maanantai 4. tammikuuta 2016

Tulevia kirjoja 2016 - vuoden ensimmäinen puolisko

Erittäin heikon lukuvuoden jälkeen, minulla on tuhottomasti rästissä olevia kirjoja, joita lukea. Niinpä en saisi edes vilkuillakaan uutuuksiin päin, mutta tein sen joka tapauksessa. Minkäs luonnolleen voi. Aloitan suomennoksilla ja pääasiallinen lähteeni ilmestyville kirjoille on Risingshadown kirjastot, mutta kyselen myös kustantajilta suoraan.

Tammikuussa ilmestyy Gene Wolfen Uuden auringon kirja -sarjan 4. eli viimeinen osa, Autarkin linnoitus. Odotan tätä sekä jännityksellä että pelolla. Mahdoinko ymmärtää sarjasta olennaisen, vai onko se luettava kokonaan uusiksi. Onneksi minulla on hyllyssä Wolfen oheiskirja, The Castle of the Otter, odottamassa, josta saanen lisävalaistusta sarjaan ja kirjailijan selityksiä. Korealaisen Sun-mi Hwangin Kana joka tahtoi lentää kuulostaa sellaiselta eläinfantasialta, joka voisi kiinnostaa. Siksi olen lisännyt sen lukulistalle. Kate Atkinsonin Hävityksen jumala on tainnut jo ilmestyä hieman etukäteen, tosin itse en ole sitä vielä kaupassa nähnyt (verkkokaupassa kylläkin). Kirja on Elämä elämältä -romaanin (arvostelu) sisarteos, ja kuuluu ehdottomasti luettavien joukkoon. Kustantaja on minulle outo S&S, joten en tiedä mahtaako tämä ilmestyä ekirjana lainkaan. Tammikuulle pakkautuu myös Jeff Vandermeerin Eteläraja-trilogian kolmas osa, Hyväksyntä. Olen hankkinut kaksi aiempaa osaa ekirjana, mutta ne ovat vielä lukematta. Perehdyn niihin luonnollisesti ensin.



Jossain vaiheessa tammi-helmikuuta (muoks. tammikuun puolenvälin jälkeen) ilmestyy George R.R. Martinin The Ice Dragonin suomennos Jäälohikäärme, minkä Kirjava mainitsi jo Archipelaconin yhteydessä. Olen lukenut ja kuunnellut tämän lapsille suunnatun kirjan muutamaan otteeseen englanniksi (arvostelu) ja siitä ilmestyi toissa vuonna uusi kuvitettu painoskin (arvostelu). Nyt tulee siis suomeksi ja ehdottomasti suosittelen lukemaan. Kuuluu vahvasti omaan hankintalistaan. Alla oleva kansi on siitä uudesta englanninkielisestä, kun suomalaista ei ole vielä nähtävissä. Muoks. suomenkilisen painoksen kansi on sama Luis Royon taiteilema.


Joe Abercrombie on ehtinyt viime vuoden aikana saada nuortenkirjasarjansa, The Shattered Sea, valmiiksi, enkä ole kerennyt mukaan kuin vasta ensimmäisellä kirjalla (Half A King). Nyt trilogia on tulossa suomeksikin nimellä Särkynyt meri ja voisin lukaista helmikuussa ensimmäisen osan, Vain puoliksi kuningas, uusiksi. Minusta YA-teos ei ollut yhtä hyvä kuin Abercrombien aikuisille kategorioidut kirjat, mutta koska toinen (Halki puolen maailman) ja kolmas osakin ilmestyvät tänä vuonna, niin eiköhän ne tule luettua. Hyvää viihdettä joka tapauksessa. Helmikuun satoa on myös Glen Cookin Musta komppania -sarjan kakkososa, Varjot pitenevät, mutta jospa saisi sen ykkösen ensin pois alta.


Huhtikuussa ilmestyy Tammen Keltaisessa kirjastossa Kazuo Ishiguron fantasiateos Haudattu jättiläinen, jota jostain syystä kritisoitiin nimenomaan sen vuoksi, että Ishiguro meni ja kirjoitti fantasiaa. No on häneltä scifiäkin ilmestynyt (Ole luonani aina), joten en ihmettele. Kirjailijaa ei genret nolostuta. Ostin englanninkielisen version heti tuoreeltaan, mutta taidan odottaa kuitenkin suomennoksen. Kesäkuussa Andrzej Sapkowskin Noituri-sarja jatkuu Järven neidolla (7. kirja) ja sitä ennen luen Pääskytornin, joka ilmestyi viime vuonna. Vaskikirjoilta saattaa tulla T.H. Whiten Muinainen ja tuleva kuningas ulos alkuvuodesta, mutta tästä ei ole varmaa tietoa tällä hetkellä.


Ja sitten ulkomaiset. Yritän rajata kirjoihin, jotka varmasti hankin, tiedä tuota kuitenkaan milloin luen. Englanninkielisiä uutuuksia tulee tuhottomasti ja hyvin monet kiinnostavat, mutta aika ei vain riitä moneenkaan.

En tiedä mitä tapahtui Catherynne M. Valenten Satumaa-suomennoksille, sillä niitä ei toisen kirjan jälkeen ole tullut Gummerukselta. Ilmeisesti sarja jätettiin kesken? Englanniksi kuitenkin ilmestyy maaliskuussa jo viides osa, The Girl Who Raced Fairyland All the Way Home. Maaliskuun kirjoja on myös Sofia Samatarin The Winged Histories, joka kiehtoo siksi, että Samatarin edellinen esikoiskirja A Stranger in Olondria (arvostelu), joka voitti British Fantasy Awardin (Holdstock) 2014, oli hienosti kirjoitettu ja haluan tietää, josko kirjailijalta löytyy pontta toiseen yhtä hyvään.


Mike (M.R.) Careyn The Girl with All the Gifts (arvostelu) ei ollut mikään vuosisadan teos, mutta siinä oli tuoreutta, joka kiinnosti, jopa elokuvaoptiota myöten. Populistinen kirja oli kevyttä luettavaa, ja oletan sellaiseen olevan tarve tänäkin vuonna. Niinpä nostan listalleni huhtikuussa ilmestyvän kauhutrillerin Fellsiden. Huhtikuussa julkaistaan myös Joe Abercrombien Ensimmäinen laki -maailmaan liittyvä novellikokoelma, Sharp Ends. Olen lukenut tarinoista ennestään kolme ja haluan lukea loputkin. Taitaa olla Abercrombien vuosi näin Suomesta katsottuna.


Minulla ei ole aavistustakaan aiotaanko Scott Lynchin The Thorn of Emberlain julkaista oikeasti heinäkuussa, mutta joka tapauksessa se menee lukulistalle heti kun saan The Republic of Thievesin luettua. Lynch ei ole maailman nopeimpia kirjoittajia, joten en usko, että The Gentlemen Bastard -sarjan kanssa on sinänsä mitään hoppua.

Kotimaan rintamallakin julkaistaan lukuisia kirjoja, joista osa mahtunee lukulistalle. Ainakin seuraavaa Turtschaninoffia odotan kiinnostuneena.

6 kommenttia:

  1. S&S on Schildts & Söderströmin suomenkielisen osaston uusi nimi. Eli ei mikään varsinaisen uusi tekijä.

    VastaaPoista
  2. Oho, Varjot pitenevät tulossa jo nyt? Sain Mustan komppanian vihdoinkin luettua suomeksi, suosittelen nostamaan korkeammalle lukulistalla :) Suomenkieliset nimet hämäsivät todella paljon aluksi, mutta kyllä ne ainakin hahmojen suhteen kolahtivat lopulta paikoilleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sijoitus lukulistalla ei valitettavasti auta, jos ei ole mahdollisuutta tai kapasiteettia lukea lainkaan, mutta kyllä Musta komppania on seuraavana vuorossa, kunhan saan yhden keskeneräisen pois ensin.

      Poista
  3. Löysin täältä mielenkiintoisia lukuideoita! Erilaisia kirjoja, kuin monissa muissa seuraamissani blogeissa. Tuntuu, että tarvitsisin vähän ravistelua ja uusia ideoita kirjojen suhteen, olen juuri nyt niin jämähtänyt pariin tyylisuuntaan. Yleensä pyrin olemaan monipuolisempi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että löytyi lukuideoita. Nämä on osaksi niitä genrekirjoja, joita ei ns. yleiskirjallisuuden lukijat välttämättä poimi omille listoilleen, edes suomennettuna. Mutta toki joitain.

      Poista

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...