maanantai 8. lokakuuta 2012

Swecon 2012 -raportti

Ruotsalaisten ikioma science fiction ja fantasiacon Kontrast – Swecon 2012 järjestettiin viime viikonloppuna Uppsalassa ja pistäydyin kuuntelemassa kunniavieraana olleita Joe Abercrombieta, Peter Wattsia ja Kelly Linkia. Tuli kuunneltua toki muitakin paneeleja ja minimaalinen tietouteni pohjoismaisesta genrekirjallisuudesta kasvoi hippusen verran. Swecon oli ilmeisen onnistunut maksullinen con, osallistujia 453 ja ensimmäisen päivän käsipystyynkyselyn mukaan joukossa oli runsaasti ensikertalaisia. Tämä on enemmänkin kuvallinen katsaus kuin sanallinen selostus tapahtumasta, johtuen siitä, että en kirjoittanut paljoakaan muistiin paneeleiden keskusteluista. Heti alkuun pari kuvaa conin järjestäjäporukan esittäytymisestä. Kaikkien nimiä en muista, joten en sitten mainitse kenenkään tasapuolisesti. Kuvat aukeavat vähän isompina klikatessa niitä. Kuvien laatu ei ole jälleen kerran kovinkaan hääppöistä, mutta sepäs onkin minulle tyypillistä.


Järjestäjien jälkeen esiteltiin kunniavieraat (vas. Peter Watts, Joe Abercrombie, Niels Dalgaard, Kelly Link, Mats Strandberg ja Sara Bergmark Elfgren. Ensimmäisessä kuvassa esitellään parhaillaan Wattsia (seuratkaa herra Abercrombieta):


Toisessa kuvassa esitellään Joe Abercrombie, joka vakavana ja arvokkaana kuuntelee nimensä maininnan:


Ja sitten tyypilliseen vaatimattomaan tapaansa ottaa vastaan suuret suosionosoitukset:


Fantasy with a twist: new writing in old clothes -paneelissa keskusteltiin mm. kuinka yleisö tulkitsee kirjoja. Mieleen jäi erityisesti ruotsalaisen kirjailijan Anders Björkelidin maininta, kuinka hän oli saanut kritiikkiä siitä, että hänen keskiaikaisessa maailmassaan esiintyi tupakkaa. Paitsi, että Björkelid ei ollut maininnut maailmansa olevan keskiaikainen, eikä kyseessä ollut virhe. Joskus mietin itsekin kuinka paljon kirjoista tuleekaan tulkittua jotain muuta kuin kirjailija on tarkoittanut. Bloggaaja Anna Bark Persson kritisoi puolestaan Joe Abercrombieta naisten vähyydestä The Heroesissa, mihin Joe, ilmeisen tottuneena jo kyseiseen, puolustautui (virnistäen), että kirja on miehinen kirja sodasta ja miehisestä maailmankuvasta.

Peter Watts kertoi puolestaan meribiologin urastaan ja miten päätyi sf-kirjailijaksi. Mielenkiintoinen tarina ja hän varmaan jakaa sen suomalaisille myös ensi vuoden Finnconissa, jonne hän saapuu kunniavieraaksi. Wattsin kunniavierashaastattelun aikana toisessa salissa laulettiin Buffyn musikaalijakson lauluja ja vaikka Watts onkin eläväinen ja hauska tarinankertoja, niin mieleni haikaili lauleskelemaan. Tuli hirveä hinku ottaa Buffyt uusintakierrokselle.

The Short story and the idea -paneelissa kuvassa olevat Watts, Link ja Karin Tidbeck ja kuvan ulkopuolelle jäävä tanskalainen Lise Andreasen keskustelivat lyhytmuotoisesta tekstistä ja sen kirjoittamisen konseptista ja haasteista. Wattsia lukuun ottamatta muiden tuotanto koostuu lähes pelkästään novellipituisista tarinoista.


Soumikummaa (soumeksi) (niin se oli ainakin salin ohjelmalappuseen kirjoitettu) Marianna Leikomaa ja Vesa Sisättö keskustelivat kiinnostavista uusista suomalaisista science fiction- ja fantasiateoksista. Yleisöä ilmaantui paikalle enemmän kuin paneelissa oli jäseniä.


Research when writing fiction -paneeliin osallistuivat kaikki kunniavieraat. Vaikka kuvassa olevien Kelly Linkin, Peter Wattsin ja Mats Strandbergin naurattaja onkin Joe Abercrombie, niin parhaat läpät veti kyllä Peter Watts hienoilla tarinaideoillaan. Abercrombie suunnitteli jatkossa ottavansa ideat Peteriltä, koska ne ovat hänen omiaan parempia.


Mainitsin viime kuun alussa kiirineissä Worldcon-uutisissa Suomen pyrkimyksistä vuoden 2015 worldconin pitopaikaksi. Worldcon 2015 – in Helsinki? -esittelyssä Jukka Halme kertoi missä tällä hetkellä mennään. Kuvassa Halme messiaanisessa valossa (okei, jollain oli kirkas salamavalo) vakuuttamassa yleisöä Helsingin erinomaisuudesta Worldcon-kaupungiksi.



ja yleisö kuunteli sekä esitti myös tiukkoja kysymyksiä


Tapahtumassa oli ilmainen karkkijakelu. Allekirjoittanut saatiin ainakin vakuutettua worldcon-ideasta.

Lauantain iltatilaisuudessa julkistettiin Abercrombien, Linkin ja Tidbeckin uutuuskirjat. Kävin nappaamassa Abercrombielta nimmarin kaverin kirjaan ja vaihtamassa muutaman sanan. Edellisen kerran tapasin kirjailijan Göteborgissa 2009.

What's going on in Finland -paneelissa ei tullut vastaan oikeastaan mitään uutta, mutta kolmossalissa oli mukavat tuolit ja taas saatiin karkkia. Kuvassa: Tero Ykspetäjä, Ben Roimola, Marianna Leikomaa, Jukka Halme ja Vesa Sisättö. Finncon jäi minulta tänä vuonna väliin, mutta tulipahan ainakin Sweconissa käytyä nyt myös Suomi-ohjelmissa.


Ja vielä viimeinen kuva Joe Abercrombien kunniavierashaastattelusta. Haastattelijana Ylva Spångberg, joka on kääntänyt Abercrombien kirjoja ruotsiksi. Abercrombien kirjoja on myyty liki 2 miljoonaa kappaletta. En ole kovin paljoa lukenut kirjailijan elämänvaiheista, joten haastattelijan lähestymistapa Abercrombien tuotantoon tämän psykologian opintojen kautta oli uutta. Abercrombie ei halua, että hänen väkivaltaisissa kohtauksissaan sankarit laskevat tekemiensä ruumiiden määriä, vaan hän haluaa tarkastella henkilöä miekan kummassakin päässä. Tulevaisuuden tuotannostaan Abercrombie kertoi, että hänellä on sopimus trilogiaan, mutta hän aikoo kirjoittaa sen (ainakin johonkin pisteeseen saakka) valmiiksi, ennen kuin ensimmäistäkään julkaistaan. Eli seuraavaa kirjaa joudutaan odottelemaan jonkin aikaa. Hänellä on tosin nimeltä mainitsematon sivuprojektikin käynnissä.


Kelly Link kertoi omassa haastattelussaan olevansa hidas kirjoittaja, joka saattaa työstää novellejaan jopa vuoden. Kun hän sitten keskittyy siihen, hän saa valmista aikaan nopeasti. Peter Watts on loistava esiintyjä ja hänellä riitti paljon ilmeikästä kerrottavaa. Pitää ensi vuonna käydä kuuntelemassa herraa uudelleen Finnconissa. Wattsin Blindsight-kirjakin ilmestyy sopivasti siihen mennessä suomeksi, kääntäjänä toinen ensi vuoden Finnconin kunniavieras, J. Pekka Mäkelä. Eiköhän siihen mennessä muuten ilmesty myös Abercrombien seuraava käännöskirja Ennen kuin heidät on hirtetty.

Kaiken kaikkiaan Swecon oli varsin kiinnostava ja hauskakin kokemus. Pahoittelen, jos jonkun nimessä on kirjoitusvirheitä. Omassa conin nimilapussakin sukunimeni oli kirjoitettu ilman ällää ja ään pisteitä, joten kirjoitusvirheet ovat vain ihnimillisiä.

2 kommenttia:

  1. Sorry about the name. Tero's bank transfer lost all ö's and ä's and I didn't catch the error.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Johan, no problem. I don't mind really. I didn't even notice the error before I was told about it :)

      Poista

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...