maanantai 31. joulukuuta 2012

Katsaus kirjavuoteeni 2012

Vuodenlopun yhteenveto lukemistani kirjoista on taas täällä grafiikkojen kera. 2012 lukutavoitteeni oli 90 kirjaa ja pääsin hieman sen ylikin eli 95:een. Tämä oli mahdollista vain, koska jotkut kirjoista olivat pienoisromaaneja tai muuten kohtuullisen lyhyitä teoksia. En ole laskenut sivumääriä, koska ekirjoissa ne vaihtelevat, enkä näe mielekkääksi etsiä paperiversioiden tietoja. Olin mukana tänä vuonna kolmessa haasteessa: Science fiction -haasteessa (Working for the MANDROID -blogi, 24 kirjaa), Kosmoksen lumoa ja tähtisumua -haasteessa (Eniten minua kiinnostaa tie -blogi, 2 kirjaa) ja Ota riski ja rakastu kirjaan -haasteessa (Yöpöydän kirjat -blogi, 1 kirja). Kaikki sain vuoden aikana suoritettua, vaikka kahdella viimeisellä ei aikaraja ollutkaan tälle vuodelle.

Vaikka haasteissa pyrin lukemaan tasapainoisesti sekä mies- että naiskirjailijoita yhtä paljon, vaakakuppi kallistui tänäkin vuonna enemmän miesten puolelle luvuin 51 - 45. Ero oli nyt kuitenkin pienin vuoden 2008 jälkeen, jolloin luin naiskirjailijoita suhteellisesti enemmän. Suomenkielisiä kirjoja olen lukenut suhteellisesti enemmän tänä vuonna kuin kahtena aikaisempana, mutta koskapa genrelukeminen olisi ainakin uutuuksien osalta tosi suppeaa, jos keskittyisin vain suomenkielisiin, niin on luonnollista, että englanninkielisiä kirjoja tulee luettua enemmän.
 

Suomenkielisten kirjojen suhteellisen määrän lisääntyminen laski luettujen ekirjojen kokonaisprosenttia edellisestä vuodesta 48:sta 44%:iin, vaikka kappalemääräisesti luku nousikin taas selvästi vuoden aikana. Englanninkielisistä lukemistani kirjoista 70% oli ekirjoja, mutta suomenkielisistä vain 7,5%. Siinä missä englanninkielisiä vanhempiakin genrejulkaisuja saa ekirjoina, suomenkielisistä on turha toivoa samaa. Eihän edes uutuuksia tarjota aina sähköisinä versioina.

Tänä vuonna erotin julkaisuvuosikymmenseurannasta viimeisimmältä vuosikymmeneltä vain tämän vuoden teokset omaksi palkikseen. 2010 sisältää sekä vuonna 2010 että 2011 julkaistut teokset. Ei merkittäviä muutoksia aikaisempiin vuosiin, "häntä" varhaisempiin julkaisuihin on kuitenkin hieman tasaisempi.

Luin genrekirjoja keskimäärin hieman vajaa 8 kpl kuussa. Heinä-elokuu oli ahkerinta lukuaikaani, tosin silloin luin myös monta ohutta kirjaa.

Nostan vain kuusi teosta esille lukemistani, vaikka pelkästään yksistään Ursula K. Le Guinin tuotannosta saisi hyvän listan aikaiseksi. Jälleen kerran valintani perustuu kirjojen kokonaisvaikutukseen. Jokaisessa näissä kirjassa näkyy kirjailijan omalaatuinen tyyli ja yksilöllisyys. Otin mukaan vain yhden uudelleen luetun kirjan.

 Ursula K. Le Guin: The Wind’s Twelve Quarters ja Liz Williams: Aavekauppiaan tytär

Gene Wolfe: Kiduttajan varjo ja Joe Abercrombie: Red Country
 
 J.R.R. Tolkien: Hobitti eli Sinne ja takaisin ja Ursula K. Le Guin: Four Ways to Forgiveness

Kuten ennenkin kaikki vuonna 2012 lukemani kirjat löytyvät vastaavan tagin kautta listattuna ja koko blogihistorian aikana arvioidut kirjat Sivut-listasta aakkostettuina kirjailijan tai kirjan nimen mukaan. Blogini muutti tänä vuonna Vuodatuksesta Bloggeriin ja olen ollut muuttoon tyytyväinen, vaikka se aiheutti melkoisesti puuhastelua heinä-elokuussa. Kirjallisesti vuosi on ollut hyvä. Odotan innolla uutta vuotta.

HYVÄÄ TULEVAA VUOTTA KAIKILLE!

8 kommenttia:

  1. Hieno kirjavuosi sinulla! Tuo Kiduttajan varjo on minullakin jo hommattuna, tarkoitus olisi lukea se tammikuussa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hiljaisempi lukuvuosi kuin pari aiempaa, mutta sisältöä riitti silti. Opin genrestä jälleen paljon tänäkin vuonna.

      Kiduttajan varjo on hieno teos.

      Poista
  2. Tosi kiinnostavia taulukkoja :) Tiedätkö, onko ensi vuodelle tulossa jotain kiinnostavia haasteita? Olisi mukana päästä osallistumaan johonkin ihan alusta alkean, kun en scifihaasteeseen päässyt mukaan kunnolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole alkavia haasteita kauheasti seurannut, kun päätin etten itse niihin osallistu, mutta suomalaisissa blogeissa käynnissä olevia ja tulevia haasteita voi seurata vaikka -haastavaa lukemista - yhteenvetoblogin kautta. Ehkä sieltä löytyy jotain sopivaa.

      Poista
  3. Hyvää uutta vuotta! Hyvä saldo sinulla. Itse en ikinä ole päässyt tuollaisiin lukemiin. Tänä vuonna saldo oli vain 60 kirjaa, mutta suurin osa osui ja upposi. Kiduttajan varjo ja Aavekauppiaan tytär mahtuivat minunkin vuoden parhaimpiin. Lisäksi sinunkin suosituksesta poimittu Pump Six and Other Stories oli hieno elämys ja paljon muita. Tänä vuonna olisi vähän pakko ammentaa suuri osa lukemisestani olemassa olevasta kirjahyllystäni – niin paljon on lukemattomia jo valmiina….

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää alkanutta! Hienoa, että pidit Pump Sixista, joka on erinomainen kokoelma. Suosittelen kokeilemaan myös Maureen F. McHughin After the Apocalypsea, jos ei vielä ole tuttu. Sitten kun omaa hyllyä on perkattu.

      Poista

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...