Jemisin keskittyy ihmishahmoihin ja heidän välisiin suhteisiin. Vaikka kyseessä on valtapeli hallitsijan tehtävästä, suurimmat tapahtumat sisältyvät yksilöiden tunne-elämään ja niihin liittyviin koukeroihin. Minulle jäi hieman ristiriitainen tunne kirjan hahmoista. Ainoastaan yksi heistä oli liian mustavalkoinen, mutta muista löytyi variaatiota. Variaatio liikkuu kuitenkin sellaisissa puitteissa, joka ei minua innosta. Yltiökohtalokas paranormaali romantiikka ah-ja-voih-seksikohtauksineen ei ole minun heiniäni. Ei, vaikka voissa paistaisi. Ja kun se rakastaja on niin synkkä, vahva ja vaarallinen, sellainen pahapoika-tyyppi, paitsi, että se on jumala... Yeine päähahmona jäljittelee samaa rataa kuin usein eeppisen fantasian sankarihahmot: orpo ja joutuu yhtä-äkkiä, ehkäpä hieman vastentahtoisesti, suureen koitokseen ja perilliseksi/kuninkaaksi. Paitsi, että Yeine ei ole tällä kertaa poika ja hän on vielä kaiken lisäksi kaikkea muuta kuin kaunis ja kurvikas, ja vieläpä ihonväriltäänkin tumma. Kirjailijalle 10 pistettä päähahmon tavanomaisuudesta poikkeavasta ulkoisesta olemuksesta. Käsitykseni mukaan Jemisin on halunnut tehdä Yeinestä myös vahvasti feminiinisen hahmon, voimakkaan ja päättäväisen, joka on saanut itsetiedostavan ja -arvostavan lähtökohdan maailmasta, jossa nainen on hallitsevampi kuin mies.
100k Kingdomissa on paljon hyvää. Jemisin osaa kirjoittaa ja jos hahmojen välisiin suhteisiin olisi saatu hitusenkin enemmän rosoisuutta, niin kirja ansaitsi enemmän pisteitä minulta. Idea jumalien ja ihmisten yhteiselosta ei ole uusi, mutta orja/orjuuttaja-kuviossa on sellaista tuoreutta, mistä olisi saanut vaikka miten huikeita kuvioita aikaiseksi, jos kirjailija ei olisi päättänyt lähteä tunnemaailman tutkimusmatkalle tahmealla tavalla. Toisaalta, jos paranormaaliromantiikka ei millään lailla haittaa ja jopa kiinnostaa, niin tämä teos on ihan hyvä lukuvalinta. Taikuus pysyttelee tarinassa taustalla, kuten on sopivaakin. Mitään taikasauvojen heiluttelua ei nähdä. Vahvasta alusta huolimatta juoni lässähtää loppua kohden, vaikka sen pitäisi huipentua. Koin lopun liian helpoksi ja heppoiseksi ratkaisuksi. Kirjan alkuperäinen nimi oli The Sky-God's Lover, ja melkeinpä toivon, että tuo nimi olisi pidetty, koskapa se antaa paremman kuvan mitä kirja pitää sisällään.
The Hundred Thousand Kingdoms ilmestyi kohinan saattamana ja ilmeisesti se kohina on kantanut Hugo-ehdokkaaksi saakka. Luin viime vuonna huomattavasti parempiakin kirjoja, eikä 100k Kingdoms pääsisi nyt lukemisen jälkeenkään omalle ehdokaslistalleni, mutta moni muu on äänestänyt toisin, ja nähtäväksi jää miten loppupelissä käy. The Inheritance -trilogian toinen osa The Broken Kingdoms ilmestyi myös viime vuonna ja kolmas osa The Kingdom of Gods ilmestyy ensi syksynä.
Aakkoshaasteen J-kirja.
Vuodatuksesta kopioidut kommentit:
VastaaPoistabooksy kirjoitti 04.05.2011 - 20:26
Loistava kirjoitus! Sai todella elävän kuvan kirjasta. Tosin täytyy sanoa että nyt olen vielä enemmän kahden vaiheilla tämän suhteen. Lukeako vaiko eikö lukea, kas siinä jne. Ei ainakaan ihan listan kärkeen nouse paranormaalilla romantiikalla :D