Vuosikymmenien varrella on tullut katsottua useita science fiction ja fantasiaelokuvia, jotka ovat ilmestyneet ensin kirjoina tai novelleina. Jotkut kirjoista on tullut luettua ihan tarkoituksella ennen elokuvaa tai tv-sarjaa, ja joskus kirja on päätynyt käsiini vasta jälkikäteen. Monesti on käynyt niin, ettei ole tullut luettua kirjaa ollenkaan, jos sen on nähnyt jo elokuvana. Mikä on sinänsä harmi, sillä mitä todennäköisimmin tekstiversio on kuvallista onnistuneempi. Siksipä yritän lukea genren tulevat merkittävimmät elokuvat ja tv-sarjat ensin kirjoina, ennen kuin näen ne kuvallisena mediana. Ja sehän ei tietenkään onnistu, ellei tiedä etukäteen, sopivalla varoitusajalla, mitä leffoja on tulossa. Tämä on ensimmäinen osa Kirjasta elokuvaksi -katsauksestani. Toinen osa tulee myöhemmin tällä viikolla.
Selasin IMDbPro:n tietokantaa etsiäkseni kaikki ne science fictioniksi ja fantasiaksi luokitellut tulevat elokuvat, jotka perustuvat kirjaan tai novelliin ja jotka ilmestyvät vuosien 2012 - 2014 aikana. Ja niitähän löytyi yllättävän paljon. Tosin aika moni osoittautui tarkemmissa tiedoissa ikuisuusprojekteiksi, eli kirjaan on hankittu optio, joka on vielä voimassa (tai ei ole tietoa sen raukeamisesta), mutta tuotantoa ei syystä tai toisesta ole käynnistetty. Useimmiten syynä on varmasti ollut rahoituksen puute. IMDbPro ei ole täysin luotettava tietolähde, joten tässä kirjoituksessa saattaa olla mukana vanhentunutta tietoakin. Olen tehnyt valintaa sen mukaan mikä minua itseäni on kiinnostanut, läheskään kaikkia haulla löytämiäni leffoja en aio tässä mainita. Googlaamalla jokainen löytää lisätietoa.
Ajatus tulevien elokuvien selvittelystä lähti liikkeelle kun Twitterissä kirjailija JOHN SCALZI ilmoitti helmikuussa, että hänen Old Man's War -sarjastaan on tulossa elokuva. En ole lukenut sarjaa, mutta kirjat ovat hankittuna, joten on aika nostaa niitä ylöspäin lukulistalla. OMW:n ohjaajaksi huhutaan Wolfgang Peterseniä ja se on IMDb:ssa merkitty ilmestyväksi 2013, mutta kirjailija itse sanoi Twitterissä, ettei luottaisi tuohon vuosilukuun. Varauksella kannattaa suhtautua jatkossa muihinkin ilmoitettuihin vuosilukuihin, ellei elokuva oikeasti ole jo varmistunut tai kuvausvaiheessa.
Toinen mielenkiintoinen uutinen saatiin vastikään, kun NEIL GAIMANIN American Gods eli Unohdetut jumalat –kirjasta ilmoitettiin tehtäväksi tv-sarja, vieläpä HBO:n tv-sarja. Sarjan kohdalla on puhuttu jo kuudesta tuotantokaudesta, jokaisessa 10-12 jaksoa. Mukana on Tom Hanksin perustama tuotantoyhtiö. Unohdetut jumalat olisi näillä näkymin nähtävissä 2013 alkaen HBO:lla, jos kaikki sujuu odotusten mukaisesti. Neil Gaiman kommentoi Twitterissä, että 6 tuotantokautta tv-sarjaa ei perustu pelkästään yhteen kirjaan. Hänen on kirjoitettava jatkoakin:
"And for those asking, No, 6 years of American Gods on tv doesn't mean just the 1st book. It means I need to write the 2nd now, for a start."
Enpä ole vielä lukenut kirjaa, joten se siirtyy lukulistalle. Unohdetut jumalat ei ole ainoa Neil Gaimanin optioitu kirja. IMDbProsta löytyy myös The Graveyard Book eli Hautausmaan poika, ohjaajana on Neil Jordan. Hautausmaan poika on kuitenkin ainakin toistaiseksi pistetty jäihin rahoitusongelmien vuoksi.
Neil Gaimanin ja Terry Pratchettin yhteistuotos Good Omens (Hyviä enteitä) on myös optiotu tänä vuonna ja puikkoihin olisi astumassa Monty Python-mies Terry Jones. Seurattavaksi jää eteneekö tämä projekti.
TERRY PRATCHETT on herättänyt viime aikoina paljon puhetta muullakin kuin kirjallisella tuotannollaan. Mies sairastaa Alzheimerin tautia ja on kuulemma nyt tilannut itselleen eutanasiahakemuslomakkeen Sveitsistä. Hänen Kiekkomaailma-kirjoistaan on tehty jo usea minisarja (vai pitäisikö niitä sanoa kaksiosaisiksi tv-elokuviksi) ja lisää on tulossa. The Watch (Kaupunkivartiosto-hahmot) on vuorossa seuraavana. Näyttelijävalinnat ovat ilmeisesti alkamaisillaan. Lisäksi The Wee Free Men eli Vapaat pikkumiehet on optioitu ja käsikirjoitettu. Pikkumiehille on annettu julkaisuvuodeksi 2013, mutta se on epäluotettava tieto, sillä projektia ei ole päivitetty aikoihin. Pratchett itse onkin todennut Vapaiden pikkumiesten käsikirjoituksen olleen niin kauhea, ettei se todennäköisesti toteudu (ehkä kirjailijaa kuunnellaan tällä kertaa).
SUZANNE COLLINSIN Hunger Games eli Nälkäpeli-trilogian näyttelijävalinnat on tehty ja Katnissiksi valittu Jennifer Lawrence vakuutti minut taidoillaan ainakin Winter's Bone -elokuvassa, josta hän oli Oscar-ehdokkaanakin. Ensimmäinen Nälkäpeli-leffa ilmestyy maaliskuussa 2012. Toinen ja kolmaskin osa on suunnitteilla vuosille 2013 ja 2015. Pidin kirjoista, saa nähdä miten elokuva onnistuu. Epäilin jo kirjan arvostelussa, että siitä voi saada joko törkeän huonon leffan tai sitten todellisen helmen. Katsotaan mitä tulee.
PHILIP K. DICKIN kirjojen ja novellien pohjalta (löyhästi) on tehty aiemminkin leffoja, joista moni on kestosuosikkejani: Blade Runner, Minority Report ja jopa iso-Arskan tähdittämä Total Recall. Uutuutena on ilmestynyt The Adjustment Bureau, jota en ole vielä nähnyt, enkä tosin novelliakaan ole vielä lukenut. Blade Runnerille on suunnitteilla esiosa, joka on kirjattu IMDbPro:hon maaliskuussa 2011. Jää nähtäväksi muuttuuko se suunnitelmasta tuotantoon. Dickiltä on optioitu myös Ubik ja Flow My Tears, the Policeman Said, mutta nämä ovat molemmat toistaiseksi hyllyllä. Nebulus -nimisen elokuvan yhteydessä hänet on liitetty krediitteihin. En tiedä mihin Dickin teokseen Nebuluksella viitataan, mutta projekti on tietokannan mukaan esituotantovaiheessa ja näyttelijöitäkin luetellaan. Elokuvan on tarkoitus ilmestyä 2012, kuten myös jo mainitun Total Recallin uusintaversio, pääosissa Colin Farrell ja Kate Beckinsale sekä muita tunnettuja näyttelijöitä. Kuvaukset ovat alkaneet toukokuussa. Jännittävää nähdä tuoko uusi versio jotain uutta edelliseen versioon nähden. En ehtinyt lukea We Can Remember It For You Wholesale -novellia ennen ykkösleffaa, mutta nyt on mahdollisuus petrata. Tosin, eipä sillä leffalla taida olla paljoakaan tekemistä Dickin tekstin kanssa.
Erityisesti minua kiinnostaa yllämainittujen lisäksi myös WILLIAM GIBSONIN Neuromancer eli Neurovelho, joka ei kirjana niinkään iskenyt, mutta voin kuvitella sen visuaalisesti loistavaksi onnistuessaan. Tietokannan mukaan Neurovelho on esituotantovaiheessa ja ohjaajaksi olisi valittu Vincenzo Natali. Natalin aiemmista ohjauksista olen pitänyt Cubesta ja Splicesta. Neurovelhon kuvaukset alkavat 2012 alussa, jos ihmeitä ei satu.
STANISLAW LEMIN Futurologinen kongressi -kirjaan perustuva The Congress on edennyt jo jälkituotantovaiheeseen. IMDb:n mukaan vuonna 2013 julkaistavassa elokuvassa ovat pääosassa Paul Giamatti ja Robin Wright. Molemmat loistavia näyttelijöitä. Ihmetyttää vain miksi jo kuvatun elokuvan julkaisuun menee vielä kaksi vuotta? Lemiin olen tutustunut tänä vuonna parin kirjan verran, Futurologinen kongressikin pitänee lukea. ANNE MCCAFFREYN Pernin lohikäärmeritarit (Dragonriders of Pern) näyttäisi olevan suunnitteilla myös elokuvaksi. Tietokanta listaa sen niin ikään vuodelle 2013 ja tuotanto käynnistyy 2012 alkupuolella. Kirjasarjan kääntäminen on jätetty ikävästi kesken Otavalla, mutta olisiko elokuvasta houkutinta jatkamiseen, jos elokuva varmasti toteutuu?
Olen pitkään harkinnut STEPHEN KINGIN The Dark Tower (Musta torni) -kirjojen lukemista ja kohta alkaa olla kiire jos vielä pitkään emmin. Sarjasta aiotaan tehdä kolme elokuvaa ja kaksi kautta tv-sarjaa täyttämään elokuvien välivaiheet. Ohjaajana suuri nimi, Ron Howard ja pääosassa Javier Bardem. Pläjäys käynnistyy ensimmäisellä elokuvalla toukokuussa 2013. Kingin The Standistä ja Firestarterista on myös molemmista kehitteillä jonkinlaisia produktioita. PÄIVITYS 19.7.2011: The Dark Tower on peruutettu. PÄIVITYS 25.10.2011 Eipäs ehkä sittenkään, kun HBO on astunut mukaan kuvioon.
MICHEL FABER on minulle täysin tuntematon kirjailija, mutta hänen kirjaansa perustuvaan Under the Skin -elokuvaan (Lihaa ja verta) on kiinnitetty niinkin nimekäs tähti kuin Scarlett Johansson. Ilmeisesti elokuva ei kuitenkaan ole ihan vielä kuvausvaiheessa, sillä se on laitettu ilmestyväksi 2014. WHITLEY STRIEBER on niin ikään outo (hänet on kuullemma ufotkin kaapanneet lapsuudessa), vaikka hänen The Coming Global Superstorm -teostaan käytettiinkin lähdemateriaalina jokseenkin epäonnistuneeseen katastrofileffaan The Day After Tomorrow. Strieberin 2012: The War for Souls on merkitty vuodelle 2014 ja The Grays 2012. Jälkimmäinen ei taida toteutua, ainakaan tuossa aikataulussa, sillä projektissa ei ole tapahtunut muutamaan vuoteen mitään.
Kirjasta elokuvaksi 2 -kirjoituksessa käyn läpi lisää mielenkiintoisia tulevia elokuvia, joista osan näemme varmasti ja osa on vielä suunnitteluasteella. Kirjasta elokuvaksi - tulevaa tuotantoa 2
En ole kuullutkaan että Pernin lohikäärmeritareista tulee mahdollisesti elokuva! Olisi kyllä aivan huippua, nuorempana luin suomennetut osat ja olin aivan järkyttynyt, kun tajusin että sarjan kääntäminen on jätetty kesken. Toivottavasti ennustuksesi käy toteen :)
VastaaPoistaNäyttäisi siltä, että Pernin lohikäärmeritareiden elokuvakäsikirjoituksen ensimmäinen versio valmistui viime syksynä, mutta koska kirjailija kuoli marraskuussa, leffaprojektikaan ei jostain syystä ole edennyt. On hyvinkin mahdollista, että homma on peruuntunut. Jos näin on niin kirjasarjalle taitaa olla turha toivoa suomenkielistä jatkoa :( Pitää seurata tilannetta.
VastaaPoistaVuodatuksesta kopioidut kommentit:
VastaaPoistaLiina kirjoitti 15.06.2011 - 07:00
hei, mahtava postaus, kiitos!
suhtaudun leffa- ja tv-versioihin vähän varauksella, en vieläkään tiedä, pidänkö esim. Game of Thronesista vai en - ja True Bloodista pidän ehkä vain siksi, etten missään nimessä rakasta Sookie-kirjoja.
Collins-, Gibson- ja Dick-filmatisointeja odotan jokseenkin mielenkiinnolla.
Gaiman ja Pratchett ovat molemmat minusta jotenkin taas osastoa vaikeaa, niin vaikeaa. Pratchettin kirjoista tehdyt minisarjat hoipertelevat tähän asti nähdyn perusteella vaivaannuttavan ja hauskan välillä - epäilen, ettei tv- tai edes leffatuotanto yllä mielikuvituksen tasolle. Gaimanin kohdalla revin jatkuvasti hiuksia päästä siksi, että minusta American Gods täytti täydellisesti ensipainoksensa kannessa komeilevan tarran lupauksen: "as good as Stephen King or your money back". kyllä, se oli täsmälleen yhtä hyvä mutta ei yhtään parempi. tosin tämä ehkä tarkoittaa, että AG toimii telkkarisarjana kuin häkä.
ja tähän Faberiin pitänee tutustua! äh, miksei kukaan maksa palkkaa siitä, että luen kirjoja?
Eija kirjoitti 15.06.2011 - 13:59
Minäkin tykkäsin noista kolmesta mainitsemastasi Dick filmatisoinneista kuin myös kirjasta Palkkionmetsästäjä ja novellista Total recall (suom). Minority reportia en olekaan lukenut. Pitää katsoa noi uutuudet kunhan ilmestyvät.
Neurovelho voisi tosiaan olla kiinnostavampi elokuvana kuin kirjana. Luin juuri Neurovelhon ja se ei oikein ollut (tällä hetkellä) kovinkaan kiinnostava eikä mukaansatempaava. Under the skinin olen lukenut suomeksi (Lihaa ja verta). Lukemisesta on vuosia aikaa, mutta ainakin silloin se oli ihan hyvä – kauhuaineksia sisältävää scifiä. Leffa voisi olla hyvä.
Raija kirjoitti 15.06.2011 - 14:32
Hei, en tiennytkään, että Faberia on myös suomeksi, enkä hoksannut edes tarkistaa. Lisäsin kirjan nimen tekstiin. Kiitos tiedosta, Eija!
Ja totta, elokuvasovituksiin tulee suhtauduttua varauksella, mutta onneksi helmiäkin löytyy.
Artsi kirjoitti 18.06.2011 - 07:58
Tuota Kingin The Standin uudellee kannibalisointia en oikein ymmärrä. Vuonna 1994 tehty minisarja oli mielestäni ihan kohtalainen.
Hollywoodvillen Philip K. Dickin viritelmät ovat olleet yksi toisensa jälkeen aivan kammottavia BLADERUNNER poislukien. Olen joskus nuorempana kirjan lukenut enkä nyt muista kuinka uskollinen R. Scottin mestariteos on kirjalle (pitääkin laittaa ostoslistalle). Sulla on kai seuraavassa osassa maininta Frank Herbertin Dyyni-sarjan ehdottomasti tutustumisen arvoisista TV-sarjoista? ;)
Hyvä artikkeli(jälleen kerran).
Raija kirjoitti 18.06.2011 - 10:21
Artsi, varmaan huomasit, ettei ole mainintaa Dyynistä. Puhutko tulevasta vai menneestä? IMDbPro:n tiedon mukaan viimeisin Dyyni-optio Paramountilla on rauennut maaliskuussa, ja projekti on lopetettu.
Artsi kirjoitti 18.06.2011 - 13:57
Kyseessä on siis vuosituhannen alussa tehdyt Syfy-kanavan TV-sarjat:
http://www.imdb.com/title/tt0142032/
http://www.imdb.com/title/tt0287839/
http://www.youtube.com/watch?v=gVOpazpgi8M
Tuota leffaprojektia on pyöriteltiin kauan, aivan kummia ohjaajanimiä liitettiin siihen mukaan mm. Peter Berg. Mutta itse pidin noista minisarjoista, eikä se David Lynchin ensimmäinen yritys mikään huonokaan ollut.
Raija kirjoitti 18.06.2011 - 16:46
Kiitos linkeistä. Lynchin Dyyni ei napannut minulla lainkaan *hienovarainen ilmaisu*. Uutta materiaalia Herbertin kirjasta ei ole siis tulossa, ainakaan toistaiseksi.