tiistai 27. joulukuuta 2011

Ursula K. Le Guin: The Wild Girls Plus...

PM Press Outspoken Authors -chapbooksarjassa on julkaistu useita kirjailijoita, joilla on sanansa sanottavana ja yksi heistä on Ursula K. Le Guin. The Wild Girls Plus... sisältää nimikkonovellin, kaksi esseetä, runoja ja haastattelun.

The Wild Girls -novelli on alunperin julkaistu Asimov’s-lehdessä vuonna 2002. Se kertoo kahdesta paimentolaistytöstä, sisaruksista, jotka tulevat muiden tyttölasten tavoin toisen kyläyhteisön miesjoukon kaappaamaksi. He elävät ja kasvavat vaimoiksi uudessa kodissaan, voimakkaan hierarkisessa ja omalaatuisessa kaupungissa, näennäisesti voiden hyvin, mutta heiltä kielletään kuitenkin heidän omat juurensa ja uskomuksensa. Menneisyyden tapahtumia ja menetyksiä ei voi kuitenkaan kieltää. Niillä on seuraamukset.

The Wild Girlsissa Le Guin kuvaa jälleen tuttuun tapaansa yhteisöä ja sen rakennetta. Vastakkain ovat City-ihmiset, joiden yhteiskuntajärjestyksessä on voimakasta omistamiseen ja ammattitaitoon liittyvää järjestäytymistä sekä soturiperinne ja paimentolaiset, joita he kutsuvat nimellä Dirt-ihmiset, ja joiden joukosta he kaappaavat orjansa. Novelli on vaikuttava. Se on yhtälailla pelottava kuin surullinenkin. Siinä missä kaupunkiyhteisön omat naishenkilöt ovat vapaita valitsemaan ja arvostettuja, Dirt-tyttöjen merkitys määräytyy ainoastaan heidän tulevassa roolissaan vaimoina ja synnyttäjinä. Kaapattujen naisten mukavat elinolot luovat ristiriitaa sille, että he ovat joka tapauksessa orjia, jotka pakotetaan tiettyyn rooliin. Le Guin kuvaa alistuvien tyttöjen osaa hiljaiseen tyyliin. Staying Awake While We Read -esseessä Le Guin ottaa kantaa julkaisubisnekseen ja siinä toimivien yhtiöiden voitontavoitteluun julkaistujen teosten laadun kustannuksella. The Conversation of the Modest -esseessään Le Guin käsittelee mitä sana ”modesty” todellisuudessa merkitsee ja miten sanaa väärinkäytetään. Näissä kirjoituksissa, kuten myös A Lovely Art -haastattelussa ilmenee kirjailijan vahvat mielipiteet ja täytyy myöntää, että välillä en jaa täysin hänen näkemyksiään, joissa osittain heijastuu myös sukupolvien välinen ero. Le Guin on kuitenkin tarkkanäköinen havainnoitsija, mikä näkyy erityisesti hänen kirjallisessa tuotannossaan. Haastattelusta päätellen hänellä on myös ilkikurinen huumorintaju. Olen lukenut Le Guinin runoja ennenkin kokoelmassa Out Here (arvostelu). Tämän kirjan muutamat runot, novellin ja esseiden joukossa, ovat esimerkki Le Guinin monipuolisesta julkaisutuotannosta. The Wild Girls on erinomainen novelli ja plus-osio kirjasesta kuvaa hyvin Le Guinia henkilönä. Jo pelkästään novellin vuoksi suositeltava kirjanen ja Le Guin -faneille muutenkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...