Kirja sisältää seitsemän Megan Lindholmin novellia ja kolme Robin Hobbin novellia. Itse asiassa Robin Hobbin novelleista pari lähentelee pienoisromaaniluokitusta. Vain kolme kirjan tarinoista on uusia, ja vaikka olin lukenut kaikki muut entuudestaan, päätin lukea ne nyt uudestaan, osana kokonaisuutta. Jokaisen novellin alussa kirjailija kertoo taustaa tarinalle, purkamatta sitä kuitenkaan osiin.
Megan Lindholm
- A Touch of Lavender (1989)
- Silver Lady and the Fortyish Man (1989)
- Cut (2001)
- The Fifth Squashed Cat (1994)
- Strays (1998)
- Finis (2011)
- Drum Machine (2011)
- Homecoming (2003)
- The Inheritance (2000)
- Cat's Meat (2011)
Silver Lady and the Fortyish Manissa tavaratalon myyjä tutustuu salaperäiseen nelikymppiseen miehen, joka ilmestyy ja katoilee omituisesti ja aina hänellä tuntuu olevan maaginen selitys tapahtuneelle. Lindholmin aviomiehelleen syntymäpäivälahjaksi kirjoittama tarina on maagista realismia, joka jättää lukijalle mahdollisuuden tulkita tapahtumia haluamaansa suuntaan.
Cut on kokoelman lyhyimpiä tarinoita ja samalla ehkä vaikein aihepiiriltään, sillä se käsittelee kehon itsemääräämisoikeutta. Miten suhtautua, kun nuori, mutta täysi-ikäinen nainen haluaa teetättää muotivirtauksen mukana ympärileikkauksen itselleen. Tarinaa kerrotaan isoäidin näkökulmasta.
The Fifth Squashed Cat on tarina kahdesta naisesta, jotka ovat etsimässä elämältään jotain muuta ja matkalla New Mexicoon ottavat kyytiin liftarin, joka päättää opettaa heille liiskautuneisiin kissoihin liittyvää taikuutta. Elämä muuttuu, tavalla tai toisella.
Straysissa kerrotaan koskettavasti Mandysta ja hänen uudesta erikoisesta kaveristaan Lonniesta, jolla on tapana maalata kuolleiden kissojen ääriviivoja katuun muistuttamaan niiden kohtalosta. Lonniella ei ole kavereita, häntä kiusataan ja hänen äitinsä on narkkari ja isäpuolensa kaiken lisäksi väkivaltainen. Ainoat, jotka tuntuvat rakastavan häntä ovat kujakissat.
Finisissä juuri kylään muuttanut nainen teetättää tontilleen muutoksia, joiden tarkoituksena on rajoittaa vampyyrien liikehdintää. Tarinaa keritään auki rakennusmiehen ja tuntemattoman vierailijan kautta.
Drum Machine tarjoaa pohdittavaksi ihmisen perimän geneettisen säätelyn edut ja haitat. Tarina vie tulevaisuuteen, jossa kullekin lapsen haluavalle räätälöidään sopivanlainen ja terve lapsi. Normaali "kontrolloimaton" lisääntyminen on kiellettyä ja paheksuttavaa. Miksi yhteiskunnan pitäisi maksaa perinteisesti alulle pistetyn, mahdollisesti epätasaiseksi tai sairaaksi kehittyvän lapsen yhteiskunnalle aiheuttamat kustannukset.
Homecoming on ensimmäinen Hobbin kolmesta novellista, jotka kaikki sijoittuvat Realm of the Elderlings -maailmaan, samoihin maisemiin Näkijän tarun ja Liveshippien kanssa. Homecoming on kertomus uudisasukkaiden, Jamailliasta karkotettujen aatelisten, työläisjoukon ja merimiesten saapumisesta Rain Wildin rankkaan ja vaativaan ympäristöön. Se on historiaa Liveship Traders -trilogian taustalle, kiehtova tarina muutoksesta.
The Inheritance sijoittuu elolaivakauppiaiden valtakuntaan, Bingtowniin ja kertoo perinnön olevan muutakin kuin rahaa. Vaikka tarinasta ei ilmene mihin se sijoittuu ajallisesta Liveship Tradersiin nähden, se tuo kuitenkin myös trilogiassa voimakkaasti esillä olleen sukuylpeyden esille yhtälailla.
Cat's Meat puolestaan sijoittuu Buckin (Peuran) alueelle. Rosemary yrittää selviytyä parhaansa mukaan pienen lapsensa kanssa muuttuvassa tilanteessa, kun hänet aiemmin hylännyt lapsen isä palaa takaisin maisemiin hautoen omia suunnitelmiaan. Apunaan Rosemarylla on ainoastaan oranssi kollikissa.
The Inheritance -kokoelma (tai ilmeisesti pitäisi sanoa antologia, koska kyseessä on kahden kirjailijan teoksista) sisältää loistavia novelleja, niin Lindholmilta kuin Hobbilta. Lindholmin tarinoissa on maanläheinen lähestymistapa, tarinat sijoittuvat arjen keskelle ja ne ovat hyvin tarkkapiirteisiä ja kuvaavia ihmishahmojen käyttäytymisen ja ajatusmaailman suhteen. Avaruusolennoista, vampyyreista, taikuudesta tai mistä tahansa fiktioaineksesta huolimatta, ne ovat realistisia ja koskettavia. Lindholmin arki on oikeasti arkea, siihen on helppo samaistua ja sen todenperäisyys on osoitettavissa. Vaikka samanlainen maanläheisyys on nähtävissä myös Hobbin tarinoissa, niiden tapahtumakehyksessä, Hobbin tarinoissa on enemmän taikaa. Ne astuvat ulos todellisesta maailmasta.
Antologian tarinat herättävät melkoisesti jälkikaikuja ja niitä jää miettimään lukemisen jälkeenkin. Jotkut tarinoista selkeästi kypsyvät uudelleen luettaessa, mikä on hyvän tarinan merkki. Muutamat novelleista nousevat ylitse muiden. Cut saa minut epätoivoisen tietoiseksi isoäidin ja äidin tilanteesta jokaisella lukukerralla, sillä lukukokemukseen liittyy omakohtaisia tuntemuksia sekaan. Vaikka luin Drum Machinen nyt ensimmäistä kertaa, se iski samalla tavalla. Kuin paukuttaisi päätä seinään. Hobbin tarinoista olen Homecomingin lukenut useita kertoja ja aina se vaikuttaa yhtä lailla; se saa kaipaamaan Rain Wildiin. Kaipaamaan lisää kirjoja Hobbilta - ja onneksi niitä on vielä tulossa. Toki Homecomingissa on hieman enemmän pelkistettyjä ja karrikoituja hahmoja kuin Lindholmilla yleensä, mutta se kuuluu kirjailijoiden tyylieroon.
Uusista novelleista myös Cat's Meat on erinomainen, tosin sen tarkoitettu yllätyksellisyys ei onnistunut niin hyvin kuin olisi voinut odottaa. Ainoa tarina, joka ei kokoelmassa minua paljoa liikuta, on Silver Lady and the Fortyish Man. Luin sen nyt toistamiseen, enkä päässyt siihen sen enempään sisälle kuin ensimmäisellä kerrallakaan. Kirjailijan esittelyt tarinoiden alussa ovat kiehtovaa luettavaa, osin omia tarinoita sellaisenaan.
Kun antologian sisällysluettelo julkaistiin, se oli pienoinen pettymys, sillä olin toivonut sen sisältävän enemmän kuin kolme tarinaa, joita en aiemmin ollut lukenut. Silti kirjaa voi pitää erinomaisen onnistuneena ja tasapainoisena kokoelmana, jossa jokainen novelli on paikkansa ansainnut. Täytyy vain toivoa, että saamme jatkossa toisen kokoelman esimerkiksi pelkästään Lindholmilta.
The Inheritance on erittäin suositeltava luettava. On se oikeasti harmi, että kirjailijan tuotantoa ei enää suomenneta.
Megan Lindholmin Cut-novellin voi ja kannattaa lukea täältä.
Vuodatuksesta kopioidut kommentit:
VastaaPoistaJasca kirjoitti 05.04.2011 - 06:51
Hitsi, tämä pitäisi myös varmaan saada. Erityisesti kiinnostaa nuo Hobbin novellit, ja niistä varsinkin tuo Peuraan sijoittuva. Haluaisin kovasti Hobbilta lisää tarinoita Kuudesta herttuakunnasta...
Noista Lindholmin novelleista ainoastaan Cut on aikaisemmin tuttu (sen sai joskus lukea jostain kustantajan sivuilta ilmaiseksi). Se oli varsin lohduton ja synkkä. Äkkiseltään takapuolituntumalla heittäisin, että "Lindholm" käsittelee hieman vaikeampia aiheita kuin "Hobb".