sunnuntai 27. helmikuuta 2011

Kirjahyllytirkistelyä


Tammikuussa törmäsin Flavorwire.comin artikkeliin, jossa kerrottiin ja näytettiin joidenkin kuuluisuuksien kirjastoja. Puolitoista vuotta sitten hehkutin jo blogissani Neil Gaimanin kotikirjaston ihanuutta ja teenpä sen uudelleen.

Lisää kuvia Gaimanin kirjastosta löytyy täältä. Katso ja ihastu! Flavorwiren jutussa minua kiehtoi ensi silmäyksellä näyttelijä James Stewartin kodista otettu kirjastokuva (artikkelissa virheellinen etunimi):

Siinä on kotoinen ja lämminhenkinen tunnelma, sellainen kirjastohuone, jossa oikeasti luetaan ja viihdytään muutenkin. Samankaltainen fiilis tuli myös Frank Sinatran lukunurkkauksesta, vaikkakaan en tuntikausia Frankin tuolissa viihtyisi. Mutta kirjahyllykkö näyttää siltä kuin siihen olisi kertynyt kirjoja, ei sellaiselta, joka olisi kerralla koottu.

Sen sijaan Lagerfeldin ja Oprahin kirjastot eivät olleet kutsuvia lainkaan, kirjamääristä huolimatta. Diane Keatonin kirjasto tilana on kiinnostava, mutta ei kovin viihtyisä. Tarkoituksena onkin varmaan hakea kirja ja mennä muualle lukemaan ja viihtymään kirjan kanssa.

Minun kirjahyllyni on ollut parin vuoden ajan jatkuvassa myllerryksessä. Milloin tilaa on ollut liian vähän ja kirjat lattialla kasoissa odottamassa aakkostamista, lisähyllyä jne. Nyt kymmenkuntaa kirjaa lukuunottamatta kirjani ovat hyllyissä, kirjailijat oikeassa aakkospaikassa, joskin tarkempi aakkostaminen ja sarjojen järjestely on vielä kesken. Toivottavasti kesällä on siihen enemmän aikaa ja inspiraatiota. Niin tai näin, päätin napsia muutaman kuvan omasta kotikirjastostani, sellaisena kuin se nyt on. Väkisinkin tulee verrattua noihin upeisiin kirjastoihin omaansa, mutta en ole rikas enkä kuuluisa, tilaa on rajallisesti ja joudun vieläpä itse siivoamaan ja pyyhkimään pölyt :) Olen tarkoituksella jättänyt hyllyihin väljää tilaa, että uusien kirjojen sijoittelu ei vaadi liian laajaa kirjojen siirtelyä.

Ensimmäinen seinällinen: kirjailijat A-M


Toinen (puolikas) seinällinen: kirjailijat M-T, antologiat, (järjestelemättömiä) sarjakuvia

Ovenpielen hylly: kirjailijat T-Z Miltä teidän kirjahyllynne näyttävät? Mikä noista kuuluisuuksien kirjahyllyistä viehättää silmää?

1 kommentti:

 1. Vuodatuksesta kopioidut kommentit:

  Rauno K kirjoitti 27.02.2011 - 19:39
  Kirjahyllyssäni on paljon teoksia, lähinnä vanhentuneita tietokirjasarjoja, jotka olisi aika siirtää jo kiertoon tai keräykseen. Muuten kirjat ovat satunnaisessa järjestyksessä. Ehkäpä hieman selkämyksen ulkoasun mukaan, kun ovat olohuoneessa osa sisustusta. Sinulla näyttää olevan ihan oma kirjastohuone, mikä on hienoa.

  Olen samoilla linjoilla kanssasi noissa julkkiskirjastoissa. Samat kirjahyllyt miellyttävät, etenkin edesmenneen James Stewartin. Hänen huoneessaan on muitakin mielenkiintoisia esineitä.

  Raija kirjoitti 27.02.2011 - 20:17
  Minä hankkiuduin eroon opiskeluaikaisista tietosanakirjoista aikaa sitten. Tarkistan nytkin ajoittain mistä teoksista voisin hyllystäni luopua, että saisin tilaa uusille. Tällaiset kirjat on kasattuna erilleen. Siksipä on tunne, ettei kirjahyllyni ole koskaan viimeisen päälle järjestyksessä. Onneksi kuitenkin kaikki kirjat ovat löydettävissä :)

  Ahmu kirjoitti 27.02.2011 - 20:35
  Vau, kyllä tuo Gaimanin hylly on kieltämättä aika houkutteleva. Olen jossain naistenlehdesä törmännyt joskus muistaakseni Leena Lehtolaisen kirjahyllyyn, jossa oli vähän samaa fiilistä. Sinullakin on hurkasti kirjoja!

  Me ostimme kotiin jonkin aikaa sitten uudet kirjahyllyt, mutta tila loppui niistäkin kesken ja seuraavaksi loppuu pinta-ala seiniltä. Antaisikohan kunta rakennusluvan(ja rahoituksen?) lisäsiipeen, jos kerron, että se aivan välttämätön kirjallisen harrastukseni ylläpitämiseen ja laajentamiseen? ;)

  Raija kirjoitti 27.02.2011 - 20:53
  Näissä kuvissa on näkyvissä yksi syy, miksi olen innokkaasti lähtenyt e-kirjojen maailmaan mukaan :) Vaikka ei niissä ole samaa tunnelmaa, Calibren kaltaisista ohjelmista huolimatta.

  Rakennusluvan voit vielä saada, jos on tontilla rakennusoikeutta jäljellä, mutta rahat saattaa tehdä tiukkaa.. :p

  booksy kirjoitti 28.02.2011 - 19:04
  Sun kirjahylly näyttää ihanan organisoidulta! Ja houkuttelevalta... Aloin heti vaistomaisesti katsoa erottuuko tuttuja, ja onhan siellä joitain, kai :-) Lähikuvia ens kerralla!

  Julkkisnurkista Sinatran näyttää tutuimmalta, mutta Gaimanin ottaisin mieluummin meille. Varmaan siihen uuteen lisärakennukseen... ei, totta puhuen olen julkisesti luvannut, ettei meille tarvitse rakentaa enää yhtään uutta kirjahyllyä :D Nyt karsitaan kun ei enää mahdu. Oli helppo lupaus antaa viime kesänä kun oli just saanut 12 hyllymetriä lisää. Mutta meillä onkin paljon omatekoista, kapeaa ja matalaa kirjahyllyä, joka sopii vain pokkareille. Ainoastaan osa hyllystä on täysmittaista; se vaikuttaa järjestelymahdollisuuksiin. Kirjarivejä "organisoivat" periaatteet ovatkin melko, öh, vaikeaselkoisia. Esimerkiksi Stephen Kingin kirjoja löytyy eteisestä työhuoneen oven yläpuolelta ja takkahuoneesta kylppärin oven vierestä.

  Raija kirjoitti 28.02.2011 - 20:44
  Lähikuvia tulee sitten, kun olen saanut järjesteltyä hyllyt paremmin. Varmastikin siellä on tuttuja kirjoja... :)
  Näissä hyllyjärjestelyissä on tärkeintä, että itse tietää missä kirjat ovat. Oli se sitten minkä logiikan mukaan tahansa. Joskus pitää hieman säveltää.

  Jasca kirjoitti 01.03.2011 - 11:07
  Voi, olisipa minullakin tuollaiset tilat kirjoille!

  Nyt omat kirjat ovat ihan sekaisin. Kaksi aivan liian pientä ja huteraa hyllyä on ihan täynnä, ja loput on epämääräisissä pinoissa yksiön ruokapöydällä ja ikkunalaudalla...

  VastaaPoista

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...