maanantai 21. maaliskuuta 2011

Jasper Fforde: The Eyre Affair

The Eyre Affair on Jasper Fforden Thursday Next -sarjan ensimmäinen kirja ja kirjailijan esikoisteos. Kirja julkaistiin alunperin vuonna 2001. Sarjaa on julkaistu tähän mennessä kuuden kirjan verran, mutta päätellen ensimmäisen kirjan rakenteesta, jokainen osa on luettavissa itsenäisesti.

Kirjallisuusetsivä Thursday Next on ehkä tavanomaisen näköinen, mutta ei suinkaan kuitenkaan tavanomainen SpecOpsin työpöydän takana viihtyvä viranomainen. Hän on älykäs, peloton ja rohkea - arkiseen tyyliin. Thursday saa vastaansa maailman kolmanneksi vaarallisimman rikollisen Hadeksen, jonka oppilaana hän sattumoisin on aikoinaan ollut. Kun Hades varastaa Charles Dickensin alkuperäisen käsikirjoituksen ja tappaa siitä yhden sivuhahmon, on Thursday mukana jahtaamassa rikollista. Eikä tämä rikos vielä mitään... mitä olisikaan Charlotte Brontën Jane Eyre ilman pääsankariaan? Hades kidnappaa Janen, tekee vaatimuksensa ja Thursday joutuu turvautumaan mm. herra Rochesterin apuun. Mutta onko Hades liian ovela?

The Eyre Affair on lennokas ja nokkela kirja, jossa on paljon mielenkiintoisia oivalluksia. Liian paljon, että edes osaa saisi mainituksi arvostelussa. Huumori liittyy kirjallisuuteen, joka on kirjan maailmassa hiukan suositumpaa kuin normaalisti, päätellen esimerkiksi kaikista niistä sadoista henkilöistä, jotka ovat vaihtaneet nimekseen John Milton. Myös teatterinäytelmät saavat oman humoristisen sävynsä. Fforden käsittelyssä mm. uskonlahkojen tapa kiertää ovelta ovelle käännyttämässä, saa uuden vivahteen, kun Francis Baconin kannattajat yrittävät samoin keinoin vakuuttaa ihmisiä siitä, että nimenomaan Bacon on kirjoittanut Shakespearen näytelmät, ei herra Shakespeare itse. Suurimmat hörähdykset sai aikaan kohdallani kuitenkin Richard III -näytelmä, jossa katsojat käyttäytyivät kuin Rocky Horror Picture Shown esityksessä konsanaan. Jos et ole moista esitystä vielä kokenut, niin kannattaa tilaisuuden tullen ehdottomasti osallistua.

The Eyre Affair on hauska kirja, brittiläisellä tavalla. Kirjan pohjasävy on vakava sodan muodossa ja se hieman rauhoittaa kerrontaa. Aikamatkailu, ajan pysähtyminen, matkailu kirjoihin ja niistä pois, hahmojen nimet ja monet muut yksityiskohdat ovat elementtejä, joiden avulla Fforde luo varsin mielikuvituksellisen paketin vaihtoehtoista maailman ja kirjallisuuden historiaa. Koskapa en ole romanttisen kirjallisuuden suuri ystävä, ne vivahteet eivät sinänsä minua kiehtoneet, mutta Jane Eyre -fanit osannevat arvostaa sitäkin puolta tarinasta. Tällaista humoristista science fictionia/vaihtoehtohistoriaa/fantasiaa voisi Douglas Adamsin ja Terry Pratchettin ohessa suomentaa lisääkin.



Aakkoshaasteen F-kirja.

1 kommentti:

  1. Vuodatuksesta kopioidut kommentit:

    booksy kirjoitti 22.03.2011 - 19:24
    Tämä kuulostaa aika hauskalta :-) Onkohan etsivä saanut nimensä Fredrik Pohlin novellikokoelmasta Turn left at Thursday...

    Raija kirjoitti 22.03.2011 - 20:34
    En tiedä mistä Fforde on nimen keksinyt, sitä ei Wikipediassa kerrottu. Kirjassa Thursday on saanut nimensä koska on syntynyt torstaina. Thursdayn äidin nimi on muuten Wednesday :)
    Kirja vilisee kaikenlaisia nimiin ja kirjallisuuteen liittyviä viitteitä ja väkisinkin jäin miettimään, että huomaisinko ja tajusinkohan ne kaikki.

    VastaaPoista

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...