torstai 16. helmikuuta 2012

Connie Willis: All About Emily


Connie Willisin tuorein tuotos on All About Emily, sanamäärältään pitkä novelli, joka julkaistiin kuvituksen kera tässä kuussa. Kirjan nimi viittaa Bette Davisin ja Anne Baxterin tähdittämään All About Eve -elokuvaan, joka onkin tarinan teeman johtolanka.
"Fasten your seatbelts, it's going to be a bumpy night."
Claire Havilland on teatterimaailman suuri tähti, tosin jo ikääntymässä päin. Hänet järjestetään tapaamaan innokkaan faninsa, nuoren Emilyn, joka on tekoälyllinen robotti. Vaikka hurmaavan viaton Emily vannookin, ettei hän hamua Clairen tähteyttä, Claire ei voi olla epäilemättä, että hän on kohdannut oman Eve Harringtoninsa. Mutta elämä on showta ihmeellisempää, Claire joutuu toteamaan. Joskus unelmien toteutumisen puolesta joutuu taistelemaan, jopa silloinkin kun ne vain muistuttavat omista unelmista.

All About Emilyn alku sai minut penkomaan elokuvakokoelmaani ja katsomaan All About Even uudelleen. Kun elokuvan tapahtumat oli palautettu paremmin mieleen, kirjan loppu avautuikin helpommin. Kirja ja elokuva sitoutuvat voimakkaasti yhteen, mutta myös tanssiryhmä The Rockettes (Radio City Music Hallissa jalkojaan silmän korkeudelle nakkovat tytöt) saa oman osansa tarinassa.

All About Emily on hauska pikku tarina, joka toimii ja viihdyttää. En tiedä kuinka paljon siitä saa irti, jos ei ole elokuvaa nähnyt, mutta ehkä show-maailman ja esiintymisen palo välittyy siitä huolimatta. All About Emily on hyvin paljolti samantyyppinen kuin puolisentoista vuotta sitten lukemani Willisin Remake (arvostelu). Se sijoittuu lähitulevaisuuteen, missä tekoälylliset robotit alkavat saada jalansijaa ja joudutaan kohtaamaan kysymyksiä siitä mikä heidän asemansa on. Willis ei mene teemassa kuitenkaan kovinkaan syvälliselle puolelle, vaan pitää sen showbusiness-tasolla. Remakessa ei ole robotteja, mutta siinä luodaan digitaalisesti uusia muunnelmia elokuvista, ja jo edesmenneet näyttelijät herätetään valkokankaalla henkiin yhä uudestaan ja uudestaan, vaikka uusillakin tähtösillä olisi palo päästä esiintymään. All About Emilyn tarina sijoittuu joulun edusaikaan ja olisi ollut kiva lukea kirja tunnelmansa vuoksi jo ennen joulua. Kustantajan tarkoitus olikin julkaista kirja jo silloin, mutta jostain syystä julkaisu venyi parilla kuukaudella.

All About Emily on ihan mukiin menevä tarina, mutta se ei ole Willisiä parhaimmillaan. Willisin Hollywood ja show-maailma -jutut ei niinkään pure meikään, mutta kaikesta näkee, että kirjailija on aiheeseen perehtynyt ja innoissaan. Minulla on useita Willisin vanhempia kirjoja vielä lukematta, joten niihin palaan varmastikin vielä tämän vuoden aikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...