keskiviikko 8. syyskuuta 2010

Stephen Deas: The Thief-Taker's Apprentice

Stephen Deasin The Memory of Flames -sarjan kaksi ensimmäistä kirjaa, The Adamantine Palace (arvostelu) ja The King of the Crags (arvostelu), olivat sen verran viihdyttäviä lukukokemuksia, että myös kirjailijan nuoremmille lukijoille suunnattu, uuden sarjan aloittava, The Thief-Taker's Apprentice oli helppo valita luettavaksi. Kirja oli kuitenkin tyyliltään hieman erilainen, eikä yltänyt aiemmin luettujen tasolle.

Berren on nuori, teini-ikäinen orpopoika, joka asuu Deephavenin kaupungissa ja hankkii itselleen ylläpidon muiden poikien joukossa taskuvarkaana. Yhtenä päivänä hän varastaa varkaidenmetsästäjän, salaperäisen Syanniksen, palkkiokukkaron ja joutuu kiinni jäädessään korvaamaan tekosensa olemalla hyödyksi tälle. Piakkoin Berrenistä tulee Syanniksen oppipoika, mutta menneisyys ja entiset toverit eivät jätä häntä rauhaan, eikä kaikki mitä hänen pitäisi opetella ole miellyttävää ja helppoa. Ihastuttava Lilissa sekoittaa kaiken uutukaisen keskellä pojan päätä entisestään, ja hänen mestarillakin on menneisyydessään salassapidettävää.

The Thief-Taker's Apprentice on yllättävän rosoinen ja raakakin teos tapahtumiltaan nuorille suunnatuksi teokseksi. Aikuisena lukijana pidin tästä kovaotteisuudesta, sillä muuten kirja pomppasi henkilöhahmojen luonnissa. Berren oli kyllä ajoittain uskottavan teini-ikäinen, mutta jokin hänen hahmossaan ei kuitenkaan tuntunut ihan aidolta. Ehkä minua alkaa jo tökkiä nämä orpopoikaraasut, jotka osoittavat erinomaisia kykyjä ja jotka eivät välttämättä olekaan kovin alhaista syntyperää... Vaikka jotkut Berrenin käyttäytymiskuvioista osuvat teinille kovinkin kohdalleen, ja siinä mielessä Deas on onnistunut, niin minä en löydä poikaan kuitenkaan kosketuspintaa. Paremmin ei onnistu Syanniksenkaan kanssa. Hänestäkin löytyy kaikki erinomaisen taitavan mutta, ah, niin mysteerisen hahmon kliseet, että välillä pisti kyllästyttämään. Eikä ainoa naispuoleinen hahmo paljoa paranna tilannetta. Olen lukenut useita YA-kirjoja viime vuosina, ja monenkaan ei ole joutunut pettymään yhtälailla kuin tähän. Ehkä odotukseni olivat liian korkealla.

The Thief-Taker's Apprentice ei ole sinänsä yhtään huono kirja. Luen todennäköisesti jatko-osatkin, mutta toivon kyllä että ne tästä hieman paranisivat. Kirjassa löytyy seikkailua ja toimintaa, mikä tuntuu olevan luontaista Deasille. Luvut ovat lyhyitä kuten The Memory of Flames -kirjoissakin, mikä tekee kirjasta entisestään nopeatempoisemman ja myös vauhdikkaamman luettavan. Taustalla mainitaan salaperäiset kauppiaat ja velhot, jotka yhdistävät tämän The Thief-Taker's Apprentice -sarjan The Memory of Flames -sarjaan. Muutoin tapahtumaympäristöt ovat erit, ainakin tässä ensimmäisessä kirjassa. Ehkä enemmän yhtäläisyyksiä aikuisten sarjaan olisi tehnyt tästä houkuttelevamman. Ehkä niitä yhtäläisyyksiä ilmenee jatko-osissa, vaikka valitettavasti niiden nimet saavat ainakin minun sisäiset kellot varottamaan lisäkliseistä.

Huomautuksena muuten kansikuvaan (yllä): Minun kopiossani kirjan nimi kirjoitetaan väliviivalla ja oviaukossa on teksti "With a sword, comes blood..." En jaksanut skannata julkaistua versiota ja netissä tuntuu olevan (kirjailijan kotisivullakin) jaossa vain aiempia versioita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...