keskiviikko 21. joulukuuta 2011

Aakkoshaaste 2011 täytetty


Sain kuin sainkin Aakkoshaasteen valmiiksi vuoden sisällä. Väliin jäivät kirjaimet X, Å, Ä ja Ö, koskapa en löytänyt genrekirjailijoita, joiden sukunimet olisivat näillä kirjaimilla alkaneet. Joka tapauksessa, yhteensä tuli haasteessa luettua 25 kirjaa, joista monet ovat loistavia ja vain yksi suorastaan surkea. Aakkoshaaste-tietoa piirakoiden muodossa.

Kahdestakymmenestäviidestä kirjailijasta kolmetoista oli naisia ja kaksitoista miehiä. Eli meni niin tasan kuin vain mahdollista (puolikkaita sukupuolia ei mahtunut mukaan). Yhtä tasaisesti ei jakaantunut sitten lukukieli. Vain kahdeksan kirjaa oli suomenkielisiä. En tehnyt mitään tarkoituksenmukaista valintaa, näin kävi sattumalta. Täysin uusia kirjailijatuttavuuksia oli sen sijaan päinvastainen määrä verrattuna jo ennestään tunnettuihin. Tässä tein hieman hakuisuutta ja yritin monesti valita sellaisen kirjailijan, jonka tuotantoon en ollut aiemmin tutustunut.



Tämän seurauksena löysin Margaret Atwoodin, jonka teoksia aion lukea lähiaikoina lisääkin. Atwoodin lisäksi löysin aakkoshaasteen myötä muitakin voimallisia uusia naiskirjailijoita, mm. Nnedi Okoraforin, Genevieve Valentinen ja Kaaron Warrenin. Gibsonin Neurovelhon lukemisesta olen iloinen, sillä se avarsi kybermaailmaani ja Philip Reeven Kävelevien koneiden höyrypunkin pariin palaan ehdottomasti, sillä se teki positiivisen vaikutuksen. Joukkoon mahtui vain pari nuorille suunnattua kirjaa, mutta niin Reeven kirja kuin Pratchettin Valtio olivat molemmat erinomaisia (en vieläkään osaa mieltää Yolenin kirjaa nuortenkirjaksi). Olen kovin tyytyväinen aakkoshaasteen valintoihini. Quijanon Once Upon Europa oli ainoa kirja, jonka lukemisen olisin voinut jättää väliin. Mutta Q-kirjailijoita ei niin hirveän paljon ollut tarjolla...

Tässä vielä kaikki Aakkoshaasteen luetut kirjat ja linkit niiden arvosteluihin. Linkki samaan koosteeseen löytyy myös sivupalkista ---->

A - Atwood Margaret: Orjattaresi
B - Baker Kage: In the Garden of Iden
C - Carriger Gail: Blameless
D - Dick Philip K: Hämärän vartija
E - Emshwiller Carol: Carmen Dog
F - Ffjorde Jasper: The Eyre Affair
G - Gibson William: Neurovelho
H - Hopkinson Nalo: Brown Girl in the Ring
I - Ishiguro Kazuo: Ole luonani aina
J - Jemisin, N.K: The Hundred Thousand Kingdoms
K - Kearney Paul: Mark of Ran
L - Leicht Stina: Of Blood and Honey
M - McCarthy Gormac: Tie
N - Novik Naomi: Black Powder War
O - Okorafor Nnedi: Who Fears Death
P - Pratchett Terry: Valtio
Q - Quijano Mary Louise: Once Upon Europa
R - Reeve Philip: Kävelevät koneet
S - Sapkowski Andrzej: Kohtalon miekka
T - Tidhar Lavie: Osama
U - Utley Steven & Waldrop Howard: Custer's Last Jump
V - Valentine Genevieve: Mechanique: A Tale of the Circus Tresaulti
W - Warren Kaaron: Walking the Tree
Y - Yolen Jane: Briar Rose
Z - Zelazny Roger: Eye of Cat 

Vaikka haastetta oli jännittävä toteuttaa, en ensi vuonna aseta itselleni vastaavaa uudelleen. Ensi vuonna on uudet kujeet, mutta niistä sitten myöhemmin.

1 kommentti:

  1. Vuodatuksesta kopioidut kommentit:

    Raija kirjoitti 22.12.2011 - 11:18
    Molemmat mainitsemasi Atwoodit ovat lähiajan lukulistallani (~kuukausi-pari). Sain myös Nimeltään Gracen lainaksi, joten ainakin sen luen joulun välipäivinä. Tosin arvostelua siitä ei ole tulossa tähän genreblogiin.

    Oona kirjoitti 24.12.2011 - 15:28
    Juuri tuon takia en Nimeltään Gracea maininnutkaan, mutta sekin on todella hyvä kirja. Olisikohan Atwoodin teosten top-listallani peräti heti näiden jo mainittujen dystopisten ja post-apokalyptisten teosten jälkeen.

    Siispä hyvää joulua, ja hyviä Atwood-lukuhetkiä!

    Raija kirjoitti 24.12.2011 - 17:42
    Kuin myös, taianomaista jouluaikaa! :)

    Raija kirjoitti 26.12.2011 - 14:00
    Oona, poistin vahingossa ensimmäisen viestisi kun piti poistaa spämmiviesti (jonka senkin kyllä sitten poistin). Pahoittelen, ei ollut tarkoitus.

    Tessa kirjoitti 28.12.2011 - 20:42
    Oho, jotenkin jopa yllättävää että vaikka kyseessä olivat genrekirjat, se juuri yli puolet oli naisia! Tuli muuten heti mieleen, että monissa blogeissa pyörineet maailmanvalloitushaasteet voisivat olla aika hauskoja genrekirjoilla toteutettuna, vai mahtaisikohan esimerkiksi mongolialaista scifiä edes löytyä...

    Raija kirjoitti 28.12.2011 - 22:53
    Genremaailmanvalloitus voisi olla aika tuskallistakin. Yritin pikaisesti syksyllä löytää Suomessakin vieraillutta virolaiskirjailijaa käännettynä sellaiselle kielelle, jota ymmärtäisin, samoin etelä-amerikkalaisia (yksi kiinnostava löytyikin), ja englanninnokset ovat harvinaisia, saati että löytyisi suomennoksia. Amerikkalaiset lukevat ilmeisesti suhteessa vähän käännöskirjallisuutta. Mutta ehkä tarkempi etsiminen toisi enemmän tulosta, ehkä niitä käännöksiä on vain vaikeampi löytää. Mutta mielenkiintoinen ajatus... seuraan innolla jos toteutat haasteen ;)

    VastaaPoista

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...