keskiviikko 27. heinäkuuta 2011

Alastair Reynolds: Thousandth Night & Minla's Flowers

Subterranean Press julkaisi pari vuotta sitten kaksi Alastair Reynoldsin aiemmin erikseen julkaistua novellia samoissa kansissa. Thousandt Night sijoittuu esittelyn mukaan samaan maailmaan kuin Aurinkojen huone, jota en valitettavasti ole vielä lukenut, mutta lisäänpä nyt loputtomalle lukulistalleni. Minla's Flowersin päähahmo on Merlin, jonka pitäisi ilmeisesti myös olla tuttu Reynoldsia aiemmin lukeneille. Minulle hän oli uusi ja varsin mielenkiintoinen tuttavuus.

Thousandth Nightissa Abigail Gentian kloonit kokoontuvat jälleen 200 000 vuoden jälkeen yhteen jakamaan muistojaan ja kokemuksiaan. Purslane ja Campion huomaavat kuitenkin ilmassa olevan salailua ja ryhtyvät selvittämään miksi Burdock, joka on valehdellut aiemmista liikkeistään, on erityisen kiinnostunut toistaiseksi salaisesta The Great Work -projektista. Tarina kulkee käytännössä tavanomaisen salapoliisitarinan juonen mukaisesti ja matkan varrella on yksi jos toinenkin käänne. Juonta enemmän minua kiinnostaa Abigailin jälkeläiset ja heidän maailmansa. He muokkaavat olosuhteitaan ja ympäristöään tavalla, joka muistuttaa hitusen Michael Moorcockin viimeisten aikojen valtiaita. Reynoldsin hahmot eivät ole yhtä raikkaan moraalittomia, mutta heidän tähän astinen lähes kuolematon olotilansa on saanut aikaan Moorcockin hahmojen kaltaista huolettomuutta, mikä kylläkään ei kestä samalla tavalla. Thousandth Night on siinä mielessä erinomainen, että se innostaa tutustumaan maailmaan enemmänkin, mutta varsinaisesti pidän tarinaa kokonaisuutena keskivertona (se ei tarkoita huonoa, kuten näinä päivinä tuntuu moni tulkitsevan).

Minla's Flowers meneekin sitten ulkoisista mysteereistä sisäisiin ja on tavallaan hyvin yllättävä tarina, sillä alusta ei voi päätellä mihin lopulta päädytään. Asetta etsivä avaruusmatkaaja Merlinin alus vaurioituu ja hän joutuu laskeutumaan Lecythus-planeetalle, jossa käydään sisällissotaa. Merlin ystävystyy Malkohan ja tämän pienen tyttären Minlan kanssa, mutta joutuu pian kertomaan heille ikäviä uutisia: heidän planeettansa on tuhoutumassa ja heillä on seitsemänkymmentä vuotta aikaa kehittää itselleen avaruusalukset pakoa varten. Merlin auttaa heidät alkuun, nukkuu kryounta aina 20 vuotta kerrallaan ja palaa hereille katsomaan kehityksen kulkua. Historian tarkkailu ja lecythuslaisten tekemät ratkaisut ovat tarinan pääanti. Juonta tärkeämmäksi nousee enemmänkin ihmisluonne ja sen kehitys. Ajallisesti tarina tekee suuria loikkia, eikä kaikki jaksot mielestäni tue juonta tasapuolisesti. Minla's Flowers on kuitenkin näistä kahdesta tarinasta se joka tarttui kiinni minulle kokonaisuutena. Se kosketti.

Sekä Thousandth Nightin että Minla's Flowersin maailmat ovat erittäin kiinnostavia ja houkuttelevat lukemaan lisää kirjailijan tuotantoa. Kumpainenkaan tarina ei osu ihan nappiin, mutta ihan tarpeeksi kuitenkin ollakseen hyviä. Toistaiseksi olen lukenut Reynoldsilta vain lyhyitä tarinoita, ehkäpä seuraava on jo sitten kokopitkä kirja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...