On science fiction -haasteen yhdennentoista tilannekatsauksen aika. Muutamia kirjoja on jälleen luettu, itse sain jopa kolme kirjaa loppuun kuun aikana ja olen nyt yhden kirjan päässä haasteen valmistumisesta. Viimeinen kirjani on neljännen kategorian teos, Katharine Burdekinin Swastika Night, joka sekin on jo edennyt kolmanneksen verran. Ehkä sen jälkeen kokeilen vielä Bonus-kategorian kirjaa, monta vaihtoehtoa olisi tarjolla.
Marraskuu noin muuten on ollut sekä iloisten uutisten että vähemmän iloisten uutisten aikaa kustannusmaailmassa. Emmi Itäranta teki kustannussopimuksen HarperCollinsin kanssa, mikä ihan tv:n pääuutisissakin kerrottiin. Teemestarin kirja (arvostelu) eli Memory of Water ilmestyy amerikkalaisille, englantilaisille ja australialaisille lukijoille 2014. Odotan innolla millaisen vastaanoton kirja saa ulkolaisissa blogeissa.
Vähemmän hauska uutinen oli Gummeruksen henkilöstön irtisanomiset tuotannollisista ja taloudellisista syistä. 30 hengen organisaatiosta poistettiin 7 henkilöä, mikä on melkoinen siivu ja tuntuu varmasti toiminnassa. Sympatiani irtisanotuille. Tero Liukkonen epäilee blogissaan Gummeruksen kriisin takana olevan johtajuusvajeen, vaikka johtajia riittääkin. Hän peräänkuuluttaa mm. rakkautta kirjallisuuteen ja kirjailijoiden arvostamista. Myös journalistiliiton artikkelissa Jan Erola ottaa kantaa yleisesti kirjakustantamojen leikkauskierteeseen: "Sisältöjä ymmärtämättömien excel-taulukkopomojen on edelleen vaikea tajuta, miksi on liiketaloudellisesti järkevää kustantaa muutakin kirjallisuutta kuin bestsellereitä." Mikä erityisesti kiinnitti huomiota tekstissä on väittämä: "Sähkökirjan piti hetkessä muuttaa koko ala, joten yritysten tuli olla timmissä kunnossa, omistajat selittivät." Ekirjoja ei ole leikkauksista huolimatta saatu läpi Suomessa, eikä niitä edes tarjota, saati mainosteta asiakkaille riittävässä määrin. Syitä on varmasti monia, ja suurin osa liittyy kustannuksiin, mutta esimerkiksi henkilöstöleikkauksien perustelu ekirjoilla (muutoksella) olisi kuitenkin aikamoista bullshittia.
Mutta takaisin science fiction –haasteeseen:
1. Nuorille suunnattu science fiction
Kuuttaren lukupäiväkirja – Suzanne Collins: Nälkäpeli
2. Aikuisten science fiction
-
3. Hugo-voittaja
-
4. Science fiction -klassikko – julkaistu -1950
-
5. Science fiction -moderni klassikko - 1951-1992
Nulla dies sine legendo – Fred Hoyle: The Black Cloud
6. Steampunk
Taikakirjaimet – Cherie Priest: Clementine
7. Robotit / Kyborgit / Androidit
Taikakirjaimet: Daniel H. Wilson: Robopocalypse
8. Avaruusalukset / Alienit
Taikakirjaimet – Nancy Kress: Probability Moon
9. Aikamatkustus / Vaihtoehtohistoria / Rinnakkaisuniversumi
Espoon fantasia – K.A. Applegate: Everworld (Heidi)
Yöpöydän kirjat – Johanna Sinisalo: Ennen päivänlaskua ei voi
10. Apokalyptinen / Dystopia / Utopia
-
11. Kyberpunk
-
12. Hullu tiedemies / Geneettiset kokeilut / Ympäristökatastrofit
-
13. Bonus: Suomalaisen kirjailijan teos
-
Joulukuu alkoi ja menossa on siis haasteen viimeinen virallinen kuukausi. Joulukuu on mukava kuukausi, edessä on monta monituista päivää lomaa loppukuusta. Täälläpäin ei vielä ole lunta, vaikka pohjoisemmassa ja etelämmässä sitä kuuluu olevan, mutta eiköhän sitä napapiirillekin lähiviikkoina saada. Nyt jo muuten jännittää minkä väriset villasukat saan joululahjaksi…
Itse olen osallistunut kirjatalkoisiin lähinnä ostamalla kirjoja, en pyydä esim. arvostelukappaleita, vaan 95%:sti ostan kirjat 5%:sti lainaan kirjastosta tai joltain kaverilta.
VastaaPoistaE-kirja-ideaan en ole päässyt sisälle, paperikirjan taival on kuitenkin satoja vuosia tavallaan tuhansia, vaikka Gutenberg eli vain noin 600 sitten :)
Minulla on sama periaate, en ota vastaan/pyydä arvostelukappaleita. Tosin kustantajat itse haluavat jakaa ilmaiskappaleita ja toivovat kirjoille näkyvyyttä blogien kautta, mikä on sinänsä maailmalla hyväksi koettu (ja edullinen?) markkinointikäytäntö. Minä mielummin ostan kirjan, jolloin tunnen itseni myös riippumattomaksi ilmaisemaan mielipiteeni sen lisäksi, että tuen kustantamotoimintaa.
PoistaPaperikirjalla on historiansa ja varmasti tulevaisuuttakin. Ekirjan historia on vielä edessä. Kustantajat eivät voi katsoa pelkästään taaksepäin toimintatavoissa, kun ympärillä oleva maailma muuttuu. Olisi tärkeää löytää sellainen keskitie, missä arvostus kirjallisuutta kohtaan säilyy, palvellaan asiakkaiden tarpeita ja saadaan taloudellisesti kattava tulos, jotta selvitään tällaisista yleisen talouden heikoista vuosistakin.
Olen lukenut läppäriltä Gutenbergiä, mutta en ole ostanut vielä mitää "kindleä", e-kirjan mahdollisuuksiin uskon, mutta ehkä oikea muoto puuttuu vielä, ja onhan e-kirja jakelultaan helpompi ja kattaa myös syrjäseudut, jos vain sähkö tulee :)
PoistaSuomessahan kustantajat yrittävät kaikin voimin estää e-kirjojen yleistymisen. Hinoitelu on täydellisen kaistapäistä, ilmeisen tietoisesti, ja DRM estää Kindlen käytön.
VastaaPoistaJos se näin on, niin omaa kuoppaansa kaivavat. DRM:n suhteen pitänee vain kai harrastaa kansalaistottelemattomuutta, jotta pystyy nauttimaan ostamastaan tuotteesta.
Poista