lauantai 10. joulukuuta 2011

Steven Utley & Howard Waldrop: Custer's Last Jump

Aakkoshaasteen U-kirjain tuotti hieman valintaongelmia, mutta loppujen lopuksi päädyin Steven Utleyn yhdessä Howard Waldropin kanssa kirjoittamaan Custer's Last Jump -tarinaan, joka on kokoelmien lisäksi julkaistu myös ns. chapbookina. Utleyn mukaan tarina on kirjoitettu vuonna 1972, mutta se julkaistiin printattuna ensimmäisen kerran neljä vuotta myöhemmin.

Tarina kertoo Yhdysvaltojen sisällissodan ja intiaanisotien aikaisista tapahtumista vaihtoehtoisessa maailmassa steampunk-hengessä. Kenraali George Armstrong Custer kohtaa laskuvarjojoukkoineen konfederaation intiaanivahvisteisen yksitasoisten lentoprikaatin tunnetuissa taisteluissa aina viimeiseen hengenvetoonsa saakka Little Bighornilla.

Custer's Last Jump on nimeään myöten oivaltava ja nokkela pikkutarina, jonka tekstin takaa löytyy runsaasti huumoria. Alussa tällainen armeija- ja lentokonesanastoa tuntematon henkilö hieman häkeltyi käytetystä terminologiasta, mutta kunhan lyhyeen ja lyhenteitäkin sisältävään tekstiin pääsi sisälle, lukeminen rupesi sujumaan helpommin. Teksti tasaantuu loppua kohden myös enemmän proosalliseksi, alun raporttityylin sijaan. Vaihtoehtomaailmaa valaistaan heti kättelyssä kertomalla Kruppin kehittämistä lentokoneista, joita sitten myöhemmin sodassa käytetään. Tarina sisältää runsaasti huvittavia yksityiskohtia muunnellusta todellisuudesta. Intiaanien sotajohtaja Hullu Hevonen yrittää muun muassa ostaa majuri Mosebyltä kymmenellä ponilla lentokonetta ja päätyy siten opiskelemaan lentämistä kapteeni Neldoo J. Smithin opastuksella ja värväämään muita intiaaneja ilmavoimiin. Intiaanipäällikkö Musta Kattila kuolee heilutellessaan Amerikan lippua lentokoneessa Washita Riverin maaleirin sijaan ja Custerinkin kuolintapa on hieman toinen kuin todellisuudessa, vaikkakin kaikkien kohtaloiden kohdalla sodankulku pysyttelee tapahtumapaikkoineen ja järjestyksineen tunnetussa. Utley ja Waldrop tuovat tarinaan myös Mark Twainin journalistina sekä Collier's lehden, jonka artikkelissa mainitaan, että Warner Brothers on julkaisemassa Custerin taisteluista elokuvan They Died with Their Chutes On, pääosissa Errol Flynn. Custer's Last Jump on hauskaa luettavaa. En välttämättä ymmärtänyt kaikkia tarinan sisältämiä nerouksia, koska tietämykseni intiaanisotien yksityiskohdista on vähäistä. Siitäkin huolimatta pystyin nauttimaan tarinasta omalla tasollani.


Aakkoshaasteen U-kirja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...