perjantai 3. heinäkuuta 2015

2015 Tähtifantasia, Locus ja Rhysling -palkinnot on jaettu

Viime viikonlopun ja alkuviikon aikana jaettiin useita genrekirjallisuuspalkintoja. Niistä meitä lähin on tietysti Archipelaconissa julkistettu Tähtifantasia-palkinnon 2015 voittaja, Terry Pratchettin FC Akateemiset. Muita ehdokkaita olivat:
  • Kate Atkinson: Elämä elämältä
  • Robert W. Chambers: Keltainen kuningas
  • Machado de Assis: Kuolematon ja muita novelleja
  • Liz Williams: Kultainen lohikäärme
Asiantuntijaraati myönsi palkinnon paitsi Kiekkomaailma-sarjan itsenäiselle teokselle, myös kunnianosoitukseksi Pratchettin elämäntyölle:
"FC Akateemiset on itsenäinen osa Terry Pratchettin (1948–2015) Kiekkomaailma-sarjaa. Palkinto on samalla kunnianosoitus Pratchettin elämäntyölle, jossa kirjailija on yhdistänyt älykkään, ääneen naurattavan huumorin ja yhteiskunnan ilmiöiden pisteliään satiirisen valottamisen.
Hersyvän koominen Kiekkomaailma-sarja on vastalause käsitykselle, että syvällisyys tarkoittaa synkkyyttä. Pratchett haastoi lukijansa ajattelemaan. Läpi sarjan toistuu sanoma kriittisen ajattelun tärkeydestä. Kiekkomaailman asukkaat eivät näe pintaa syvemmälle, vaan lankeavat kerta toisensa jälkeen sanahelinän ja propagandan pauloihin. Elämmekö mekin samanmielisten kuplissa? Uskommeko asioita vain siksi, että olemme lukeneet siitä lehdistä? Terry Pratchett ylisti kirjoissaan mielikuvitusta ja tarinointia, mutta arvosteli elämistä maanpinnasta irrallaan. Omilla teoillamme voimme valita sen mitä olemme ja millaisen maailman haluamme."
Koko perustelun sekä Archipelaconissa luetun kustantantajan tervehdyksen voi lukea yllä olevan linkin kautta.

Locus-palkintoa jaettiin useissa eri kategorioissa ja tässä lyhyesti vain eri kategorioitten voittajat. Muut ehdokkaat voi tsekata täältä.

Science Fiction -romaani
   Ann Leckie: Ancillary Sword
Fantasia-romaani
   Katherine Addison: The Goblin Emperor

Esikoiskirja
   Mary Rickert: The Memory Garden

Nuorille aikuisille suunnattu kirja
   Joe Abercrombie: Half a King

Pienoisromaani
   Nancy Kress: Yesterday’s Kin

Pitkä novelli
   Joe Abercrombie: Tough Times All Over

Novelli
   Amal El-Mohtar: The Truth About Owls

Antologia
   George R.R. Martin & Gardner Dozois: Rogues

Kokoelma
   Jay Lake: Last Plane to Heaven

Ei-fiktiivinen teos
   Jo Walton: What Makes This Book So Great

Taideteos
   John Fleskes (ed.): Spectrum 21: The Best in Contemporary Fantastic Art

Taiteilija
   John Picacio

Editoija
   Ellen Datlow

Lehti
   Tor.com

Kustantaja
   Tor

Ja sitten se tärkein reaktio:

Rhysling Awardsia on jaettu jo vuodesta 1978 lähtien, mutta enpä ole aiemmin kiinnittänyt asiaan huomiota. Nyt osui silmiini uutinen vuosittain science fiction, fantasia ja kauhurunoudelle jaettavasta palkinnosta. Runot on jaettu pitkiin ja lyhyisiin ja tämän vuotiset voittajat ovat Marge Simonin ”Shutdown” (Short Poem) ja F.J. Bergmanin ”100 Reasons to Have Sex with an Alien” (Long Poem). Muut sijat voi katsoa Science Fiction Poetry Associationin sivulta ja edellisten vuosien voittajien listaa pääsee vilkuilemaan palkinnon arkistosivulta. Mielenkiintoisia nimiä siellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...