sunnuntai 30. tammikuuta 2011

Peter V. Brett: Brayan's Gold

Peter V. Brett viittaa The Great Bazaar -tarinassaan (The Great Bazaar and Other Stories: arvostelu) päähenkilön Arlenin kohdanneen joskus lumidemonin. Brettin betalukija pyysi kirjoittamaan myös tuon tarinan lukijoille, ja tuloksena on Brayan's Gold, Subterranean Pressin julkaisema kuvitettu pitkä novelli.

Arlen on nuori Messenger-oppilas, joka pääsee kokeneen, mutta ryypiskelyyn taipuvaisen Curkin seuraksi muutaman yön yli kestävälle työmatkalle. Viime hetkellä matkan määränpää muuttuu kaukaiseksi ylhäällä vuorilla sijaitsevaksi Brayan's Goldiksi ja Arlenin ja Curkin tehtävänä on viedä sinne kaivostoiminnassa tarvittavaa dynamiittia. Matka on vaarallinen, sillä öisin maasta nousevat demonit tappavat varmaakin varmemmin kaikki varomattomat ja huonosti loitsumerkeillä suojautuneet kulkijat. Arlenilla on menneisyydessä hankittu sitkeä vihollinen, yksikätinen kividemoni, joka yhä seuraa häntä. Lisäksi lastin vuoksi on odotettavissa myös ryöstelijöiden olevan kiinnostuneita Messengereistä.

Brayan's Gold on mielenkiintoinen sivutarina The Demon Cycle -sarjassa. Sen voi lukea itsenäisenä tarinana, vaikka jotkut kohtaukset viittaavatkin ensimmäisen kirjan, The Painted Manin tapahtumiin. Pitkä novelli täydentää Bazaarin tavoin debyytin aika-aukkoja. Itse sarjan kannalta Brayan's Gold ei ole välttämätön hankinta, mutta siitä saa halutessaan hieman lisää tietoa mitä Arlenin elämässä tapahtui ennen kuin hänestä tuli varsinainen Messenger. Tarinan on hyvin yksinkertainen ja suoraviivainen. Minua eniten häiritsi kuinka helppoja ratkaisuja Brett teki henkilöiden kohdalla. Tämä tarina ja The Great Bazaar and Other Stories, kuin myös toistaiseksi puoliksi luettu The Desert Spear, ovat olleet hienoisia pettymyksiä The Painted Manin jälkeen. Brett ei sittenkään tunnu antavan eeppiselle fantasialle mitään erityisen uutta ja innovatiivista, vaikka demonit sinänsä ovatkin mielenkiintoisia. Niiden ansiosta sarjaa kannattaa lukea ja unohtaa puutteet henkilöhahmoissa.

Brayan's Gold on kiva pikku välipalapurtava Brettin sarjan faneille, mutta ei mikään välttämättömyys. Novellin kuvitusta voi vilkaista Subterraneanin sivulta alaosasta. Kustantajan sivulla on joko trade-version kansikuva tai sitten luonnosversio. Minulla on kirjasta limited-versio, jonka kansikuva on tuossa yläpuolella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...