torstai 7. maaliskuuta 2013

Tähtifantasia-palkintoehdokkaat 2013 julkistettu

Tähtifantasia-palkinto jaetaan vuosittain parhaalle suomennetulle fantasiakirjalle ja 2012 julkaistuista tämän vuoden palkintoehdokkaat ovat perusteluineen:

Anders Fager: Pohjoiset kultit (Atena) – ”Häijy ja omaleimainen novellikokoelma, joka todistaa, että kauhugenrellä on yhä uutta annettavaa."

Terry Pratchett: Posti kulkee (Karisto) – ”Mainioilla henkilöhahmoilla kuorrutettu veijariromaani tutkii itsekkyyden pimeää ja valoisaa puolta.”

Steph Swainston: Uusi maailma (Like) – ”Moderni fantasia, joka valloittaa lukijansa terävällä henkilökuvauksella ja kekseliäillä ideoilla.” (arvostelu)

Liz Williams: Aavekauppiaan tytär (Like) – ”Aasialaisista kulttuureista ammentava yliluonnollinen dekkari lumoaa yksityiskohdillaan ja helvetillisellä menollaan.” (arvostelu)

Gene Wolfe: Kiduttajan varjo (Gummerus) – ”Tieteisfantasian klassikko on yhtä aikaa suuri seikkailu ja todellisuuden luonnetta syvällisesti pohtiva teos.” (arvostelu)

Minulla oli hieman kutina, että Wolfen teos saa myös fantasiakirjallisuuden puolella ehdokkuuden, kuten tieteiskirjallisuuden puolella jo aiemmin sai tammikuussa. Ja mikäpäs siinä, erinomainen teos. Sen lisäksi olen lukenut Swainstonin ja Williamsin teokset. Jos Pratchett ei saa voittoa kotiin, niin antaisin sen sitten Wolfelle tai Williamsille. Fagerista en osaa sanoa mitään.

Palkinto jaetaan perinteiseen tapaan Finnconissa 5.-7.7. ja aion olla paikalla kuulemassa arvoisan raadin päätöstä. On nimittäin jo majoitus ja lennot tullut hoidettua kuntoon.

Yllättyikö joku, ettei Morgensternin Yösirkus tai Lukjanenkon Yöpartio saanut ehdokkuutta? Hieman uumoilin Yösirkuksen mukana oloa, vaikka kirja ei minua itseäni innostanut liikaa. Ei näköjään valitsijoitakaan. Yöpartiolle en ehdokkuutta edes odottanut.

1 kommentti:

  1. Swainstonin Uusi maailma on sarjan kolmas osa, joten sitä ennen kannattaa lukea kaksi ensimmäistä, Kuolemattomien kaarti ja Aika on lahjoista suurin. Minä pidin Aavekauppiaan tyttärestä paljon, joten suosittelen kyllä lämpimästi lukemista.

    VastaaPoista

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...