keskiviikko 25. huhtikuuta 2012

Tulevia kirjoja kesä-syksy 2012

Toukokuu lähestyy. Kesän ja loppuvuoden kirjajulkaisut alkavat olla selvillä, joten teen puolivuotiskatsauksen minua erityisesti kiinnostaviin genrejulkaisuihin nyt. Katsaus on lyhyt, sillä olen alkuvuonna ehtinyt lukea normaalia vähemmän kirjoja, enkä usko tahdin paranevan loppuvuotta kohdenkaan paljoa. Siispä alla on mainittuna pääasiassa lukusuunnitelmissa olevat tulevat kirjat, mutta tokihan jos aika antaa periksi niin muitakin lukulistalle otan. Tietoja on ripotellut kotimaisilta kustantajilta pikkuhiljaa ja ulkomaisista julkaisuista jo pidemmältä ajalta. Koosteen tekemistä varten olen kuitenkin selaillut tiiviisti Risingshadown loistavia kirjailijatietokantoja (suomenkieliset ja englanninkieliset).

Suhtaudun loppuvuoden käännöskirjoihin hieman ristiriitaisin tuntein. On todella hienoa, että käännöksiä julkaistaan, mutta alan hieman harmistua siihen, että niitä ei julkaista myös ekirjoina. Olen päättänyt olla ostamatta joitain paperikirjoja, jotka minulla on jo englanninkielisinä. Jos ne olisivat saatavilla ekirjoina, olisin hankkinut ne joissain tapauksissa jopa pelkästään tukeakseni kustannustoimintaa.

Joka tapauksessa, toukokuussa on ilmestymässä Liz Williamsin Aavekauppiaan tytär, josta en tiedä mitä odottaa, mutta ainakin se on yksi niistä harvoista, joista kustantaja on etukäteen ilmoittanut julkaisevansa sähköisen version. Toivottavasti ei kovin pitkällä viiveellä. Kesäkuun käännöskohokohta on Andrzej Sapkowskin Haltiain verta. Heinä-elokuun vaihteessa on odotettavissa Ernest Clinen Ready Player One, joka minulla on tosin jo englanninkielisenä, mutta lukematta. Alastair Reynoldsin Muistoissa sininen Maa on elokuun antia (Päivitys: siirtynyt lokakuulle), samoin kuin Chuck Palahniukin Kirottu ja Gene Wolfen edelleen lykätty Kiduttajan varjo (Päivitys: siirtynyt syyskuulle). Gene Wolfelta on mainittu toisenkin teoksen Sovinnontekijän kynnen ilmestyminen lokakuussa, mutta oletan, että ensimmäisen osan viivästyminen viivästyttää kakkososaakin. Syyskuuta ilahduttaa Tolkienin Tom Bombadilin seikkailujen suomennos ja Hannu Rajaniemen Fraktaaliruhtinas (Päivitys: siirtynyt tammikuulle 2013). Näistä kaikista viimeksi mainituista minulla ei ole tiedossa muita ekirjaversioita tulevaksi kuin Fraktaaliruhtinaan.


Englanninkielisen kirjallisuuden julkaisulistalla ovat heinäkuussa Ian Tregillisin The Coldest War, lokakuussa Iain M. Banksin uusi Kulttuuri-opus The Hydrogen Sonata ja Joe Abercrombien A Red Country (alla oleva kansi on amerikkalaisversio, josta en todellakaan pidä). Oheiskirjallisuudesta mainittakoon George R.R. Martinin Tulen ja jään laulu -maailman ”karttakirja” The Lands of Ice and Fire, kotelo, joka sisältää Westerosin ja Essoksen mantereen jo tuttuja karttoja, mutta luvassa on piirroksia uusistakin alueista, joten kirjasarjan fanille tämä on pakkohankinta.Sitten ovat ne kirjat, jotka ilmestyvät jos ilmestyvät: Joe Abercrombien Ennen kuin heidät on hirtetty ja Scott Lynchin The Republic of Thieves (Päivitys: ei ilmesty 2012). Molemmat ovat roikkuneet jo useamman vuoden odotuslistalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...