maanantai 18. lokakuuta 2010

Connie Willis: All Seated on the Ground

Connie Willisin All Seated on the Ground voitti parhaan pienoisromaanin Hugon vuonna 2008. Se julkaistiin ensin Asimov's Science Fiction -lehdessä ja myöhemmin Subterranean Pressin kovakantisena painoksena (kansikuva oik.).
While shepherds watched their flocks by night, all seated on the ground, the angel of the Lord came down, and glory shone around.
Oletko ajatellut, kuinka paljon joululauluissa esiintyy tuhoa ja väkivaltaa sisältäviä sanoja? Connie Willis osoittaa että näin on. Avaruuden alienit ovat laskeutuneet Denveriin yliopiston kampukselle ja seisoa jököttävät siellä sen kummemmin kommunikoimatta. Yhteyttä on yritetty toki saada, heille on soitettu teemaa Ensimmäisen asteen yhteys -elokuvasta ja puhuttu jos minkäkinlaisia tervehdyssanoja. Eri alan asiantuntijat ovat tehneet kaikkensa saadaakseen altairilaisiksi päätetyt vierailijat reagoimaan. Yhdeksän kuukautta on kulunut ja joulu lähestyy, kun lehtijuttuja avaruusolioista huumorimielessä kirjoittanut Meg Yates kutsutaan mukaan kommunikointitiimiin. Kun alienit viedään ostoskeskukseen esittelykierrokselle, tapahtuu outoa. He istuutuvat. Siitä alkaa kuumeinen selvittely mihin vieraat reagoivat ja miten se auttaisi jatkokommunikoinnissa. Meg saa selvittelyavukseen kuoronjohtaja Calvinin. Mitenkäs ne joululaulujen sanat asiaan liittyvätkään?

All Seated on the Ground on erinomaisen hauska pieni tarina, joka pitää tiukasti otteessaan. Ajoittain olin suorastaan malttamaton tietämään kuinka tarina päättyy. Willisin mm. To Say Nothing of the Dogissa ja Bellwetherissäkin (arvostelut) kylvämä huumori loisti ajoittain myös All Seated on the Groundissa. Pariin otteeseen sai nauraa ääneen seuratessa salapoliisityön etenemistä. Tarina oli ovelasti rakennettu siten, että alussa ilmenevät asiat ovat merkittäviä lopussakin. Pari karikatyyrihahmoa eivät sinänsä häirinneet, vaikka olivatkin äärimmäisiä rooleissaan, mutta toisaalta, kuten olen jo aiemminkin todennut, todellisuudesta löytyy hyvinkin karikatyyrisiä hahmoja, mitenkään erityisemmin liioittelematta.

Ehkä olisi ollut osuvampaa lukea All Seated on the Ground vielä lähempänä joulua, mutta nytkin siitä sai irti vuodenaikaan liityvää tunnelmaa. Ehdottomasti helppo tarina suositeltavaksi: lukekaa nyt tai joulun alla... All Seated on the Ground löytyy kokonaisuudessaan ihka ilmaiseksi Asimov'sin sivulta.

1 kommentti:

 1. Vuodatuksesta kopioidut kommentit:

  tpi kirjoitti 20.10.2010 - 19:08
  Itse henkilökohtaisesti inhosin tuota tarinaa erittäin voimakkaasti. Ei oikein iskenyt ziljardin joululaulun listaus, etenkin kun inhoan joululauluja. :-)
  Niistä tulee kiire, kuumassa tavaratalossa ostoksilla oleminen ja ihmispaljous mieleen.

  Raija kirjoitti 20.10.2010 - 19:43
  Itselläni on hieman sama homma... Vältän tavarataloja ja ruuhkia niin paljon kuin vain voin joulun alla (ja muinakin pyhäaattoina). Joululauluihin minulla liittyy kuitenkin miellyttäviä muistoja suurperheen lasten ja lastenlasten keräännyttyä yhteen laulamaan niitä. Parhaimpia perhemuistoja mitä löytyy, yhdessäoloa.

  Willis pistää kyllä tekstissä sellaisen määrän lauluja kehiin, että alkaa jo ihan hitaampaa heikottaa. Vähän sama homma on Remakessa, jonka luin vasta ja arvostelen lähipäivinä. Taustamateriaalia on paljon, ja ehkä sitä tuodaan lukijan kannalta liikaa esille.

  VastaaPoista

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...