lauantai 7. syyskuuta 2013

Lauren Beukes: Säkenöivät tytöt

Lauren Beukesin The Shining Girl (2013) tuli pikavauhtia suomeksi. Kirjailijan Zoo City (arvostelu), joka voitti Arthur C. Clarke -palkinnon ja oli ehdolla muutamaan muuhunkin palkintoon, teki vaikutuksen muutama vuosi sitten, joten Säkenöivät tytöt oli helppo lisätä lukulistaan, eikä lukeminenkaan tuottanut vaikeuksia. Kirja tempaisi mukaansa ja alle kuudessa tunnissa se oli luettu. Ei ihme, että Säkenöivät tytöt aiotaan sovittaa myös kuvaruudulle, ainakin Hollywood Reporterin mukaan, ja kirjailija itse taitaa kirjoittaa käsikirjoitusta parhaillaan myös Zoo City -kirjasta elokuvaksi.

Tarina sijoittuu Chicagoon, jossa Kirby Mazrachi tulee miltei murhatuksi 1990-luvulla. Murhaajaa ei saada kiinni, joten Kirby pyrkii itse selvittämään tapahtumaa ja siihen liittyvää outoa esinettä. 1930-luvun lama-ajan varjossa Harper Curtis saa haltuunsa avaimen, joka vie mysteeriseen Taloon. Näyt kertovat hänelle nimiä, tytöistä jotka elävät eri aikoina, säkenöiden elinvoimasta enemmän kuin muut. Heidät Harperin tulee murhata, raa’asti. Yksi heistä on Kirby.

Kuten Zoo Cityssä, myös Säkenöivissä tytöissä on paljon tuttuja elementtejä, joista tulee mieleen mm. Stephen King ja monet elokuvat ja tv-sarjat, joissa on huone, jonka kautta avautuu portti jonnekin muualle. Harper on periaatteessa tyypillinen sarjamurhaaja, mutta tällä kertaa tarinan kulkuun liittyy myös aikamatkustus. Liikkumista ajasta toiseen ei selitä tieteellisesti, vaan kyseessä on mystinen elementti, joka liittyy ränsistyneeseen taloon. Yliluonnollisuus tekee kirjasta kauhukirjallisuutta pikemminkin kuin science fictionia. Mitenkään järkyttävän pelottava tarina ei ole, mutta murhia kuvataan kyllä yksityiskohtaisesti ja Harper on hahmonakin olemassaan tarpeeksi outo, jotta epämiellyttäviä väreitä syntyy.

Tapahtumaympäristö eli Chicago eri aikoina tulee hyvin esille, vaikka kirja on kohtalaisen lyhyt, jotta siinä voitaisiin kuvata miljöötä enemmän. Aidoimmillaan tunnelma tuntuu olevan lama-ajan kuvauksessa, josta löytyy viite McCoyn Ammutaanhan hevosiakin -kirjaan. Beukes on tehnyt hyvää taustatyötä sarjamurhaajan sielunmaailman kohdalla. Selityksiä ei ole liikaa, sillä kuinka edes voisi selittää tavikselle sarjamurhaajan ajatuspolkuja ja tuntemuksia mitä tämä tuntee. Silti annetut hetket ovat uskottavia eivätkä liioittele tai dramatisoi. Harper on epämiellyttävä. Uhrit ovat leikkaus eri aikakausina elävistä ihmisistä, jotka kukin yrittää tulla toimeen siinä ajassa ja niissä olosuhteissa missä ovat. Välillä murhakohtauksiin liittyy niin turhauttavia hetkiä, että teki mieli ”silminnäkijänä” kirkua. Ja eipä silmien kostumiseltakaan vältytty.

Lukujen vuosilukumerkintöjä piti seurata tarkasti, sillä ajassa hypellään tiheään tahtiin. Silti en kokenut, että tarinan seuraaminen olisi ollut hankalaa. Säkenöivät tytöt on viihdyttävää lukemista, jos nyt sarjamurhaajasta kertovaa kirjaa voi yleensä sellaisena pitää, mutta se ei yllä mielestäni Zoo Cityn tasolle. Kirjasta puuttuu sellainen tuoreus ja omaperäisyys mikä teki Etelä-Afrikkaan sijoittuvasta Zoo Citystä erinomaisen. Lisäksi minulle jäi lopussa kaivelemaan kysymys Talosta. Mikä se on, miksi se on? Säkenöivät tytöt on kuitenkin ehdottomasti lukemisen arvoinen kirja. Toivoisin, että Zoo Citykin saataisiin suomeksi. Kirjailijan esikoisteos Moxyland on lukulistalla.Kirjan takakanteen on painettu kehulause Kiltin tytön kirjoittajalta Gillian Flynniltä. Kirjailijoiden tuotoksissa on samaa taustasävyä.

Kirjan virallinen esittelytraileri alla:

7 kommenttia:

  1. Minä kiinnostuin tästä kirjasta jokunen viikko sitten ja laitoin kirjan varaukseen, jahka kirjastot saavat nämä lainausvalmiiksi. Toivottavasti tämä osoittautuisi mukavaksi lukukokemukseksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, mukavuudesta en tiedä, mutta kirja oli kiinnostava ja hyvä. Kannattaa lukea :)

      Poista
  2. Ensimmäistä kertaa kuulen tästä, mutta oi että, heti innostuin :D kun Hannibalin innoittamana aloin uskaltaa tällaisia kirjoja lukemaan, niin laitan kyllä lukulistalle ehdottomasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole lukenut Hannibalia, mutta ilmeisesti se on kirjana parempi kuin leffana. Luin Thomas Harrisilta aikanaan Uhrilampaat, ja sehän on jo tarinana legendaarinen loistavan elokuvansa ansiostakin. Säkenöivät tytöt on erilainen, toivottavasti pidät kun lukemisen aika koittaa :)

      Poista
    2. Ah, tarkoitin tv-sarjaa nimeltä Hannibal, joka siis innoitti lukemaan Harrisin Punaisen lohikäärmeen ja Uhrilampaat, mutta Hannibalia en ole vielä lukenut. Tarkoituksena kyllä on! Jotenkin minusta tuntuu, että tykkäisin Säkenöivistä tytöistä, sen saa sitten nähdä kun kirjaston kirja vapautuu!

      Poista
  3. Siirtyminen ajassa on aina kiehtovaa. Säkenöivät tytöt on itsellänikin loppuvuoden lukulistalla ja kiva on tutustua uuteen kirjailijaan, mitä ei ole aikaisemmin lukenut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uudessa kirjailijassa on aina jotain jännittävää, vaikka vanhoihin tuttuihin (ja hyväksi koettuihin) tuleekin herkästi palattua.

      Poista

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...