maanantai 23. huhtikuuta 2012

Catherynne M. Valente: Silently and Very Fast

Catherynne M. Valente oli pari vuotta sitten Hugo-ehdokkaana Paras romaani -kategoriassa Palimpsest-kirjallaan, jota en ole saanut luettua loppuun. Nyt on vuorossa pienoisromaani Silently and Very Fast, jonka sain luettua ongelmitta.

Valente nivoo yhteen tekoäly Elefsiksen ja Neva-nimisen henkilön historian kertomalla tarinoita tarinan sisällä. Kirjailija hyödyntää mytologiaa, satuja ja kansantaruja rakentaessaan kuvaa Elefsiksesta ja miten tämä ja Neva kytkeytyvät toisiinsa niin menneisyydessä kuin tulevaisuudessakin. Tarina ei ole suoraviivainen, vaan välähdyksenomaisia kohtauksia sieltä täältä, jotka yhdessä luovat selkeän kokonaisuuden.

Elefsis ei tekoälynä ole varsinaisesti hahmo, mutta kaikki sen ajatukset, muistot ja tuntemukset tekee siitä inhimillisen. Myöskään Neva ei ole kiinteä, vaan koko ajan pyöritään epäfyysisessä olemuksen ja sukupuolen ulkopuolisessa äärettömässä tilassa, jonkin sortin Matrixin kaltaisessa olomuodossa. Mielikuva on lukijalle vapaa. Valenten kirjoitustyyli ei ole kaikkein helpointa luettavaa, mutta kun sen rytmiin pääsee sisään, on helppo nähdä kuinka kaunista ja herkkää se on. Kävipä mielessäni, että ehkä yritin lukea Palimpsestia väärällä hetkellä ja sille kannattaisi antaa uusi mahdollisuus nyt kun tyyliin on päässyt sisään lyhyemmällä tekstillä.

Silently and Very Fast on ensimmäinen lukemani vuoden 2012 pienoisromaaniehdokas ja se on vahva aloitus. En voi olla vertaamatta sitä sisällöllisesti Ted Chiangin The Lifestyle of Software Objectsiin (arvostelu), joka voitti kategorian Hugon viime vuonna. Vaikka tarinat ovat tyylillisesti hyvinkin erilaisia, niissä kuljetaan samoilla Turingin johdattamilla jalanjäljillä, Valenten tarinassa vain huomattavasti pidemmän, mutta samankaltaisen prosessin käyneellä.

Kirjailija tulee vierailulle Suomeen Åcon5-coniin toukokuussa, joten saamme varmaankin kuulla hänestä lisää lähiaikoina jossain alan lehdessä. Silently and Very Fastin voi lukea kolmessa osassa ilmaiseksi Clarkesworldin sivuilta: osa1, osa2, osa3.

1 kommentti:

 1. Vuodatuksesta kopioidut kommentit:

  Liina kirjoitti 23.04.2012 - 21:14
  Hoo, pitää itsekin tutustua.

  Mun historia Valenten kanssa on kivinen - aloitin lukemalla teoksen nimeltä The Labyrinth, joka oli aivan erilainen kuin kuvittelin (ie. hemmetin vaikea). Keskenhän ei jätetä, joten luin kirjan hammasta purren loppuun ja suhtauduin Valenteen vähän varovaisesti. Sitten luin juurikin mainitsemasi Palimpsestin, josta pidin kovasti - luultavasti siksi, että odotin jotain ihan hemmetin vaikeaa ja vahingossa päädyinkin nauttimaan siitä. Odotusarvot! Niillä on valtaisa merkitys.

  Valente on muuten äärituottelias typy; eka reaktio oli kieltämättä että TAASKO siltä on tullut jotain, mitä en ole ehtinyt lukea :D

  Liina kirjoitti 24.04.2012 - 16:58
  Ai niin, ja mikäs se tämä tämmöinen Åcon on, jonne on Valente tulossa mutta minä en? Missä on oikeus? Missä kohtuus?

  Raija kirjoitti 24.04.2012 - 17:17
  Ah, Oikeus ja Kohtuus eivät ole paljastaneet olinpaikkaansa minulle, mutta Åconin kotisivut löytyy täältä. Kyseessä on maksullinen hotellicon Maarianhaminassa. Coni taitaa olla valitettavasti tältä vuodelta jo täynnä.

  Suosittelen muuten esim. Teron Partial Recall -blogin seuraamista jotta pysyy kärryillä missä suomalaisessa fandomissa mennään.

  Åcon kirjoitti 02.05.2012 - 11:01
  Åconiin on vielä muutama paikka vapaana, ja tämän viikon pystyy vielä varaamaan hotellihuoneen con-hintaan (niitä on vain pari jäljellä). Joten jos kiinnostaa tavata Cat ja mukavia scifistejä eri maista, kannattaa lähteä viettämään helatorstain pitkää viikonloppua Maarianhaminaan!

  Raija kirjoitti 02.05.2012 - 11:14
  Kiitos tiedosta! Toivottavasti joku innokas ehtii vielä mukaan.

  VastaaPoista

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...