tiistai 24. heinäkuuta 2012

Wayne G. Hammond & Christina Scull (toim.): Hobitti Tolkienin silmin

Hobitti Tolkienin silmin on Wayne G. Hammondin ja Christina Scullin toimittama kattava katsaus J.R.R. Tolkienin Hobitti-kirjaa varten tekemiin kuvituksiin. Kirja ilmestyy suomeksi ihan lähiaikoina. Minulla on siitä viime vuonna julkaistu englanninkielinen versio, The Art of the Hobbit. Teos on ns. kahvipöytäkirja, normaalia suurempi, painavahko taidekirja, joka sisältää taitesivuja, runsaasti kuvia ja on pakattu tyylikkääseen pahvikoteloon.

Kirja sisältää yli sata kuvaa J.R.R. Tolkienin piirroksista. Osa on hahmotelmia yhdestä ja samasta aiheesta, kuten haltiakuninkaan portista (alla yksi versio niistä), lopullisia Hobitti-kirjoissa painettuja kuvia, karttoja ja riimukirjoituksia. Hammond ja Scull kertovat kuhunkin piirrokseen liittyviä yksityiskohtia.

Jos sattuu omistamaan Hobitti eli Sinne ja takaisin -kirjasta Tolkienin kuvittaman painoksen, kuten minä (arvostelu), lopulliset kuvaversiot ovat jo tuttuja. Hobitti Tolkenin silmin -teoksella on silloin oikeastaan lisäarvoa enimmäkseen tosifaneille. Itse en kokenut saavani paljoa irti esimerkiksi muutamien viivojen hahmotelmista. Tolkien muuttuvat näkemykset mm. Repunpäästä ja Bilbon kotikukkulasta on toki mielenkiintoista katsottavaa, vaikkakaan ne eivät dramaattisesti poikkea toisistaan. Tolkien saa kontolleen kunniaa fantasiakirjallisuudessa yleisesti käytössä olevasta perinteestä liittää kartta kirjan alkuun (minun Hobitissani kartat ovat tosin keskellä kirjaa).


Jos sattuu omistamaan Tove Janssonin kuvittaman Hobitti-painoksen, ehkä silloin kannattaa tuplakappaleen sijaan hankkia tämä teos nähdäkseen kirjailijan omat näkemykset maailmastaan. Mikä olisi sen aidompaa.

Maisemien ja arkkitehtuurin piirtäjänä (esim. Beornin sali) Tolkien on amatööriksi hyvä, vaikkakin hänellä itsellään oli taipumusta vähätellä osaamistaan. Hän on selvästi käyttänyt piirroksiin aikaa, kuten koko Keski-Maan luomiseen. Tämä käy ilmi myös Tolkienin elämäkertakirjasta (arvostelu), jossa kuvataan kuvittamiseen liittyviä vaiheita. Hobitti Tolkienin silmin on Hobitin 75-vuotisen taipaleen kunniaksi julkaistu teos, joka tarjoaa paikoin komeaa katseltavaa ja faneille lisäteoksen kokoelmiinsa. Tämän vuoden Hobitti-buumissa sen julkaisu osuu lisäksi muutenkin oivalliseen markkinasaumaan.

2 kommenttia:

 1. Tuleeko tässä mukana jonkinmoista Thrainin karttaa?

  Kiitos

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thror's Map. Kokonainen luku, useita Tolkienin hahmotelmia merkintöineen ja riimukirjoituksineen.

   Poista

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...