keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Easterconista, Hugo-ehdokkaista ja iPadista


Lupasin raapustusta Easterconista, joten tässä sitä tulee ripaus yhdistettynä Hugo-mietteisiin ja iPad-kokemuksiin. Kaikkihan nuo nivoutuvat yhteen viikonloppumatkallani.

Eastercon 

Heti ensimmäisenä rekisteröityessä coniin, vieressäni seisoi ilman nimilappua tuntematon naishenkilö, joka kuultuaan että olen Suomesta, totesi meidän ehkä sitten tapaavan Suomessa kesällä. Heathrown, bussimatkan ja hotellikirjautumisen jälkeen huumaavassa hotelliaulan puhesorinassa hoksottimeni eivät olleet ihan kohdillaan, joten totesin hieman ihmeissäni ja poissaolevasti mutta ystävällisesti näin ehkä tapahtuvan. Nainen nyökkäsi ja poistui paikalta. Seuraavana aamuna tajusin, että kyseessä oli kirjailija Liz Williams. Jos ehdin Finnconiin heinäkuussa, täytynee käydä tervehtimässä kirjailijaa paremman kerran. Nyt tiedän vieläpä miltä hän näyttää.

Olympus 2012 oli loppuunmyyty ja hotelli täynnä, minkä huomasi. Populaa riitti, mutta silti ei missään vaiheessa tullut ahtaanpaikan kammoa, sillä ohjelmaa oli niin paljon, että porukka jakautui ympäri hotellia. Ohjelman paljous olikin sitten itse ongelma. Melkeinpä koko ajan oli vähintään kaksi yhtäaikaista ohjelmaa, joita olisi halunnut olla kuuntelemassa. Järjestelyt olivat erinomaisia, ohjelmat alkoivat täsmällisesti, loppuivat ajoissa ja vaikka välillä paneelikeskustelu oli huonosti vedetty tai sisältö ohuenlaista, niin yleisö oli innokkaasti mukana ja osallistui keskusteluun. Kuunnellessani keskusteluja tunsin välillä olevani pihalla monista aihealueista. Etenkin Doctor Who -tietäjät tekivät vaikutuksen. Todellista geek-porukkaa.

George R.R. Martin oli conin kunniavieraana, joten hän näkyi ja kuului ja hänestä myös puhuttiin. Jotkut vitsailivat, että heidän paneelinsa on yhtä aikaa Martinin esiintymisen kanssa, joten kuuntelijoita ei juurikaan ollut odotettavissa. Olen kuullut/lukenut niin monta Martinin haastattelua, että jotkin asiat alkavat jo haukotuttaa. Kuka on hänen suosikkihahmonsa, onko hän jo päättänyt mitä kullekin hahmolle Tulen ja jään laulu -sarjassa tapahtuu, mitä hän pitää tv-sarjasta jne. Niinpä Martinin esiintymisistä kiinnostavimmaksi nousivat paneelikeskustelu sankaruuden luonteesta, jossa hän jäi hieman alakynteen yliaktiiviselle Tricia Sullivanille, Wild Card -keskustelu, jossa paljastettiin, että sarjasta on tulossa elokuva ja keskustelu siitä kuinka paljon vapauksia keskiaikaisen maailman kuvauksessa voi ottaa. How pseudo do you like your Medieval? -keskusteluun osallistui lisäksi Juliet E. McKenna ja Anne Lyle, joiden mielipiteiden perusteella myös heidän kirjansa alkoivat kuulostaa kiinnostavilta. Ehkä pitäisi tutustua.

Steampunk näkyi ja kuului myös conissa, useissa ohjelmanumeroissa ja myös pukeutumisessa. Suurimman yllätyksen tarjosi sunnuntaina Multicultural steampunk -paneelissa Kim Lakin-Smith, joka oli Cyber Circus -kirjallaan mm. BSFA-palkintoehdokkaana. En ehtinyt lukea kirjaa ennen conia, vaikka aikomuksena oli, joten en myöskään ollut perehtynyt kirjailijaan sen kummemmin. Niinpä minulle oli jäänyt mielikuva, että Kim on jotakuinkin kirjan kannessa etualalla olevan miehen näköinen.

Älkää kysykö mistä mielikuva syntyi. Vaikka alla olevan kuvan laatu on todella kehno, niin siitä näkee selvästi, kuinka pieleen mielikuvani meni.

Kim Lakin-Smith on naiskirjailija (keskellä). Olen nolo. Kuvassa vasemmalla on Genevieve Valentine ja oikealla Gail Carriger. Kuvan ulkopuolelle jäi Lavie Tidhar. Kuvaaminen olikin yksi seikka joka oikeasti harmitti Easterconissa. Varsinkin suuressa salissa valot olivat niin kovat, että lavalla olevien kasvot jäivät valkoiseksi puuromassaksi.

iPad

Päätin luottaa iPadin kameraan, jolla otinkin useita kuvia conin aikana. Ainoastaan täysvalaistuissa saleissa otetut kuvat onnistuivat. Inhoan kännykän nettiselainta ja meilinlukua, joten iPad oli selkeä plussa siihen nähden. Ohjelmataulun selaus ja Twitterin luku kävi kätevästi. Twitter oli ehdottoman tärkeä, sillä sen kautta levisi mm. tieto Game of Thrones -näyttelijöiden yllätysohjelmasta huomattavasti ennen kuin ohjelma päivittyi. Tweettien kirjoittamisessa oli ongelmia... ennakoiva kirjoitus sotki tekstiä mennen tullen, argh. Matkan aikana en ehtinyt juurikaan lukemaan kirjaa iPadilla muuta kuin lentokentällä ja lukukokemus on miellyttävä lyhyen aikaa. Kotona usean tunnin lukuhetki on sen sijaan rasittava niin silmille kuin käsillekin. iPad on selkeästi painavampi kuin esim. Sony Reader tai Kindle. Sitä ei voi operoida yhdellä kädellä kuten muita lukulaitteitani. En ottaisi iPadia ykköslukulaitteekseni millään, mutta nettimahdollisuuteen yhdistettynä matkalla se menettelee.

Hugo-palkintoehdokkaat

Tämän vuoden Hugo-ehdokaslistan Paras romaani -kategoria oli minulle hienoinen pettymys. Se on tavanomaisen arvattava ja täynnä turvallisia valintoja. Tämä oli myös Easterconin Hugo-paneelikeskustelun loppupäätelmä. Paneelin mielestä kategoria on "popularity contest", jonka voittaa George R.R. Martin. Martin itse epäili mahdollisuuksiaan voittoon, mutta kaikki muut tuntuvat ajattelevan Martinin fanien joukkovoiman riittävän antamaan kirjailijalle sen Hugon mitä hän on kaivannutkin. Myös Game of Thronesista, jonka koko ykköskausi on ehdolla elokuvien rinnalla draama-kategoriassa. Minä en äänestänyt A Dance with Dragonsia ehdokkaaksi ensimmäisellä kierroksella. Viime vuonna luin Lois McMaster Bujoldin Vorkosigan-sarjan tieskuinkamonennenko osan ehdokkaana ja se suorastaan harmitti. En ollut lukenut sarjan edeltäviä kirjoja, en tuntenut enkä ymmärtänyt hahmoja, kirjan tapahtumat eivät koskettaneet, vaikka todennäköisesti olisi pitänyt, jos olisin ollut perillä sarjan maailmasta. ADWD on sarjan viides kirja, jonka hahmoihin tai tapahtumiin ei taatusti pääse mukaan lukemalla kirjaa yksittäisenä. Koska koin, että Bujoldin ehdokkuus oli harmillinen omalla kohdallani, en myöskään halunnut asettaa muita lukijoita samaan tilanteeseen Martinin kohdalla niin hieno teos kuin se onkin. Äänestin arvosteluasteikossani korkealle nousevia teoksia, mutta vain yksittäisiä romaaneja, en sarjan osia. Nyt lopullisessa äänestyksessä äänestän pelkästään parasta kirjaa. Hugo-paneeli toivoi voittoa Jo Waltonin Among Othersille. Niin paneelissa kuin käytäväkeskusteluissa mainittiin myös "paras elossaoleva scifi-kirjailija" Gene Wolfe, jonka huugottomuutta monista ehdokkuuksista huolimatta harmiteltiin. Wolfe ei yltänyt tänä vuonna edes ehdolle.

Hugo-paneelissa arveltiin ihmisten joko äänestävän Martinia maineen perusteella tai sitten jättävän äänestämättä, kun eivät ehdi lukea sarjan neljää edeltävää tiiliskivikirjaa ensin. Kumpikaan minusta ei ole kuulosta hyvältä. Ja ajatus siitä, että fanit äänestävät Dancea vain siksi, että saavat Martinille Hugon, välittämättä kuinka hyviä muut ehdokaskirjat ovat, mahdollisesti edes lukematta niitä, ei tunnu oikeudenmukaiselta. Toisaalta netissä on puhuttu jo vastaliikkeestäkin eli joukosta joka tekee kaikkensa, ettei Martin saa Hugoa. Vitsiä tai ei, tämän vuoden äänestyksestä tulee mielenkiintoinen. Yleensäkin conissa tunnuttiin vitsailevan, että on Martin-vuosi, jolloin hänen imussaan myös kaverit ja henkilökohtaiset avustajat pääsevät ehdokkaiksi. Tällä tietenkin viitattiin avaruusooppera-teokseen Leviathan Wakesiin, joka on Martinin avustajan Ty Franckin ja ystävän Daniel Abrahamin yhteistuotantoa. Joidenkin mielipiteiden perusteella Abraham olisi haluttu listalle pikemmin The Dragon’s Path -teoksellaan. Minä äänestin Kvanttivarasta edustamaan kovaa scifiä, sillä se on erinomainen kirja ja tietojen mukaan äänestyskelpoinen, mielestäni parempi kuin Leviathan Wakes, mutta heh, minä olenkin vain yksi mitätön (suomalainen) ääni satojen joukossa. Itseäni harmittaa lisäksi, että Genevieve Valentine jäi ilman ehdokkuuksia, mutta John W. Campbell -ehdokkaat Stina Leicht, Karen Lord ja E. Lily Yu sen sijaan ilahduttavat. Vuoden aikana ilmestyi monta uutta vahvaa naiskirjailijaa.

Sen verran Hugoilua. Yhteenvetona voisi sanoa, että Eastercon on huipputapahtuma kaikkine mielenkiintoisine keskusteluaiheineen ja lukuisine kirjailijoineen. Lisäksi ohjelmassa oli mukana mm. discoa, elokuvanäytöksiä, näytelmiä ja jopa yhteislaulua. Ehdottomasti kokemisen arvoinen tilaisuus. Videoita tapahtumasta voi katsoa tämän linkin kautta. Lopuksi muutamia kuvia osallistuneista kirjailijoista. Toivottavasti niistä saa edes jotain selvää.



vasemmalta oikealle: Anne Lyle, Juliet E. McKenna, David Anthony Durham



vasemmalta oikealle: Pat Cadigan, Tricia Sullivan Bionicle-nukkeineen, George R.R. Martin

PS: Joe Abercrombiekin oli Easterconissa ja vieläpä conin hauskin mies. Saisiko hänet vierailemaan Suomeenkin, kiitos? Abercrombien tuoreita mietteitä palkinnoista ja äänestämisestä, niin ikään Easterconin kaikuja.

1 kommentti:

  1. Vuodatuksesta kopioidut kommentit:

    Eija kirjoitti 11.04.2012 - 17:45
    Oli varmaan kiva reissu. Hauska tuo Kim Lakin-Smith mielikuva:) Itse vastaavasti olin ajatellut, että kirjailija Kim Newman on nainen (Kim Wilde ja silleen…), kunnes näin kuvan ja ei hän kovin naiselta sitten näyttänytkään;)

    Booksy kirjoitti 11.04.2012 - 19:37
    Kuulostaa siltä että oli hieno reissu! Ehkä minäkin vielä... huoh. No Tampereelle nyt ainakin menen.

    Harmittelen vieläkin, että tuo viimevuotinen oli ensimmäinen Vorkosigan-kirjasi, se on oikeasti sarjan heikoimpia.

    Liina kirjoitti 13.04.2012 - 22:03
    Olipas mahtava raportti! Kiitos, tuli hyvä mieli. Jonain vuonna lähden itsekin, ihan takuulla.

    VastaaPoista

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...