maanantai 30. huhtikuuta 2012
Huhtikuun tilannekatsaus scifi-haasteeseen
Science fiction -haaste jatkui huhtikuussakin. Yöpöydän kirjat -blogi hyppäsi uutukaisena mukaan ja pelasti pitkälti kohtalaisen hiljaisen kuun. Itse luin kyllä haastekirjaa, mutta niin vain kävi, että en saanut sitä kuun aikana loppuun saakka. Mutta onneksi muut saivat luettua haasteeseen kirjoja ja arvosteltuakin niitä.
1. Nuorille suunnattu science fiction
Yöpöydän kirjat - Jukka Parkkinen: Sinun tähtesi, Allstar
2. Aikuisten science fiction
Espoon fantasia - Hannu Rajaniemi: Kvanttivaras (Meerit)
3. Hugo-voittaja
-
4. Science fiction -klassikko – julkaistu -1950
Yöpöydän kirjat - H. G. Wells: Maailmojen sota
Espoon Fantasia - Karel Čapek: R.U.R. (Heidi)
5. Science fiction -moderni klassikko - 1951-1992
-
6. Steampunk
Lopunajan lauseet - Chris Wooding: The Black Lung Captain
7. Robotit / Kyborgit / Androidit
Tahaton lueskelija - Isaac Asimov: Robotit
8. Avaruusalukset / Alienit
Yöpöydän kirjat - Beth Revis: Across the Universe - Matka alkaa
9. Aikamatkustus / Vaihtoehtohistoria / Rinnakkaisuniversumi
-
10. Apokalyptinen / Dystopia / Utopia
Lukunen- Emmi Itäranta: Teemestarin kirja
Yöpöydän kirjat - Laura Lähteenmäki: Niskaan putoava taivas
Lopunajan lauseet - Suzanne Collins: Mockinjay
11. Kyberpunk
-
12. Hullu tiedemies / Geneettiset kokeilut / Ympäristökatastrofit
Yöpöydän kirjat - Annika Luther: Kodittomien kaupunki
Eija toi esille toisaalla Worlds Without End -sivuston, jossa voi rekisteröidyttyään seurata esim. mitä kaikkia palkintoehdokkaana olleita kirjoja on tullut luettua. Hieno ominaisuus sellaiselle jonka tavoitteena on vaikkapa lukea kaikki Hugo tai Locus-ehdokkaat. Ilman rekisteröitymistäkin sivustolla voi etsiä kirjoja esim. alagenren avulla. Sieltä löytyy kirjavihjeitä scifi-haasteeseenkin, esim. steampunk/kyberpunk/robotit/vaihtoehtohistoria -kategorioihin. Hienoinen ongelma on, että kirjojen luokittelut näihin subgenreihin tekevät lukijat, joten kirjoa löytyy ja monista valinnoista ainakin minä olen eri mieltä. Pitää siis suhtautua kriittisesti sisältöön. Ja näin suomalaisittain harmillista on tietenkin se, ettei sieltä löydy suoraan tietoa mitkä kirjat on suomennettu. Toukokuu edessä ja puutarhatyöt kutsuvat - ainakin joitain. Tänään takapihaltani otetusta kuvasta näkee, että minulla ei ole vielä kiirettä haravan varteen. Ehdinpä (toivottavasti) lukea enemmän.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Vuodatuksesta kopioidut kommentit:
VastaaPoistaBooksy kirjoitti 30.04.2012 - 21:20
Taidan olla melkein kateellinen tuosta pihanäkymästä... harava kutsuu täällä päässä jo aika häijyyn sävyyn...
Raija kirjoitti 30.04.2012 - 23:16
Soppiihan tuota melekein katteellinen olla. En pahastu. Minua kyllä hieman mytyttää pihan perän 60 sentin peite, vaikka kyllähän se melekosta vauhtia vajeneeki yötä päivää. Viimeiset kaksi viikkoa on ränni lorissut niin kovvaa katolta sulavia lumia, että korvatuluppia on melekein saanu pittää. Varjosa sivupiha lumivuorineen on sula varmaan juhannukseksi. Luppailevat hyvvää hyttysvuotta. Tuossa vaaran juurella onkin sellanen soisempi alue missä on hyvä muhia. Saattavatpa itikat tulla inisemmään ennen kuin kaikki lumetkaan on lähteny...
Nafisan kirjoitti 01.05.2012 - 00:18
Hih, tuli luettua muutama kirja. :D Hienot on lumikasat, onneksi täällä Oulussa alkaa jo kinokset kadota, varjopaikoissa vielä aikamoisia Mount Everestejä tosin löytyy. Worlds without end oli mielenkiintoinen sivusto, sen avulla löysin pari mahdollista kirjaa mm. robotit-kategoriaan. (Piti Risingshadowta apuna käyttäen etsiä suomennettuja - siellä on muuten kategoria vaihtoehtohistorioille!).
Raija kirjoitti 01.05.2012 - 01:24
Täälläkin kaupunki on jo sula. Se on tuo minun piha-alue, jossa ne kaikki lumet ovat.
Jep, yhdistämällä tietokantoja löytyy ne suomenkielisetkin. Vaatii vaan vähän enemmän vaivaa. Hienoa, että olet löytänyt sopivia kirjoja.
Eija kirjoitti 01.05.2012 - 09:27
Täällä etelässä on jo kukkapenkit lannoitettu ja haravoinnit loppusuoralla – yksi pieni lisähomma tuolla vielä pötköttää pihamaalla, nimittäin piti kaataa puu ettei tekemiset vaan lopu kesken. Ei ne työt tekemällä lopu muutenkaan… ulkoterassi pitäisi huoltaa ja ei olisi pahitteeksi aidan maalauskaan.Huoh.
WWEnd sivustoon sain suurin piirtein kirjat merkittyä. Hauska katsoa omasta statistiikasta prosentteina kuinka paljon mitäkin on tullut luettua. Locus Best SF Novels of All-Time listasta olen lukenut peräti 68% ja palkintolistauksista paras näyttää olevan Hugo voittajat 47%:lla. Noh, tekemistä kyllä on monissa listoissa, 100%iin (edes lähellekään) pääseminen ei ole kuitenkaan niissä missään pyrkimyksenäni.
Raija kirjoitti 01.05.2012 - 11:49
Minä en pääse parhaimmillani missään listassa kuin vajaaseen 30%. Ongelmani on, että muistan lukeneeni 70-80-luvuilla kaikkien tyylilajien sekamelskassa mm. Asimovia, Clarkea, Vonnegutia ja Orwellia, mutta en muista tarkalleen mitkä kaikki kirjat. Niinpä en ruksi montaakaan niistä ennen uudelleenlukua.
Liina kirjoitti 01.05.2012 - 20:37
Hauska saitti! Piti heti rekisteröityä. Nyt voinkin sitten kuluttaa yön merkitsemällä kirjoja erilaisista listoista o_0
Raija kirjoitti 01.05.2012 - 20:50
Mutta ajattele, sen vaivan jälkeen pääset näkemään kuinka monta prosenttia sinulla on lukemattomia kirjoja kultakin listalta. Se vastaa hauskaa onkin :)
Tessa kirjoitti 07.05.2012 - 10:52
En kerennyt viime kuussa mukaan, mutta mielessä on! Mevillen Toiset on melkein luettu :).
Kiitos saittivinkistä, kuulostaa hauskalta, pitää käydä tutustumassa paremmalla ajalla.
Raija kirjoitti 08.05.2012 - 00:14
Tahti on haasteessa edelleen vapaa ja vuotta piisaa :)