torstai 1. tammikuuta 2015

Mitä vuonna 2015? Kohti haasteita!

Viime vuoden lopulla tulikin tehtyä jo katsaus tänä vuonna ilmestyviin kirjoihin, eikä tuohon listaan ole tullut olennaisia muutoksia. Mielenkiintoisia kirjoja on siis tulossa ja sarjakuvarintamallakin on odotettavissa jotain kiinnostavaa, muun muassa lisää Neil Gaimanin Sandmania, jolle ehkä annan vielä mahdollisuuden häikäistä minut.

Omaan kalenteriini olen merkinnyt alustavasti tapahtumapuolelta pääsiäisen Easterconin eli Dysprosiumin Lontoossa, jossa minua erityisesti kiinnostavana kunniavieraana on Jim Butcher. En ole herran tuotantoon vielä tutustunut, mutta aion ainakin yhden Dresden Filesin lukea ennen pääsiäistä. Archipelacon on must-juttu kesäkuussa. Ai miksikö? Koska George R.R. Martin ilmestyy sinne – ja muutenkin. Naapurimaan Swecon eli Confuse 2015 on sitten elokuussa, hedersgästinä Madeline Ashby, jolta niin ikään en ole vielä lukenut mitään, mutta aion lukea. Tärkein tapahtuma kalenterissa on kuitenkin vuoden 2017 worldcon-paikan äänestäminen viimeistään elokuussa, sillä ehdolla on Helsinki, Suomi. Tähän asiaan tulee varmaankin palattua vielä ennen H-hetkeä.

Olen vältellyt parina viime vuonna isompia kirjallisuushaasteita, sillä 2012 science fiction -haaste oli koettelemus ja 2011 aakkoshaastekaan ei ollut helpoimmasta päästä suorittaa. Vaan enhän minä niistä mitään oppinut, sillä nyt ajattelin jälleen rynnätä suin päin uusiin haasteisiin.

Aakkoshaasteen ideana on lukea aakkosjärjestyksessä kirjailijan sukunimen mukaan teoksia vuoden 2015 aikana aasta ööhön. Ja koskapa luen genrekirjoja, niin tarkistin jälleen löytyykö genreteoksia, joiden kirjoittajan sukunimi alkaa X, Å, Ä tai Ö-kirjaimilla, eikä niitä löytynyt. Niinpä nämä kirjaimet eivät ole edustettuina 2015 aakkoshaaste-listassa, jonka tein jo valmiiksi. Tokkiinsa, jos joku herra tai rouva Xantippa julkaisee tänä vuonna teoksen ennen kuin olen lukenut Y:n kirjaa, niin otan sen mukaan haasteeseen. Aakkoshaaste vaatii siis 25 kirjan lukemisen vuoden aikana tietyssä järjestyksessä, mikä on kova juttu minulle, mutta selviydyin siitä vuonna 2011, joten ehkä myös 2015.
I Spy Challenge 2015 -haasteeseen törmäsin Oksan hyllyltä -blogissa, jonne se kantautui Goodreadsista. Haasteessa bongaillaan kirjojen nimistä sanoja seuraavan listan mukaisesti (suomennokset minun, viivan jälkeen esimerkkejä):
 1. Color (väri) - red, crimson, indigo
 2. Number (numero) - one, twice, third
 3. Things That Grow (kasvavat jutut) - tree, rose, garden
 4. Seasons (vuoden ajat) - spring, fall, autumn
 5. First Name (etunimi) - Jacqueline, Robert, Ajax
 6. Places (paikat) - country, empire, London
 7. Body Part (ruumiinosa) - hand, bone, mind
 8. Weapon (ase) - knife, poison, arrow
 9. Body of Water (vesimuodostuma) - sea, river, pond
 10. Form of Water (veden olomuodot) - ice, mist, rain
 11. Product of Fire (tulen tuotokset) - heat, ash, flames
 12. Celestial Body (taivaankappaleet) - sun, star, planet
 13. Architecture (arkkitehtuuri) - castle, bridge, house
 14. Senses (aistit) - sight, touch, taste
 15. Royal Title (kuninkaallinen titteli) - king, duke, emperor
 16. Family Member (perheenjäsen) - brother, aunt, parent
 17. Elements (elementit) - fire, wind, air
 18. Time of Day (vuorokauden aika) - morning, dusk, evening
 19. Metal (metalli) - gold, bronze, steel
 20. Emotion/Feeling (tunne) - love, fear, pride
 21. Animal/Insect (eläin/hyönteinen) - dog, tiger, unicorn
 22. Something to Read (luettava juttu) - book, story, newspaper
 23. Gender Identifier (sukupuolta ilmaiseva) - wife, man, lady
 24. Paranormal Being (yliluonnollinen hahmo) - vampire, angel, ghost
 25. Occupation (ammatti) - doctor, assassin, detective
Haaste kestää 1.1.2015 - 31.12.2015 välisen ajan ja kolmeen kategoriaan voi käyttää myös sarjojen nimiä, jos kirjan nimistä ei löydy. Yritän löytää sellaisia genrekirjoja, jotka sopivat molempiin haasteisiin niin usein kuin mahdollista. Vuoden lopussa nähdään mikä on saldo. I Spy Challenge 2015 -haasteen seurantalista on täällä. Molempien haasteiden seurantalistat löytyvät myös sivupalkista.

Suunnitteilla olevaan klassikko-haasteeseen ja ehkä johonkin muuhunkin pienempään haasteeseen ajattelin niin ikään osallistua, mutta niistä sitten myöhemmin.

Viime vuoden loppukatsauksessa mainitsinkin, että tämän vuoden laskuri on asetettu 80 kirjan lukumäärään, ja sitä lähden katsomaan josko saavutan.

8 kommenttia:

 1. Hatunnosto aakkoshaasteelle, tulen seuraamaan kiinnostuneena! I Spy -haasteesta en ollut kuullutkaan, kiinnostelee hieman mutta katsotaan nyt, vastahan tämä vuosi alkoi. Loistavaa lukuvuotta 2015 Raija!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saattaa olla, että haukkasin liian ison palan kahdella mittavalla haasteella, mutta yrittänyttä ei laiteta :)

   Poista
 2. Aakkoshaaste kuulostaa mukavalta. Pitäisikin kokeilla jonain vuonna. Tälle vuodelle en enää uskalla siihen ryhtyä, kun mulla on näitä listohommiakin nyt kaksin kappalein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viimeksi sain aakkkoshaasteen myötä uusia kirjailijakokemuksia ja muutaman todella upean lukukokemuksenkin, joten siitä jäi positiivinen mielikuva. Ei sillä, etteikö se tuonut hieman paineitakin. Heh, ja taas mennään + I Spyn kera.

   Poista
 3. Minäkin tulen seuraamaan aakkoshaastetta kiinnostuneena! Tämän vuoden lupaus itselläni on lukea ei välttämättä hirveästi enempää mutta ehdottomasti parempaa. Olen huomannut, että olen saanut jonkinlaiset nuortenkirjaöverit. Näiden kaikenlaisten paranormal se ja tämä ja tuo ja muitten "kevyitten nuortenkirjojen" lukeminen on alkanut tuntua viime aikoina vähän tyhjältä, eli vaikka sivut kääntyy, kirjan päättymisen jälkeen on vähän samantekevä olo. Eli ehkä vähän tämmöistä kirja-detoxia minulle, vain taatusti hyviä kirjoja tänä vuonna :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On vaikea etukäteen sanoa mikä on taatusti hyvä kirja. Mutta juu, minäkin yritän vaihdella tyylilajeja ja alagenrejä ihan sen vuoksi, ettei tulisi ähkyä ja luettua liian samankaltaisia teoksia jatkuvasti. Määrä ei ole tärkeää, vaan elämyksen laatu. Joskus oikeasti kaipaa kirjalta kunnon haastetta aivoille.

   Poista
 4. Melkoisen vaikeat haasteet olet itsellesi pistänyt. Aakkoshaaste varsinkin, ja kun järjestyksessä vielä pitää lukea, huh. Itse aattelin yrittää tuota toista 50 kohdan haastetta, mikä Oksan hyllyltä ja Rising shadowsissa esiteltiin. Yleensä en haasteista perusta, koska yleensä pyrkii valitsemaan hetkeen ja omaan tilanteeseen sopivan kirjan luettavaksi. Joskus tosin on tilanne, että on vaikea päättää mitä lukisi (ei niin, etteikö lukemista olisi vaan ei tiedä minkä niistä tuhansista kirjoista valitsisi). Silloin joku haaste on hyvä suunnan näyttäjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä koin tuon 50 kohdan haasteen liian vaikeaksi itselleni, vaan onpa näissäkin tosiaan tekemistä. Olen jo varmistanut omasta kirjahyllystä, että minulla on kaikki tarvittavat kirjat aakkoshaasteeseen itselläni, mutta jätän tässä vaiheessa pelivaraa valita jotain muuta, varsinkin uutuuksista, jos sopivasti vastaan tulee.

   Poista

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...