perjantai 22. heinäkuuta 2011

Harry Harrison: Tilaa! Tilaa!

Harry Harrisonin Tilaa! Tilaa! oli siirretty kirjastossa varaston hyllyyn, josta pyysin sen lainaksi. Kun kirjastohenkilö tuli kirjan kanssa ja ojensi sitä minua kohden, täytyy myöntää, että otin askeleen epäuskoisena taaksepäin. Kirjan kansi on yksi kamalimmista mitä olen nähnyt vähään aikaan. Alkuperäinen Make Room! Make Room! julkaistiin vuonna 1966 ja käännös 1988.

Tarina sijoittuu kirjoittamishetken tulevaisuuteen, vuoteen 1999. New Yorkissa asuu 35 000 000 ihmistä (tällä hetkellä oikeasti noin puolet tuosta), ja yleensäkin maapallon ihmisistä yli puolet asuu miljoonakaupungeissa. Puhtaasta vedestä on pula, öljyvarat ja muut raaka-aineet on kulutettu loppuun, maanviljelyalasta on puutetta, eikä maaperä ole enää viljavaa. Ruoka muodostuu pääosin merilevästä, sairaudet ovat yleisiä eikä hygieniasta pysty kunnolla huolehtimaan, sillä vesi ei aina riitä peseytymiseen. Kun rikas, arveluttavan taustan omaava mies surmataan, etsivänä toimiva Andy ryhtyy selvittämään tapausta ulkopuolisen painostuksen ja levottomuuksien yhä lisääntyessä. Oman paineen luo myös suhde kuolleen miehen tyttökaveriin.

Tilaa! Tilaa! on jälleen yksi niistä scifiteoksista, joissa aikaleima on selvästi näkyvissä. Koska olemme eläneet jo yli kirjan tulevaisuuden aikajanan, se tuntuu vanhentuneelta. Ehkä kirja olisi uskottavampi, jos Harrison ei olisi käyttänyt tarinassa mitään erityisiä vuosilukuja tai sijoittanut sen selkeästi kauemmas tulevaisuuteen. Kirjailija on ilmeisesti kuitenkin halunnut toimia jonkinlaisena todennettavan profetian kirjoittajana. Eikä hän aiheensa puolesta metsään menekään. Maapallon väestöluku kasvaa yhä kiihtyvällä vauhdilla. Jo nyt puhtaasta vedestä on monin paikoin puutetta ja sen käyttöä säännöstellään. Alueilla, joilla kärsitään puutetta perustarvikkeistakin, ihmiset ovat riippuvaisia ulkopuolisista ratkaisuista. Pitkäkestoinen puute tai olosuhteiden hidas huononeminen luo aloitekyvyttömyyttä ja apatiaa. Tyydytään tilanteeseen, joka tuntuu aina olleen, eikä uskota muutokseen, saati pyritä siihen. Samaa Harrison kuvaa kirjassaan, tuoden mukaan kuitenkin pienen kapinan siemenen.

Tilaa! Tilaa! on kohtalaisen ankea kirja. Lian, kuumuuden, hajut ja ahtauden pystyy aistimaan. Tarina on sujuva ja pitää mukanaan. (Murha)juoni ei ole kirjan varsinainen pointti, vaan dystopiakuvaus ja sen vaikutus ihmisiin ja suhteisiin. Kuten Poul Andersonin Tau nollassakin, olen huomaavinani tässäkin hahmojen asenteissa tiettyä 60-lukulaisuutta ja niitä uusia tuulia mitä silloin populaarikulttuurissa esiintyi. Henkilöhahmoissa on Tau nollaa enemmän ulottuvuutta, vaikka loistaviksi en niitä voisi kutsua. Eniten minua häiritsi kirjassa syntyvyyden säännöstelyyn liittyvät kohdat ja varsinkin kierukan maininta maailman pelastajana, aivan kuin kyseessä olisi ollut pelkkä tekninen toimenpide kirjan menneisyydessä. Tulevaisuudesta kirjoittaminen on vaikea taiteen laji.

Menneeseen tulevaisuuteen liittyvistä ongelmista huolimatta Tilaa! Tilaa! on ihan mukiin menevää luettavaa. Eikä sen lukemiseen näin loma-aikana mennyt kuin vuorokausi. Katsoinpa samalla kirjan pohjalta tehdyn elokuvan Soylent Green, jossa tapahtuma-ajankohdaksi oli laitettu vuosi 2022 eli siis selkeästi nykynäkökulmastakin katsottuna tulevaisuus. Mutta elokuva oli kyllä niin 70-lukulainen kuin olla voi, suoraan sanottuna surkea, muutamaa Edward G. Robinsonin onnistunutta kohtausta lukuunottamatta. Varsinkin kun tarinaa oli vielä muutettu reippaasti ja mukaan oli saatu ympättyä kannibalismia. Vielä pieni huomio käännöksestä. Aikaleima näkyy myös kielenkäytössä, jossa tummaihoista henkilöä kutsutaan neekeriksi. 80-luvun lopullakaan kääntäjä ei ole lähtenyt muuttamaan sanaa toiseksi. Kirjassa oli runsaasti kirjoitusvirheitä, mikä alkoi pidemmän päälle ärsyttää.

1 kommentti:

 1. Vuodatuksesta kopioidut kommentit:

  marjis kirjoitti 22.07.2011 - 08:53
  Voi apua! Pakko sanoa, että repesin nähdessäni tuon kannen ja hihittelin muutenkin läpi koko arvion. Tekisi melkein mieli lukea kirja, kun se kuulostaa niin ankealta. :D

  Raija kirjoitti 22.07.2011 - 09:29
  Heh. Hyvä, että jaksat repiä iloa irti ankeudestakin näin aamutuimaan. Minun hymyni tuota kantta katsoessa muistuttaa lähinnä irvistystä.
  Kyllähän Tilaa! kannattaa lukea, kun se on Spefi 101 -listallakin. Kirja on jokaiselle lukijalleen omanlaisensa kokemus.

  Eija kirjoitti 22.07.2011 - 13:01
  Huomasin kanssa tuon 60-lukulaisuuden, kun kirjan luin muutama vuosi sitten. Sinällään se ei itseäni haitannut (tykkään 60 luvun alusta, niin kuin 30-50 luvuistakin - siis lähimenneisyydestä ennen itseäni), mutta uskottavuus kyllä kärsii, kun on tarkoitus kuvata yli 30 vuotta tulevaisuutta eteenpäin. Tulevaisuus oli kuvattu muutenkin takapajuiseksi. Ihme, jos ei siinä olisi jotain tarkoituksellista, koska muistaakseni kirjassa oli ehkäisy vasta kehitteillä – kirjoitus ajankohtana 1966 oli kuitenkin jo e-pilleri keksitty ja markkinoilla. Kyllä luulisi, että kirjailija oli siitä tietoinen :) Kansi on kyllä harvinaisen karsea.

  booksy kirjoitti 22.07.2011 - 13:50
  Heh, loistava arvostelu :D

  Myönnän iloisesti ettei ole Harrison parhaita - mutta syystä tai toisesta Harrisonilta on suomennettu heikommasta päästä, pari kehnohkoa romaania ja sitten teräsrottahupailuja. Ehkä olisi pitänyt ottaa joku niistä listalle... Mutta esim. Eden-trilogiassa ja Death planet -sarjassa on minusta oikeasti kiinnostavia ideoita... Huoh.

  Eija kirjoitti 23.07.2011 - 14:36
  Niin piti vielä sanoman, että minä kyllä pidin kirjasta, vaikka kommentistani voisi päätellä toisin. Tuntuukin, että olen vähemmistönä, ainakaan Risingshadowiin kirjoittamastani ”arvostelusta” (oikeammin erittäin lyhyt mielipide) ei kukaan ole tykännyt ;)

  VastaaPoista

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...