tiistai 4. joulukuuta 2012

Neljä vee


Kolmivuotias goottityttö on kadonnut, kakun koko kasvanut ja kynttilät lisääntyneet. Taikakirjaimet täyttää tänään neljä vuotta. Nykyisistä lukijoista kukaan ei ole seurannut blogiani alusta alkaen. Mistäkö tiedän? Heh, blogin ensimmäisinä olemassaolokuukausina Vuodatuksessa kävijämäärä oli pyöreä nolla. Silloin sitä koki todellakin kirjoittavansa lukupäiväkirjaa itseään varten ja omaksi iloksi. Sittemmin kävijämäärät ovat pikkuhiljaa lisääntyneet ja tänä syksynä blogissani on pläräilty sivuja ennätykselliset määrät, tuhansia ja tuhansia kertoja. Päätellen Vuodatuksesta tulevasta päivittäisestä kävijävirrasta, sielläkin blogiani yhä luetaan, ehkä ilman että klikataan linkkiä Bloggeriin. Onko kiinnostus genrekirjallisuuteen todellakin lisääntynyt selkeästi neljässä vuodessa, vai johtuuko kävijämäärän muutos yleisesti blogien lisääntymisestä ja siten blogien lukukulttuurin lisääntymisestä? Vai onko yksinkertaisesti kiittäminen hakukoneita, jotka johdattavat sekä vanhaan että uuteen blogiini? Osa kävijöistä tulee toki ulkomaisten mainossivustojen kauttakin, eivätkä ole todellisia lukijoita. Tosissaan olevia ulkomaalaisia tulee enemmänkin Twitterin ja kuvahakujen kautta (siitä vaan suomea opettelemaan, googlen kääntäjä on surkea). Kuinka paljon kirjablogeja lukevat ihmiset, jotka eivät itse pidä blogia?

Olen hämmentynyt nelivuotias, jolla on enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Genreblogeilu on tuottanut toistaiseksi paljon enemmän iloa kuin harmia, joten enköhän jatka kohti uusia seikkailuja. Kirjat eivät ainakaan lopu kesken.

Olen kopsannut Vuodatuksen vanhemmista teksteistä kommentit talteen tänne Bloggerin puolelle, kun siellä ei voinut kommentteja pitää enää näkyvillä roskapostituksen vuoksi. Löysin kommenteista useita unohtamiani lukusuosituksia, joihin tartun ensi vuoden puolella. Ensi vuonna jätän haasteet väliin, mutta olen sivupalkkiin koonnut muutaman lukutavoite-listan, joita voi kommentoidakin; Hugo-ehdokkaat ja World Fantasy -ehdokkaat. Poimin niistä aina silloin tällöin kirjan luettavakseni. Kauhu-kirjallisuutta olen lukenut viime vuosina nolottavan vähän, joten jälkimmäisen listan myötä se tilanne toivottavasti vähän paranee.

Kakku näyttää ehkä hieman pelottavalta (ála Taikakirjaimet), mutta ottakaa toki palanen ja kilistäkää limukkalasia. Juhlikaa kanssani hetken. Kokonaiseksi jääneet lepakonkynnet ja koristeena käytetyt salamanterin silmät voi jättää lautasen reunalle. Kerään ne talteen ensi vuoden kakkua varten. Missähän muuten se goottityttö on...?

33 kommenttia:

  1. Onnea neljävuotiaalle! Tässä jotenkin ihan liikuttuu. Muistan aina, miten onnellinen olin, kun ensimmäisen kerran löysin Taikakirjaimet :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä melkein hypin innosta kun löysin Sivukirjaston (=helmi). Olit lukenut _vaikka mitä_ :) Olen kirjannut ylös kaikki blogistasi poimimani lukuvinkit, vaikka olen joihinkin tosin edennyt hitaamman puoleisesti. Osa odottaa jo kuitenkin Kindlellä (esim. Aurorarama ja Sleepless).

      Poista
  2. Kakku näyttää pelottavalta, mutta kuitenkin hienolta. Onnea nelivuotiaalle ikätoverille ja lisää hyviä, taianomaisia vuosia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Blogimme ovat melkein saman ikäisiä. Kuin myös blogillesi pitkää ikää.

      Poista
  3. Onnea! Blogiasi on ollut ilo seurata! Kakku näyttää mun mielestä todella makealta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nelivuotias kakkutaiteilija kiittää :) Kirjamielellä onkin puolestaan niitä ensimmäisiä kotimaisia, joita ryhdyin vakituisesti seuraamaan.

      Poista
  4. Onnea nelivuotiaalle!
    Ehkä hakukoneiden käyttö on lisääntynyt vuosien varrella kirjoja etsiessä ja ehkä myös se blogi on pikkuhiljaa kiivennyt ylöspäin hakuluetteloissa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmastikin hakukoneiden käyttö kirjojen etsinnässä on lisääntynyt, ainakin näin voin sanoa omalla kohdallani. Luen kyllä esim. genrelehtien kirja-arvostelut, mutta harvoin palaan niihin enää takaisin kuukausia tai vuosia myöhemmin. Blogien vanhatkin kirja-arviot ovat helposti tavoitettavissa.

      Poista
  5. Onnea nelivuotiaalle! Hämmentyneisyys on ihan hyvä tila toisinaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Olisi se tosiaan tylsää, jos mikään ei koskaan hämmentäisi :)

      Poista
  6. Onnea!

    Lukutavoite listoja on kyllä kiva suunnitella, mutta itselläni on vain vaikeuksia pysytellä suunnitellussa, kun vähän ajan kuluttua haluaa lukea jo jotain muuta ja joku muu tavoite jyrää edellisen. Siispä aikarajaton tavoite se olla pitää. Hitsi, tuo sinun palkinto ehdokas lukutavoite onkin ihan fiksu, kun kaikki voittaja kirjat ei kuitenkaan kiinnosta… lähdenkin tästä väsäämään itsellenikin jotain…

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päätin olla ovela ja valitsin sellaisia kirjoja, jotka kiinnostavat. En saisi koskaan esim. pelkästään voittajia luetuksi, kun joihinkin niihin ei löytyisi motivaatiota millään. Ja kun ei lyö lukkoon listaa, vaan antaa sen elää, eikä laita aikarajoitetta, niin kyllä sieltä kirjan silloin tällöin saa kuitattua. Kukaan ei varmaan päätäni katkaise, jos listojen läpilukeminen vie seuraavat, um... 30 vuotta.

      Poista
  7. Onnea neljälle, kirjojen täyteiselle vuodelle! Toivotaan hyvää jatkoa, tukevaa kirjahyllyä ja paljon valvottuja öitä hyvien kirjojen parissa!

    Kuten Liinallekin, minun yksi hienoimpia löytöjäni on sinun blogisi, jossa on esitelty todella mielenkiintoisia kirjoja. Jopa niin mielenkiintoisia, että voisin harkita englanniksi lukemisen aloittamista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ystävällisistä sanoista! Kirjahyllystä tuli mieleen, että olen suunnitellut keventäväni kirjahyllyjä poistamalla pölyttymästä sellaiset englanninkieliset kirjat, jotka minulla on myös ekirjoina. Olisi se kyllä aika ihmeellinen tilanne, jos olisi kerrankin tilaa hyllyissä, eikä ainainen tilanpuute.

      Englanniksi lukeminen laajentaa lukuvalikoimaa, varsinkin sff-kirjallisuuden puolella. Siksipä sitä on helppo suositella. Eikä se loppujen lopuksi niin kovin vaikeaakaan ole.

      Poista
  8. Onnea! Itse olen alkanut seurata blogiasi muutama kuukausi sitten, löysin tämän yhden toisen spefi-blogin sivupalkista. Olen niitä lukijoita, joilla ei ole omaa blogia. Luen sff-genreä sekä suomeksi että englanniksi. Löydän täältä hyviä lukusuosituksia ja innostuin myös sf-lukuhaasteesta. Eli kiitos kivasta blogista! -Anne

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos toiselle blogille linkityksestä ja kiva kun kommentoit, Anne! Olen aina iloinen, kun lukemistani kirjoista löytyy toisiakin kiinnostavia teoksia. Olisi mukava kuulla, jos sinulla olisi suosituksia minulle päin.

      Poista
  9. Onnea! Taikakirjaimet on suosikkini suomenkielisistä spefikirjallisuutta käsittelevistä blogeista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Jussi! Varmastikin olet huomannut, että olen saanut monia lukuinspiraatioita juuri sinulta. Tekstissä mainitsemani kommenttien lukusuositukset ovatkin pääosin sinulta, joten ehkä arvaatkin mitä mm. olen aikeissa lukea ensi vuonna.

      Poista
  10. Paljon onnea!! Iän myötä ryömiminen on selvästi muuttunut konttaukseksi, kävelyksi ja suorastaan juoksuksi :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marraskuussa tuntui meno hieman ryömimiseltä välillä, mutta juu, eiköhän sitä ole monenlaisia kehitysvaiheita blogissa niin takana kuin edessäkin. Kiitos paljon onnitteluista!

      Poista
  11. Suurenmoiset onnittelut blogillesi! Täällä on kiva käydä kurkistelemassa lukuvinkkejä, vaikken niin hirveästi tätä genreä luekaan -- aina kyllä suunnittelen aloittavani "vakavissani". ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiitos! Fantasiaa ja science fictionia voi lukea aina silloin tällöin jonkusen kirjan. Organisoimasi Kosmoksen lumoa ja tähtisumua -haasteen tyyppiset tempaukset ovat hienosti sopivia siihen tarkoitukseen.

      Poista
  12. Onnea minultakin. Suketuksen tavoin en lue minäkään niin hirveästi tätä genreä mutta suunnittelen kyllä aloittavani vähän syvemmän tutustumisen. Ensimmäiseksi on suunnitelmissa lukea Neil Gaimanin tuotanto. American Gods -kirjaa lukuunottamatta muut teoksensa ovat täysin tuntemattomia. Eli aika iso aukko "perustiedossa" kai sitten.

    (Taisin muuten löytää tämän blogin Googlen kautta. Mitäköhän hain, sitä en muista.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos onnitteluista! Minäkään en ole lukenut Gaimanilta kuin neljä teosta + sarjakuvia pinon ja juurikin tuo American Gods/Unohdetut jumalat on lukematta. Se on jo kuitenkin tuossa käden ulottuvilla suomennoksena odottamassa joululomaa.

      Toivottavasti muuten ihastuit The Lands of Ice and Fire -karttoihin.

      Poista
    2. Ensimmäinen ajatus kun avasin ensimmäisen kartan oli nimenomaan, että pakko saada lisää tilaa seinille ja kartat kehyksiin, eli kyllä, upeita ovat. Nyt mieli tekisi jo tuota World of Ice and Fire -appia iPhonelle. Ostettavat tavarat eivät nähtävästi tästä maailmasta lopu.

      Poista
    3. Minä latasin iTunesin kautta World of Ice and Fire ohjelman iPadille. Se oli ilmainen, vaikka Martin näytti sille hinnan ilmoittavankin blogissaan. Suosittelen WoIaFiakin, se on ainakin teräväpiirto iPadin ruudulla erittäin visuaalinen ja hieno tietopaketti.

      Poista
    4. Minun tuurillani se on jo ehditty laittaa maksulliseksi, mutta ei tuo noin viisi dollaria paha hinta ole.

      Poista
  13. Minultakin onnittelut 4-vuotiaalle!
    Blogisi on myös minun suosikkini lukemiesi ja suosittelemiesi sci-fi- ja fantasiakirjojen vuoksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Salka! Olenpas ehtinyt poimia lukuvinkin sinunkin blogistasi.

      Poista
  14. Onnittelut myös täältä Artsin suunnasta. Olet nyt ja edelleen mun bookmarkeissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja hienoa kuulla! Elämää ja aspartaamia samoin minulla ja tuossa sivupalkissakin.

      Poista

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...