Kirjan kertojahahmo on Kathy, 31-vuotias valvoja, joka muistelee elämäänsä Hailshamin eristetyssä sisäoppilaitoksessa, jossa hän vietti lapsuutensa yhdessä ystäviensä Tommyn ja Ruthin kanssa. Muistelmat kattavat myös Hailshamin jälkeisen väliajan Mökeissä ennen valvojiksi ja luovuttajiksi ryhtymistä ja hieman kuvausta Kathyn valvoja-ajalta. Lapsuus vaikuttaa pintapuolisesti kovinkin onnelliselta isossa suojatussa yhtenäisessä joukossa. Lukijalle tippuu kuitenkin matkan varrella outoja yksityiskohtia, kuten etteivät lapset voi poistua alueelta, heihin suhtaudutaan oudoksuen tai etteivät he voi saada omia lapsia, mikä herättää epäilyn, ettei kaikki ole sitä miltä näyttää. Hailshamin lapsilla ei tunnu olevan vanhempia ja heidän opettajiansa kutsutaan kasvattajiksi. Pian alkaa hahmottua todellisuus, totuus Kathyn, Ruthin, Tommyn ja muiden heidän kaltaistensa merkityksestä yhteiskunnalle ja heidän elämänsä päämäärä.
Ishiguro kutoo tarinaa kuin ryijyä, josta kuvio paljastuu työn edetessä. Ensin saamme nähtäville värejä ja osakuvioita ja kun puolet kuvioista on valmiita, pitää odottaa ja katsoa tuleeko kokonaisuudesta symmetrinen vai jotain muuta. Kirjailija luo jännitettä hienovaraisen vähäeleisesti, luottaen hahmojensa karismaan. Kathyn, Ruthin ja Tommyn ystävyys on kolmiodraamaa ilman suurta draamaa. Heidän suhteidensa ja tunteidensa kautta kirjailija pyrkii antamaan ainekset tärkeimmän kysymyksen vastaukseen, lopussa kaiken ytimeksi paljastuvaan seikkaan, joka kuitenkin loppujen lopuksi on lukijan itsensä päätettävissä. Kirja etenee ilman fanfaareja, kaiken hiljaisena hyväksyntänä, mikä tekee itse asiassa koko tarinasta entistä ahdistavamman ja surullisemman. Ishiguro osaa luoda synkän tulevaisuudenkuvan ravisuttavan hiljaisella tavalla, taistelematta vastaan, antautuen, todeten ja pakottaen lukijan siten kokemaan.
Ole luonani aina ei tee kompromisseja, eikä yritä miellyttää. Siksi siitä saattaa jäädä tunteeton ja etäinen käsitys, vaikka en usko sen olevan tarkoitus. Koin kirjan samoin kuin koin aikanaan Pitkän päivän ilta -elokuvan. Siksi harmittaa, että menin katsomaan tämän kirjan pohjalta tehdyn elokuvan. Ole luonani aina -elokuvan käsikirjoitus on epäonnistunut, näyttelijät päälleliimattuja Carey Mulligania ehkäpä lukuunottamatta, ja ilman muutamia maisematunnelmaotoksia ja loistavan Rachel Portmanin musiikkia olisin lopettanut elokuvan katsomisen ensimmäisen puolen tunnin aikana kesken. Nyt pokkarina ostamani kirjan elokuvakansikin ärsyttää. Kaikista Ishiguron kirjoista ei näköjään saa hyviä elokuvia, mutta eipä tässä ollut näyttelijöinäkään Anthony Hopkinsia ja Emma Thompsonia. Suositukseni on: lukekaa kirja, jättäkää elokuva katsomatta. Kuunnelkaa vaikka pelkkää elokuvan soundtrackia mielummin:
Aakkoshaasteen I-kirja.
Vuodatuksesta kopioidut kommentit:
VastaaPoistaLiina kirjoitti 05.04.2011 - 06:51
no voi saasta. tavallaan vähän jo odotin tätä leffaa. mutta keira knightley jotenkin muutenkin juilii.
uskaltaisikohan sitä varoituksista huolimatta pilata hienon lukukokemuksen? aaargh. mikseivät vaan voineet tehdä hyvää leffaa?
Booksy kirjoitti 05.04.2011 - 08:24
Nyt odotan vielä enemmän tätä kirjaa, on mullakin jo lainattuna vaikka vielä lukematta... eiköhän tähänkin muutaman viikon kuluttua ehdi :)
Raija kirjoitti 05.04.2011 - 09:27
Liina: Minulle elokuva oli pettymys, mutta olen nähnyt siitä positiivisiakin arvosteluja. Tosin en tiedä oliko ne arvostelijat lukeneet kirjaa ennen elokuvaa.
Booksy: Jään odottamaan ajatuksiasi kirjasta :)
Ahmu kirjoitti 13.04.2011 - 09:21
Minä luin tämän kirjan ihan vailla mitään ennakko-odotuksia; en tiennyt yhtään mistä oli kyse, ja pidin siitä oikein kovasti. Elokuvankin katsoin ja se oli mielestäni ihan ok, lavastuksesta ja puvustuksesta tykkäsin, mutta olihan siinä yleishengessä jotain sellaista Hollywoodia, joka ei ole oikein edukseen kirjan luomia mielikuvia ajatellen. Jotenkin minulla on sellainen vaihe päällä, että koen melkein kaikki jenkkileffat aika negatiivisesti, kun ne ovat ihan samasta puusta veistettyjä kaikki: tarinana ehkä hyviä, mutta samat naamat koko ajan...