Viime aikoina olen nähnyt monenkin miettivän missä järjestyksessä Ursula K. Le Guinin hainilaiseen sarjaan liittyvät kirjat kannattaa lukea. Itse olen lukenut kirjat järjestyksessä: Pimeyden vasen käsi, Osattomien planeetta ja Maailma, vihreä metsä, jotka olivat siihen aikaan ainoat suomennetut. Sen jälkeen luin Sisämeren kalastajan, jossa on kolme sarjaan liittyvää novellia, The Eye of the Heronin, joka on tai ei ole maailmaan liittyvä kirja ja lopulta käännösjärjestyksessä Kahdesti haarautuvan puun, Rocannonin maailman, Maanpakolaisten planeetan ja Harhakaupungin. Four Ways to Forgiveness ja The Birthday of the World -novellikokoelmat ovat vielä kokonaan lukematta.
Nyt varhaisimpien käännösten uudelleenlukukierroksella voin vain todeta tajunneeni, että järjestys meni päin tunturikoivua, eikä ihme että kokonaiskuvaa on saanut pähkäillä nyt tosissaan. Esimerkiksi ihmettelin pitkään miksi Liittoa kutsutaan joissain kirjoissa Ekumeeniksi ja joissain ei, mutta pistin sen aluksi vaihtuneiden kääntäjien piikkiin (katsokaas, logiikka toimii). Älkää siis lukeko kirjoja samassa yllä mainitussa järjestyksessä kuin minä jos se on mahdollista. Uusintakierrokseni on vielä kesken, mutta selkiyttääkseni ajatuksiani päätin tehdä ansibelin ja Liiton eri vaiheisiin perustuvan kronologisen järjestyksen sarjan kirjoista:
1. Osattomien planeetta
2. Maailma, vihreä metsä
3. Rocannonin maailma
4. Maanpakolaisten planeetta
5. Harhakaupunki
6. Pimeyden vasen käsi
7. Kahdesti haarautuva puu
Novellit näiden jälkeen. The Eye of the Heron ihan milloin vaan.
Hieman perusteluja (ei varsinaisia spoilereita, mutta herkkien ei kannata lukea seuraavaa tähtien välissä olevaa osiota):
***********************
1. Osattomien planeetassa ansibelia ei vielä ole keksitty, Liittoa ei vielä ole.
2. Maailma, vihreä metsässä Liitto on perustettu 18 vuotta aiemmin ja ansibeli esitellään terralaisille siirtolaisille ensimmäistä kertaa.
3. Rocannonin maailmassa Liitto on voimissaan, mutta niin myös vihollinen, ansibeli on ollut käytössä selkeästi jo pitempään.
4. Maanpakolaisten planeetassa Liiton olemassa olo epäselvä, teknologia unohtunut.
5. Harhakaupungin tapahtumat ovat jatkoa Maanpakolaisten tapahtumille pienellä aikahyppäyksellä eri planeetalla.
6. Pimeyden vasemmassa kädessä Liiton uusi versio Ekumeeni on perustettu ja
7. Kahdesti haarautuvassa puussa eletetään Ekumeenin aikaa ennen Sisämeren kalastajan novelleja.
Muokattu:
Four Ways to Forgivenessin novellit sijoittuvat Ekumeenin aikaan Pimeyden vasemman käden jälkeen, todennäköisesti ennen Sisämeren kalastajan novelleja. The Birthday of the Worldin ja The Wind's Twelve Quartersin (Pimeälipas ja muita kertomuksia) novellit vaihtelevat ajallisesti. The Eye of The Heronin voi lukea missä kohtaa tahansa.
*************************
Näin minä sen olen järjestellyt itselleni, mutta varaan oikeuden muuttaa järjestystä, jos loppujen uudelleen luettavien kirjojen kohdalla huomaan muistin/logiikan pettäneen tai ilmenee uusia ajallisia seikkoja. Korjata saa muutkin jos huomaa minun tehneen vihreen. Täytyy vielä myöntää, että ensimmäisiä kirjoja lukiessani en osannut edes kiinnittää huomiota aikajärjestykseen ja Sisämeren kalastajan novellit olen autuaasti unohtanut. Mutta luen ne uudelleen kunhan pääsen siihen vaiheeseen.
Nyt sitten pyyhin pöydän tyhjäksi.
Viuh, viuh.
Sillä... kirjailija itse on vastannut kotisivullaan kysymykseen missä järjestyksessä? Alla lainaukset ja minun käännökseni.
OK, so, very roughly, then:
Rocannon's World, Planet of Exile, City of Illusions: where they fit in the "Hainish cycle" is anybody's guess, but I'd read them first because they were written first. In them there is a "League of Worlds," but the Ekumen does not yet exist.
Ursula K. Le Guin aloittaisi siis kirjojen julkaisujärjestyksessä: Rocannonin maailma, Maanpakolaisten planeetta ja Harhakaupunki, kun kaikissa esiintyy Maailmojen liitto, mutta ei Ekumeenia.
Then you could read The Word for World is Forest, The Left Hand of Darkness, The Dispossessed, in any order. In Dispossessed, the ansible gets invented; but they're using it in Left Hand, which was written fifteen years earlier. Please do not try to explain this to me. I will not understand.
Maailma, vihreä metsän, Pimeyden vasemman käden ja Osattomien planeetan voi lukea seuraavaksi missä järjestyksessä tahansa. Osattomissa keksitään ansibeli, mutta Vasemmassa kädessä sitä jo käytetään, vaikka kirja on kirjoitettu paaljon aikaisemmin. Kirjailija ei tunnu ymmärtävän, miten tämä olisi selitettävissä. Sitä sattuu. Muistammehan myös, että vaikka ansibeli keksitään vasta Osattomissa, se mainitaan Rocannonissa ensimmäistä kertaa kirjallisuuden historiassa.
Then in the collection of stories A Fisherman of the Inland Sea, the three last stories are Ekumenical, and we even finally find out a little about Hain, where it all began. The story suite Four Ways to Forgiveness is part of that universe, and so is the novel The Telling. But I have to warn you that the planet Werel in Four Ways is not the planet Werel in Planet of Exile. In between novels, I forget planets. Sorry.
Sitten voi lukea Ekumeeniset Sisämeren kalastajan, Four Ways to Forgiveness ja Kahdesti haarautuvan puun. Forgivenessin Werel-planeetta ei kuulemma ole sama planeetta kuin Maanpakolaisissa. Kirjailija on välillä huonomuistinen.
The Eye of the Heron may or may not be set in the Hainish universe; it really doesn't matter.
The Eye of the Heron ei tiedä mihin sijoittuu, eikä sillä ole niin väliäkään. Raija kuitenkin suosittelee kirjaa. Se on hyvä.
Että silleen. Kiitos Ursula, tämä helpotti. Tai sitten ei. Pitäydyn omassa järjestyksessäni. Ai niin… minähän olen jo lukenut kirjat väärässä järjestyksessä. Loppujen lopuksi, kirjojen lukujärjestyksellä ei ole suurta merkitystä oikeastaan muiden kuin Maanpakolaisten planeetan ja Harhakaupungin kohdalla. Tärkeämpää on sarjaa lukiessa oivaltaa kuinka upean maailmankaikkeuden Le Guin on luonut ja miten onnistuneesti hän sen ohessa käsittelee eri teemoja. Huomenna tulossa arvostelu Maailma, vihreä metsä -kirjasta. Ja sekin väärässä järjestyksessä ennen Osattomien planeettaa.
Vuodatuksesta kopioidut kommentit:
VastaaPoistaBooksy kirjoitti 01.03.2012 - 19:53
Voi viuhaus, meni vähän pieleen jos tuota sinun järjestystäsi katson, kun nyt tulin Rocannonin maailmalla aloittaneeksi... mutta toisaalta aloitin siitä mistä kirjasarja takakannen perusteella väittää alkavansa. :D
Hyvään aikaan tuli tämä juttusi, taidan nyt muuttaa suunnitelmia ja suunnata seuraavaksi sitten Osattomien planeetalle - sisäinen piiloinsinöörini pitää kronologisuudesta jos sellaista on saatavilla.
Raija kirjoitti 01.03.2012 - 20:21
Heee... pitäisiköhän minun pistää tuohon kirjoitukseen vielä klausuuli, että seuraa tätä järjestystä omalla vastuulla :) Minun putkiaivoni sanoivat, että liiton ja ansibelin vaiheet ovat hyvä tapa järjestää kirjat "oikeaan" järjestykseen, ja ei kai tuossa kauheasti voi pieleen mennä, kun tarinat ovat niinkin itsenäisiä kuin ovat.
marjis kirjoitti 02.03.2012 - 14:38
Ehhehhee! Sain jo ahdistuskohtauksen lukiessani sun järjestyksestä, mutta onneksi Ursulan järjestys pelasti mun tasapainoni. :D
Ei kai ole muuta mahdollisuutta, kuin lukea sarja läpi molemmilla tavoilla. Taidan pitää kuitenkin lukukertojen välillä parin vuoden tauon.
Raija kirjoitti 02.03.2012 - 15:33
Olipa hyvä, että Ursula paransi ahdistuskohtauksesi :)
Minulla onkin jo pitkä aika kolmesta ensin lukemastani, joten nyt oli sopiva hetki - ja kun sopii vielä fiilikseenkin.
Jossu kirjoitti 25.03.2012 - 12:45
Minua on kiinnostaa aloittaa tämä sarja, mutta aloittamista on venyttänyt juuri se, että mistä aloittaa. Kerkesin jo lainata Kahdesti haarautuvan puun, mutta sitten totesin ottaessani hieman selvää asiasta, ettei siitä ehkä kannatakaan aloittaa. Tekstisi helpotti kyllä suunnattomasti tätä ongelmaa ja ehkä saan aloitettua kirjojen lukemisen joku päivä. Kiitos! :D
Raija kirjoitti 25.03.2012 - 13:14
Uusintaluen juuri Kahdesti haarautuvaa puuta, ja se tosiaan sijoittuu ajallisesti myöhäisemmälle hainilaisvaiheelle. Tarina toki on itsenäinen ja muista kirjoista riippumaton. Hienoa, että harkitset sarjan lukemista. Omalaatuista ja erilaista scifiä kannattaa aina lukea :)