sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Positiivisesti ekirjoista

Alaotsikko: Miten olen päätynyt tykkäämään ekirjoista: subjektiivinen katsaus


Välillä tuntuu, että julkisuudessa kirjoitetaan ekirjoista pääasiassa hieman negatiiviseen tai valittavaan sävyyn, silloin kun ne yleensä julkisuutta saavat. Silti yhä useammat ihmiset niin tuttavapiirissäni kuin blogimaailmassakin hankkivat sähköisten kirjojen lukulaitteita ja toteavat ne jopa hyviksi hankinnoiksi. Kritiikki on toki paikallaan (hinnoittelu, DRM-suojaus, saatavuus yms.), mutta ajoittain kirjoitukset saavat sävyjä, jotka muistuttavat alla olevasta Lauri Järvilehdon Uhkaava keksintö on kiellettävä -kirjoituksesta:

"1900-luvun alussa kuuluisa amerikkalainen säveltäjä John Philip Sousa aloitti kiivaan kampanjan uutta musiikintekijöitä uhkaavaa teollisuudenalaa vastaan. Sousan mukaan uusi keksintö johtaisi musiikintuotannon rappioon.

Jos ihmelaite päästettäisiin markkinoille, ei muusikoille riittäisi enää töitä. Kaiken lisäksi teknologian seurauksena kukaan ei enää pitäisi mielekkäänä uuden musiikin säveltämistä. Musiikki kuihtuisi pois taiteenalana.

Sousan lobbaus johti jopa niin pitkälle, että USA:n kongressissa ajettiin lakimuutosta, jonka seurauksena laitteiden myynti tehtäisiin laittomaksi.

Kyseessä oli gramofoni."
Muistelenpa joidenkin protestoineen kun siirryttiin vinyylilevyistä cd-levyihin, että musiikin aitous katoaa ja ne asiaan kuuluvat rahinat ovat nyt mennyttä. Pitää ostaa vielä uusi laitekin, kun levysoitin ei pyöritä cd:tä. Vastustusta löytyy aina, mutta tuskin se kirja mihinkään katoaa – oikeasti. Kirjailijan teksti on kirjan tärkein anti joka tapauksessa, oli se sitten painetussa tai sähköisessä muodossa.

Ostin ensimmäisen lukulaitteeni Readerin vuoden 2010 toukokuussa, koska olin juuri saanut Hugo-ehdokaskirjat sähköisessä muodossa luettavaksi. Kirjoitin käyttökokemuksistani blogissani kuvien kera. Vaikka tuosta on kulunut vasta (!) vajaat kaksi vuotta, paljon on vettä virrannut Jätkänkynttilän ali sen jälkeen. Alussa minulla oli pdf-muotoisia tekstejä joiden muuntamiseksi epubeiksi käytin Calibre-ohjelmaa. Calibre, josta siitäkin kirjoitin oman E-kirjojen hallinnointi -blogikirjoituksen, on yhä käytössäni ja ylläpidän sillä ekirjastoani. Olen Readerin jälkeen hankkinut käyttööni myös Kindlen, johon siihenkin olen varsin tyytyväinen. Nykyään ostan vain epub tai mobi-formaattisia kirjoja.

Olen kirjojen suurkuluttaja. Ostan nykyään lähes kaikki lukemani kirjat ja enemmänkin, mikä tarkoittaa että kotiini ilmestyy vuosittain 100-200 uutta kirjaa. Tuo määrä vie paljon tilaa (kirjahyllytirkistelyä täällä n. 100 kirjaa sitten). Nyt joku tietenkin ihmettelee miksi ostan kirjat, enkä lainaa niitä kirjastosta, mihin vastaan, että katsoin kahdeksisen vuotta sitten helpommaksi, nopeammaksi ja jopa edullisemmaksi hankkia kirjat omiksi kuin jatkuvasti kaukolainailla niitä (aina ei kotimaastakaan löytynyt, eikä jostain syystä kirjasto halunnut tilata ulkomailta, mitäs siinä sitten teet?)

Vaikka olen jo neljäkymmentä vuotta hypistellyt, silitellyt ihastuksesta uusien kirjojen kansia, tuoksuttanut tuoreen painomusteen tuoksua ja ollut aina ilahtunut kun olen kirjan lahjapaketista löytänyt, olen siirtynyt pikkuhiljaa mielummin ekirjojen käyttäjäksi. Minä pidän ekirjoista. En ymmärrä miksei niistä voisi saada yhtä hekumallisia tuntemuksia kuin paperikirjoistakin. Tilasin viimeisimmän ekirjani eli Robin Hobbin City of Dragonsin ennakkoon Kindle Storesta. Odotin ilmestymispäivän aamulla jännityksellä milloin kirja ilmestyisi koneelleni ja kun se sitten pelmahti lukuohjelmaan, avasin sen ja ihastelin kaunista selkeää taittoa ja käytettyjä fontteja. Siirsin kirjan lukulaitteelleni ja olin onnellinen. The City of Dragons ja kymmenet muut kirjat lähtivät mukaani työmatkalle.

Ekirjoja pidetään yleensä halpojen pokkarien kilpailijoina. Koskapa minulla on paljon kiinni kurottavaa genrekirjallisuuden menneisyydestä, niin ostan myös paljon ”vanhoja” kirjoja, joista on usein tarjolla jo/vain halvat pokkariversiot. Niiden hinnoille jälkeenpäin tuotetut ekirjat eivät tunnu pärjäävän, mutta siitä huolimatta valitsen mielummin ekirjan tilasyistä. Lisäksi hyvin tehdyt ekirjat ovat laadultaan kovakantisten tasoa. Jopa kuvitetut teokset toistuvat erinomaisina ja kartat sekä tekstit saadaan interaktiivisiksi. Usein ostan kuitenkin uutuuksia ja siksipä minulle ekirja on nimenomaan kovakantisten kirjojen todellinen vaihtoehto. Maailmalla ekirjat ilmestyvät useimmiten samana päivänä kuin kovakantisetkin, eikä jopa lähes vuotta myöhemmin kuten pokkarit. Näin esimerkiksi aiemmin mainitsemani City of Dragons, jonka hinnaksi tuli 8,7 euroa, mikä on varsin kohtuullinen uutukaisesta, eikä tarvinnut maksaa postikuluja, eikä myöskään odotella viikkoja toimitusta postitse. Halvempiakin hintoja löytyy, sillä aina ei tarvitse sentään Kindlen tuotteita ostaa, vaan muitakin myyjiä on yllin kyllin.

Ostan yhä lähes poikkeuksetta suomenkieliset kirjat paperiversioina. Meillä ei Suomessa vielä oikein toimi ekirjojen tuotanto. Yleis- ja tietokirjallisuutta löytyy, mutta genrekirjallisuudessa tarjonta on aika rajattua. Esimerkiksi Hannu Rajaniemen Kvanttivaras ei ollut heti ilmestyttyään myytävänä ekirjana, mutta ostin sen myöhemmin kannatuksen vuoksi. Toivottavasti Rajaniemen seuraavan kirjan käännös on saatavilla ekirjana yhtä aikaa kuin paperisenakin. Tiedän kumman valitsisin.

Mukavaa sunnuntaita kaikille. Minä käperryn flunssaisena sohvalle kindlen kera ja jatkan lukemista ja kuuman teen nautiskelua.

PS: Gummerus ystävällisesti ilmoitti, että Rajaniemen Fraktaaliruhtinas ilmestyy syksyllä yhtä aikaa niin perinteisenä kuin ekirjanakin.

3 kommenttia:

  1. Vuodatuksesta kopioidut kommentit:

    marjis kirjoitti 12.02.2012 - 14:32
    Kiitos todella paljon tästä kirjoituksesta. Olen nyt pari kuukautta kärvistellyt lukulaitten ostokuumeessa ja pikkuhiljaa kallistunut hankinnan suuntaan. Tämä teksti taisi kipata vaa'an nyt lopullisesti sinne. :)

    Voin täysin ymmärtää sen onnen, kun odotettu kirja pomppaa näkyviin. Se on varmasti täsmälleen sama tunne kuin jos avaisi sen postipaketista tai kirjakaupan hyllyltä poimisi.

    Pari kysymystä minulle heräsi:

    Mikä Kindlen versio sinulla on? Olen ymmärtänyt, että ihan kaikkia versioita ei tänne myydä.

    Voiko Kindleen siis ostaa myös muiden tuottajien kirjoja? Luulin, että se olisi sidottu omaan tuotantoon.

    Suositteletko Kindleä muillekin, ja varsinkin aloittelijalle? Olen kuullut siitä paljon kehuja, mutta kritiikkiäkin saa kertoa. :D

    Onko tuo tiedostomuotojen kanssa pelaaminen vaikeaa?

    Mukavaa sunnuntain jatkoa ja parantumista sinne! :)

    Johnny kirjoitti 12.02.2012 - 15:23
    Kirjahyllysi koon huomioon ottaen ymmärrän kyllä hyvin innostuksesi sähköisiin kirjoihin. Pitää olla melkoiset tilat noin suurelle määrälle paperia. Totta. Olen kateellinen.

    Itse - kuten ehkä rivien välistä oli luettavissa blogistani - suhtaudun periaatteessa myönteisesti sähkökirjoihin. Mutta se paljon puhuttu kotimaisten teosten hinta. Ja genrerajoittuneisuus, kuten kirjoitit. Meitä kielitaidollisesti vajaita lukijoita ei lohduta ulkomaisten kirjojen halpa hinta ja hyvä saatavuus.

    Korppisusi kirjoitti 12.02.2012 - 16:00
    Oman ekirjavastaisen tekstini (tai tekstiosuuden) provosoi paikallinen media, joka on antanut palstatilaa sekä kirjastotoimenjohtajalle että apulaispormestarille, jotka perustelevat lähikirjastojen lakkauttamisia osaksi ekirjojen tulolla. Samalla perusteella ollaan vähentämässä hyllytilaa sekä muuttamassa kirjastoja joksikin aivan muuksi. Siitä paloi käämi, enkä ole ainoa.

    Viime viikonloppuna pääsin hypistelemään ekirjaa ja kuulin paljon sen hyvistä puolista. Itselle varmaan eniten iloa tuottaisi opiskeluun liittyvien tekstien ja novellien lukeminen ekirjamuodossa, etenkin genrenovellien suhteen ekirja voisi olla varsinainen aarrearkku.

    Vaikka uusi teknologia kiinnostaakin, en silti saanut mitenkään hekumallisia kokemuksia laitteen hypistelystä, samaan tapaan kuin kirjoista. Hienoa, että pystyt saamaan samanlaisia väristyksiä formaatista huolimatta mutta kaikki eivät siihen pysty. Minulle paperinen kirja on elävä, lättänä ruutu taas ei. En toki poissulje mahdollisuutta, että myöhemmin ihastunkin ikihyviksi ekirjaan, mutta ainakaan lähiaikoina sitä ei tule tapahtumaan.

    Vaikka kirjailijan anti on tärkein asia kirjoissa, minulle varsinaiseen lukukokemukseen vaikuttavat muutkin tekijät. Yksi esimerkki niistä on kirjan kannet, joita jään usein tuijottamaan pureskellessa lukemaani. Itse en ole vielä Kvanttivarasta hankkinut, sillä olen ihastunut amerikkalaisen painoksen kansiin niin, että haluan sen hyllyyni.

    VastaaPoista
  2. jatkuu...

    Liina kirjoitti 12.02.2012 - 16:55
    Hear hear! Kiitos, hyvä teksti. Olen pitkälti samoilla linjoilla kanssasi - vain kirjastojen kohtalo mietityttää tässä taloudessa. Muutoin ekirja on minustakin mahtava juttu.

    Tabletille muuten ladattiin meillä jo sarjakuvien lukuohjelmakin!

    Raija kirjoitti 12.02.2012 - 17:44
    marjis, vastaan sen mitä kokemukseni perusteella kykenen :)

    -minulla on Kindle keyboard 3G (kuvassa), en tiedä muuta mallinimeä sille. En tiedä mitä malleja ei toimiteta Suomeen, tämä ilmestyi pikapakettina muutamissa päivissä. Linkin alaosassa Kindle-versioiden vertailua ja tietoutta.

    -Olen pystynyt lukemaan Kindlella kaikkia mobi-tiedostoja, myös muualta kuin Amazonilta ostettuja. DRM-suojaamattomat epubit on helppo muuttaa mobeiksi Calibrella.

    -voin suositella Kindleä varauksella. Sitä on helppo käyttää. Suomesta ostamani ekirjat ovat olleet epubeja, joissa on suojaus. Niitä ei voi lukea Kindlellä. Luen ne Sonyn Readerilla. Jos hankit suomalaisia ekirjoja, kannattaa tarkistaa onko ne suojattuja ja voiko niitä muuntaa mobi-muotoon. Tabletit voisi olla yksi vaihtoehto Kindlelle, mutta niistä en osaa sanoa mitään. Harkitsen kyllä jonkin sortin tabletin hankintaa ihan uteliaisuudesta.

    -Calibre on helppo ohjelma käyttää muunnoksiin. Se on ilmainen.

    Kannattaa myös muuten miettiä lukulaitteen akun lataamista. Minun Readerin karvahattumallini vaatii tietokoneen lataamista varten. Kindlen käsittääkseni pystyy latamaan suoralla seinäpistokkeella, tosin lataan senkin tietsikan kautta.

    Booksy kirjoitti 12.02.2012 - 18:11
    Vähitellen taidan olla tulossa perässä! Enemmän ja enemmän tulee englanninkielinen fiktio hankittua e-kirjana.

    Mutta Johnny on oikeassa, suomalaisen e-kirjan surkea tilanne sekä hinnan että saatavuuden suhteen aiheuttaa ansaitusti ärtymystä... Niin kauan kuin kotimainen e-kirja maksaa saman kuin paperinenkin, ja sen ostaminen on hankalampaa kuin paperisen, saa suomalainen e-kirja jäädä lataamatta. Mutta ehkä sekin sieltä vielä tulee. :-)

    Raija kirjoitti 12.02.2012 - 18:13
    Korppisusi ja Liina, katson kirjastojen lakkauttamisuhkaa ehkä hieman eri näköpohjalla. Täältä Lapista on viety terveyskeskukset, kaupat, postit ja myös kirjastot pieniltä paikkakunnilta ja kaupungeista on viety sivukirjastoja ja vähennetty hankintamäärärahoja. Pääsyy kirjastojen mahdollisiin kohtaloihin tulevaisuudessakin lienee ihan jossain muualla kuin ekirjoissa.

    VastaaPoista
  3. jatkuu...

    Jussi kirjoitti 12.02.2012 - 18:21
    Minä lainaan valtaosan lukemistani kirjoista kirjastoista, joten sähköisestä lukulaitteesta ei olisi minulle vastaavaa etua. Omistan vain kuusi kovakantista englanninkielistä kirjaa, joista yhden olen ostanut Suomalaisen alelaarista, muut saanut lahjaksi. Ei-niin-valtava kokoelmani koostuu lähinnä pokkareista, joista suuri osa on hankittu käytettyinä.

    Pitäisi tosiaan kokeilla e-kirjaa oikealla laitteella, en ole vieläkään sitä tehnyt. Tällä hetkellä ajatus siitä, että paperikirjat katoaisivat kokonaan uusissa julkaisuissa, tuntuu kauhealta. Mutta sitten kun olen perehtynyt sähkökirjoihin, voi mielipiteeni olla toinen. No joo, hyllyssäni on kuitenkin paljon lukemattomia kirjoja, eivätkä perinteiset kirjastot kai ole katoamassa.

    Raija kirjoitti 13.02.2012 - 13:12
    Jos ketään muuta kiinnostaa, niin lisäsin kirjoitukseen tiedon Gummerukselta, että Rajaniemen seuraavan kirjan suomennos ilmestyy yhtäaikaa paperisena ja sähköisenä syksyllä.

    Tessa kirjoitti 14.02.2012 - 06:55
    Todella mielenkiintoinen teksti! Sain vuosi sitten joululahjaksi iPadin, ja samalla unohdin haaveet muista lukulaitteista. Vaikka siinä on huonotkin puolensa (paino, osin heijastavuus, akun kesto huonompi kuin vain lukemiseen suunnitelluissa laitteissa) hyviäkin puolia on valtavasti: Käsittääkseni kaikki tiedostomuodot toimivat, näytön valo mahdollistaa lukemisen esim. pimeillä automatkoilla, ja voihan laitetta käyttää kaikkeen muuhunkin.

    E-kirjoja olen kyllä ostanut toistaiseksi tosi vähän, omin rahoin muistaakseni yhden. Muuten olen hyödyntänyt kaikenlaisia kokeilutarjouksia ja ladannut niitä paljon ilmaiseksikin saatavilla olevia kirjoja.

    Vaikka lainaan kirjat suurimmaksi osaksi kirjastosta eikä kirjakokoelmani todellakaan ole mikään iso, on se jo nyt vähän liian suuri. En vaan haluaisi joutua kierteeseen jossa hankitaan lisää hyllyjä ja taas lisää hyllyjä, etenkin kun vuokrakaksiossa asuvalla on todennäköisesti vielä monta muuttoa edessä... Itse asiassa olen alkanut tähtäillä siihen, että tulevaisuudessa pitäisin vain kirjat, jotka ihan varmasti aion lukea toistekin, ja niitä on loppujen lopuksi aika pieni määrä, Murakamit, Potterit ja muutama muu suosikki. No, joka tapauksessa, niin että mahtuvat yhteen hyllyyn :).

    E-kirjoja en vielä ole kamalasti ostanut siksikään, että olen suoraan sanottuna vähän epätietoinen niiden "kestävyydestä": Muistan joskus lukeneeni, että periaatteessa on mahdollista, että esimerkiksi Kindle -hylly vain pyyhkiytyisi tms. Siksi olen ajatellut ostaa e-kirjoja vain sitä vauhtia kuin niitä luen (tässä tietysti auttaa sekin, että en ainakaan vielä osaa pelätä, että jotain e-kirjaa ei joskus enää olisikaan saatavilla).

    Jos harkitset tablettia, suosittelen kyll iPadia monipuolisuutensa ansiosta, muista minulla ei kyllä ole kokemusta joten tämä on aika subjektiivinen näkemys.

    Tessa kirjoitti 14.02.2012 - 06:57
    Aa niin se piti vielä heittää, että kiitos tuosta Fraktaaliruhtinaan tiedosta: Jonkun katalogin mukaanhan sen piti ilmestyä jo keväällä, mitä kyllä vähän ihmettelin. Enkunkielinen versio taitaa siis päätyä paperisena tähän talouteen, kun ensimmäinenkin tuli hankittua brittiversiona.

    Artsi kirjoitti 15.02.2012 - 18:02
    Olen pitkälti edelleen sitä mieltä että eKirjat ovat saatanasta. Kaikki muu saa mennä digitaaliseksi mutta ei kirjat. Mielipiteeni ei onneksi ole enää noin jyrkkä, mutta olen seurannut kuinka matelevan hitaasti eKirjat ovat Suomessa kirimässä perinteisten kirjojen rinnalle ja hinnatkin ovat kaikkea muuta kuin kohdallaan.

    Perheen takia tuli sitten viime kesänä hankittua iPad talouteen, ja sen myötä olen siirtänyt padiin ammattikirjallisuutta PDF-fileinä ja huomannut että sähköinen lukukokemus toimii! Mutta kaupallisiin eKirjoihin en ole vielä koskenut.

    Mitä laitteisiin tulee, suosittelen hankkimaan iPadin tai vastaavan suoraan - siinä saa paljon muutakin samalla kerralla.

    Ihmettelen jos kirjailijat eivät hoksaisi tehdä samaa kuin muusikot eli julkaisivat eKirjansa itse netissä ilman välikäsiä..?

    VastaaPoista

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...