keskiviikko 24. marraskuuta 2010

Tulevia kirjoja 2011


Koskapa jo tässä vaiheessa on vuoden 2011 ensimmäisellä puoliskolla ilmestyvistä kirjoista jonkin verran tietoa, niin koostanpa ne, joita eniten odottelen tulevaksi. Kiinnostavia käännöskirjoja alkaa tupsahdella jo helmikuussa, jolloin tämän hetkisen aikataulutuksen mukaan ilmestyvät.


Ursula K. Le Guinin Maanpakolaisten planeetta Avaimelta ja Hannu Rajaniemen Kvanttivaras Gummerukselta. Tänä vuonna Le Guinin Rocannonin maailma ei ehtinyt ilmestyä heinäkuussa, kuten alunperin tiedotettiin, vaan meni elokuulle, mutta toivottavasti Maanpakolaisten planeetta ilmestyy ajallaan, eikä veny maaliskuulle. Rajaniemen Kvanttivarasta on hehkutettu ja ylistetty maailmalla niin paljon, että se on pakko lukea. Keväällä, ilmeisesti huhtikuussa, pitäisi ilmestyä myös Jalavan Saturnus-scifi -sarjan seuraava kirja J.G. Ballardin The Drowned Worldin suomennos, Hukkunut maailma. Likeltä on tulossa Richard Morganin Musta mies toukokuussa, ja kirjailija itsehän ilmestyy heinäkuussa Finncon 2011 -tapahtumaan kunniavieraaksi. Steph Swainstonin Linna-sarjan kakkososa ilmestyy niin ikään Likeltä nimellä (tämän hetken tiedon mukaan) Aika on lahjoista suurin helmikuussa lokakuussa.Heinäkuulla tulee Andrzej Sapkowskin Kohtalon miekka, jatkoa Viimeiselle toivomukselle (arvostelu). Syksyllä sitten on odotettavissa Karistolta China Miévillen The City & The Cityn käännös (alkuperäiskielisen arvostelu) ja Kirjavalta Joe Abercrombien Ensimmäinen laki -trilogian 2. osan Before They are Hangedin käännös.


Ulkolaisissa tulevissa kirjoissa onkin sitten suuren suuria ja pitkiäkin odotuksia takana. Ensinnäkin optimistina jälleen kerran uskon ja toivon, että se perhanan George R.R. Martin saisi ne viimeisimmät luvut kirjoitettu A Dance with Dragonsiin, ja kirja ilmestyisi keväällä 2011. Tammikuussa on joka tapauksessa jo tiedossa Robin Hobbin kovasti kehuma Jo Waltonin Among Others. Kehut eivät tietenkään tarkoita, että kirja on huippuhyvä, mutta siltä sopii jotain odottaa. Joe Abercrombie jatkaa omalla linjallaan ja The Heroes ilmestyy tammikuun loppupuolella/helmikuun vaihteessa. Kylläpä ne onkin niin söpöjä yhdessä nuo Waltonin ja Abercrombien kannet tuossa yläpuolella...


 Tammikuussa pitäisi ilmestyä myös Peter V. Brettin Brayan's Gold ja Paolo Bacigalupin The Alchemist, mutta koskapa nuo tulevat Subterranean Pressilta, niin en oleta saavani kumpaistakaan ainakaan ennen helmikuun loppua.


Maaliskuu on jälleen erittäin odotettu kuukausi, sillä silloin ilmestyy Patrick Rothfussin The Kingkiller Chroniclen kakkososa The Wise Man's Fear. Vihdoin! Lisäksi Robin Hobb/Megan Lindholmilta on tulossa novellikokoelma The Inheritance, joka valitettavasti sisältää monta jo ennestään tuttua novellia, ja vain kolme täysin uutta. Mutta useimpien novellien lukemisesta on jo kauan ja uudet ovat aina tervetulleita kirjailijalta, jota arvostaa, joten The Inheritance on sekin hyvin odotettu.


Huhtikuu tuo tullessaan Daniel Abrahamin uuden fantasiasarjan aloitusosan The Dragon's Pathin, ja vaikka tarina ei olekaan The Long Price Quartetin kaltainen, niin jännityksellä odotan mille tasolle kirjailija yltää tällä sarjalla. Kunpa joku kustantaja ottaisi Abrahamin käännöslistalleen, sillä The Long Price Quartetin kirjat ovat erinomaisia ja vieläpä kohtuullisen pituisia, jotta kustannukset eivät nouse ylimaallisiksi sen vuoksi. Kirsten Imani Kasain Ice Song -sarjan 2. osa Tattoo ilmestyy toukokuussa, ja tälle kirjailijalle toivoisin enemmän huomiota mitä hän nyt saa. Esikoisteos Ice Song (arvostelu) oli erittäin hyvä.

Paljon muitakin mielenkiintoisia kirjoja näyttäisi ensi vuonna olevan tulossa, mutta näillä mennään tämän hetkisen fiiliksen mukaan. Erittäin tyytyväinen olen, että noinkin monta odotettavaa käännöstä on ilmestymässä. Toiveena on tietenkin, että niitä myös ostetaan, jotta jatkoakin jälleen saadaan. Lisäilen tähän postiin noita suomennosten kansikuvia myöhemmin ja päivitän suomenkielisiä nimiä, kunhan niitä tietoja alkaa tipahtelemaan.

1 kommentti:

 1. Vuodatuksesta kopioidut kommentit:

  Rauno K kirjoitti 25.11.2010 - 13:12
  Mainitsemistasi kirjoista luen ainakin Ursula K. le Guinin kirjan ja Hobbin sekä Rothfussin kirjat mahdollisesti. J.G. Ballardin käännös kiinnostaa myös. Käsittääkseni myös Untinen-Auelin suomentaminen jatkuu, mikä ilahduttaa.

  Jasca kirjoitti 25.11.2010 - 16:27
  Bookdepositorylla oli aivan hillitön tarjous ainakin kuukausi takaperin: Heroesin kovakantisen brittipainoksen sai ennakkotilattua 8 eurolla! Se meni saman tien tilaukseen - luonnollisesti.

  Samanlaisella tarjouksella sai tilattua myös Scott Lynchin The Republic of Thievesin, vaikka en oikein edes tiedä koska tämän olisi tarkoitus tulla pihalle. Noh, 8 € ennakkotilauksesta ei ole paha hinta, joten sekin tuli tilattua.

  Dancea kieltäydyn enää odottamasta. Aluksi tuo viisi lukua jäljellä kuulosti mahtavalta, mutta sitten Westerosin foorumin pessimistit saivat toivoni sammummaan. Pian se on kuitenkin taas kymmenen lukua - tai puoli kirjaa. Dance tulee jos tulee, mutta mieli vain menee matalaksi jos sitä tosissaan vielä odottaa. Toki sitä uutisia - tai siis sitä, että uutisia ei ole - kirjan kehityksestä tulee seurattua, mutta. Tällä hetkellä tulee melkein suuremmalla mielenkiinnolla seurattua uutisia HBO:n Game of Thrones tv-sarjasta kuin itse kirjoista.

  Tuo Kvanttivaras sinällään kiinnostaa - mutta toisaalta ei. Kova scifi on aina mennyt hieman minun tajuntani ylitse, ja miekat nyt on muutenkin siistimpiä kuin avaruusalukset, mutta koska kyseessä on kuitenkin maailmanmaineeseen päässyt suomalainen kirjailija, niin kai se täytyy tarkastaa.

  Raija kirjoitti 25.11.2010 - 21:50
  Minäkään en valita Bookdepositoryn hinnoista. Tilasin vähän aikaa sitten Paul Kearneyta 7 eurolla ja puuttuvia Kage Bakereita 5,5 eurolla. Ovat tosin pokkareita, mutta silti käsittämätöntä, että pystyvät tarjoamaan postituksen samaan hintaan ja toimituskin on nopeaa.

  Minä en odottele oikeastaan Lynchiä enää, siksi en listannut häntä vuodelle 2011. Kaverilla on sen verran vaikeuksia, joten on vaikea tietää ilmestyykö seuraavaa kirjaa ollenkaan.

  VastaaPoista

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...