13-vuotias Charlotte Makepeace saapuu sisäoppilaitokseen ja jakaa makuuhuoneen useamman tytön kanssa. Seuraavana aamuna herätessään, hän huomaa olevansa samassa paikassa, mutta eri ajassa. Hän on siirtynyt nukkuessaan ajassa taaksepäin yli 40 vuotta, ensimmäisen maailman sodan loppuvaiheisiin vuoteen 1918, jossa hänet tunnetaan nimellä Clare ja jossa hänellä on pikkusisko nimeltä Emily, oman ajan Emman sijaan. Oikea Clare on ottanut hänen paikkansa tulevaisuudessa. Jonkin aikaa tytöt vaihtavat elämää keskenään joka toinen päivä ja asiat alkavat hieman sekoittua. Kunnes Clare ja Emily päätetään siirtää läheiseen kartanoon asumaan ja päiväoppilaiksi. Vahingossa muuttopäivänä Claren kengissä onkin Charlotte ja jouduttuaan pois sisäoppilaitoksesta ja siellä olevasta sängystään, Charlotte jää jumiin menneisyyteen.
"By bedtime all the faces, the voices had blurred for Charlotte to one face, one voice... The light seemed too bright for them, glaring on white walls, white sheets and bedcovers."Charlotte Sometimes on aikamatkustuskertomus. Se on nuorille suunnattu, mutta aikuislukijakaan tuskin turhautuu, sillä kirjassa on tummia piirteitä, kypsyyttä ja aikuista mieltäkin askarruttavaa pohdintaa. Kirjailija on tosissaan onnistunut erottamaan aikuisen maailman ja nuoren maailman ajatustyylit, mikä tulee erityisesti esille ClareCharlotten asuessa kartanossa, jonka omistajien poika Arthur on kuollut sodassa. Liekö johtuu omasta puolivuosisataisesta elämänkokemuksesta, mutta hetkelliset kuvaukset ja välähdykset nuoren ja aikuisen kanssakäymisestä, niiden herättämistä ajatuksista tuntuu osuvan muistikuvien kautta nappiinsa. Pidän siitä, että Charlotte itsekin välillä epäilee omaa identiteettiään, hänen tilanteessaan olisi ihme, jos ei epäilisi, varsinkin kun hänen ympärillään kukaan ei juurikaan tunnu huomaavan hänessä eroa väärässä ajassa.
Charlotte Sometimesin kohdalla pysähdyin (jälleen) pohtimaan, mitä lapsi tai nuori tästä kirjasta saa irti. Olisiko kirja vaikutukseltaan niin onnistunut, jos olisin lukenut sen nuorena? Lukukokemus olisi ainakin erilainen. Hieman kirjasta tulee mieleen Octavia E. Butlerin Kindred (arvostelu), jossa myös päähenkilö joutuu menneisyyteen. Molemmissa tarinoissa todellisen maailman historia vaikuttaa voimakkaasti tapahtumiin, Butlerilla toki on mukana myös rotukysymykset.
Kirja jättää mieleen haikean ja surullisen tuntemuksen menneestä ja menetetystä, mutta elämä jatkuu. Farmer on kirjoittanut ennen Charlotte Sometimesia kaksi muutakin kirjaa, jossa Makepeacen sisarukset seikkailevat, ja ainakin toisen niistä, Emma in Winterin (jälleen ihana kirjan nimi) haluaisin lukea. Sitä ei kuitenkaan vaikuttaisi olevan saatavilla ekirjana, vaikka Charlotte Sometimes onkin. Eikä kirjaa löydy Kirjastot.fi haustakaan, saati Lapin kirjastoista. Harmi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommentit ovat iloinen yllätys!