lauantai 3. marraskuuta 2012

George R.R. Martin: The Lands of Ice and Fire

Sanon heti alkuun, että nyt on turha odottaa kriittistä ja analysoivaa katsausta arvioitavaan teokseen. Kun hain paketin postista, oli ensimmäinen reaktioni tempoessani sisältöä näkyviin mahdollisimman nopeasti: "oi, oi, oi, OI!" Olen siis fanityttö ja tuote on George R.R. Martinin Tulen ja jään laulu -sarjaan liittyvä kartta-atlasboksi The Lands of Ice and Fire, joka koostuu 12 karttajulisteesta. Mitään selittäviä tekstejä ei ole, vaan kartat puhuvat puolestaan ja siksipä tämä boksi onkin tarkoitettu lähinnä faneille ja ehkäpä ylipäätään fantasiamaailman kartoista kiinnostuneille. Martin on kehitellyt karttoja varten uusia paikkoja, joita ei kirjoissa esiinny ennestään tai tule jatkossakaan esiintymään.

Tein vasta alustavan katsauksen karttoihin ja erityisesti kaukoitä kiinnosti salaperäisine Varjomaineen ja Asshaineen. The East -kartta olikin ensireaktion OI! The Cities of Bloodless Men, City of the Winged Men, Cannibal Sands, Land of Shrykes – mitä ihanimpia paikannimiä (näytekuva). Kartta näyttää miten erinomaisen vaikealta pääsy Asshaihin olisi maitse (näytekuva). Mereltä katsottuna Varjomaat ovat laajoine pimeässä hohtavine, miestäkorkeampine aaveruohokenttineen ja taustalla siintyvine vuoristoineen varmasti huima näky. Asshain eteläpuolella näyttäisi olevan Ulthos, joka nimestä päätellen on uusi manner – kartoittamaton ja pelottavan oloinen. Oi! Itään päin mentäessä oletuksena on vastassa meri, mutta kuinka kaukana Varjomaiden itäpuolella jää vielä arvoitukseksi.

Karttojen joukossa on koko tunnetun maailman kattava kartta. Siinä ei ole kaikkia paikkoja, eihän keskiajalla oikeastikaan ollut kaikkia paikkoja kartoitettu. Afrikkakin oli pitkälti tuntematon, niin myös Tulen ja jään laulu -maailman eteläiset mantereet. Nyt kuitenkin itä ja länsi asettuvat toisiinsa nähden suhteeseen välimatkoineen ja kokoineen. Muurin pohjoispuoli pysyttelee salaperäisenä ja kylmänä. Tätä karttakokoelmaa voi pitää kaanonina, päinvastoin kuin HBO:n tv-sarjaa varten kyhäämiä karttoja. Kartografinen jälki on Jonathan Robertsin käsialaa. Hän on piirtänyt kartat jo painettujen karttojen ja Martinin luonnosten ja ohjeiden perusteella.

Yhtenä karttana on The Journeys eli kunkin kirjan hahmon kulkureitit sarjan aikana ulottuen A Dance with Dragonsiin. Kartta spoilaa siis ainakin jonkun henkilöhahmon osalta viidettä kirjaa, mutta ei pahasti. Ja Lohikäärmetanssihan ilmestyy ensi vuoden alkupuolella suomeksikin, joten pian kirja on luettuna kaikilla. Mielessä kävi, että mahtaakohan Kirjava tuottaa karttaboksista suomenkielisen versionkin. Se olisi aika hienoa.

Tulen ja jään laulu -sarjan faneille The Lands of Ice and Fire on pakkohankinta. Kartoissa on paljon katsottavaa ja pohdittavaa pitkäksi aikaa. Kartat näyttävät hienolta ja kylien, linnojen ja linnakkeiden piirrokset ovat kuvaavia. Kuninkaansatama ja Braavos (näytekuva) saavat yksityiskohtaisempaa huomiota omine kaupunkikarttoineen. Mielenkiintoisia yksityiskohtia. Westerosinkin osiosta löytyy jotain uutta. Karttojen materiaalista löytyy sitten ainoa tällä hetkellä kritisoitava seikka. Vaikka paperi on paksua ja hyvälaatuista, niin taitekohdista paikoin painomuste tuntuu hieman halkeilleen. Melkein toivoisin, että minulla olisi yksi lisähuone ilman kirjahyllyjä ja seinätilaa avoinna näille kartoille. Silloin voisi istuksia nojatuolissa katselemassa kaikkia sarjan kaukaisia ja kiehtovia paikkoja kerralla seinällä ja antautua täysin Tulen ja jään laulun visuaalisen maailman vietäväksi. Ah, kaikki ne matkat jotka teemmekään pään sisällämme!

16 kommenttia:

 1. Ooh! Sarja on vielä korkkaamatta mutta tämän olemassaolo täytyy kyllä muistaa sitten kun ehdin lukemaan. Mulla on joku fetissi niin oikeisiin kuin fiktiivisiinkin karttoihin... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kohtalontoveri. Minua kiehtoo etenkin vanhat kartat, koska ne ovat yleensä taiteellisempia tekeleitä koristuksineen ja piirroksineen kuin nykykartat. Fantasiakartat ovat samaa sarjaa.

   Poista
 2. Onko saatavissa suomesta ilman ulkomaan tilausta??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tilasin Adlibriksestä, jossa on myös edullisin hinta (noin 25 euroa). BookPlus myy ja Akateemisen nettikauppa. Suomalaisenkin nettikauppa varmaan jossain vaiheessa.

   Poista
 3. Ah karttoja! En ole tätä vielä hankkinut mutta ostosjonossa on:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulupukki toimittaa kaikenlaista kivaa kohta puoliin. Hänelle voi kirjoittaa toivekirjeen osoitteeseen: Joulupukin pajakylä – 96930 Napapiiri. Ollaan muuten naapureita :)

   Poista
  2. En vietä joulua mutta ehkäpä palkitsen itseäni jos saavutan nanossa maalin.

   Poista
  3. Saavutukset ovat aina hyvä syy hankkia jotain kivaa.

   Poista
 4. Ooo.. Toivon, että seuraava suomennos kirjasarjasta julkaistaan pian. Ostin kirjamessuilta tähän asti ilmestyneet omaksi. Hienoja karttoja. Olisi kiva hypistellä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raahasit sitten kirjamessuilta painavaa tavaraa! Ennakkotietojen mukaan Lohikäärmetanssi olisi ilmestymässä ennen ensi kesää, mahdollisesti jo talvella. Kartat ovat hienoja, olen saanut boksin jo ihan sekaisin.

   Poista
 5. Aina ei tarvitse olla kriittinen ja analyyttinen. Itse kirjoitin aika vasta erittäin fanityttöilevän tekstin Miekkamyrsky osasta 2. Mulla on sarjan luku vähän tauolla, koska en halua kiirehtiä näin hyvän sarja kanssa kun jatkoa tulee niin hitaasti.

  Nuo kartat näyttävät hienoilta! Kiva vihdoin nähdä kunnolla vähän muitakin alueita kun Westerosia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin vuodatuksesi Miekkamyrsky 2:sta ja pisti välillä hymyilyttämään. Samoja fiiliksiä on kirjan yhteydessä jaettu usein. Saas nähdä mitä pidät Korppien kesteistä...

   Poista
 6. Tilasin tämän kirjoituksen innoittamana Adlibriksesta oman kappaleeni. Mietin sitä viime viikolla, mutta halusin saada selville vähän enemmän etenkin karttojen paperin laadusta. Olen myös karttojen ystävä, niin oikeiden kuin kuvitteellistenkin, ja jos kirjassa on kartta niin sitä on aina välillä päästävä tiirailemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paperi on hieman paksumpaa mitä kulutukseen tarkoitetuissa normaalikartoissa on (n. 90 g/m2). Katseltavia julistekarttoja :)

   Poista
 7. Oi. Olin nähnyt tämän jo Amazonin suositellessa sitä minulle, mutta pystyin silloin vielä paaduttamaan sydämeni ja olemaan ostamatta.

  Tämän arvostelun luettuani en pysty enää vastustamaan ostamisen poltetta. Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, minä tein ostopäätöksen kun ensimmäisen kerran kuulin tällaisen tuotteen olevan tulossa. Nautinnollisia kartankatseluita!

   Poista

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...