keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Tähtivaeltaja-palkintoehdokkaat 2014

Kotimaisen Tähtivaeltaja-palkinnon ehdokkaat vuodelle 2014 on julkistettu ja lista perusteluineen näyttää tältä:


Iain M. Banks: Siirtymä (Gummerus) – "Lukuromaaniksi naamioitu analyysi ahneudesta, uskonnollisesta terrorismista ja identiteetin muodostumisesta."

Lauren Beukes: Säkenöivät tytöt (Schildts & Söderströms) – "Aikamatkaavan sarjamurhaajatrillerin traagiset ihmiskohtalot koskettavat." (arvostelu)

Hugh Howey: Siilo (Like) – "Länsimaisen yhteiskunnan metaforan, siilon syvyyksissä kytee kapina." (arvostelut 1-3, 4-5)

Johanna Sinisalo: Auringon ydin (Teos) – "Hyytävän älykäs dystopia naisia alistavasta, terveysfasistisesta Suomesta."

Peter Watts: Sokeanäkö (Gummerus) – "Visionäärinen romaani vierauden käsitteestä ja tietoisuuden merkityksestä. (arvostelu)

Olen lukenut kirjoista kolme, Banks on lukematta syystä että etenen kirjailijan tuotannossa aikajärjestyksessä ja Siirtymä on vielä kaukana edessä päin. Lukulistalla joka tapauksessa. Luetuista valintani voittajaksi on Wattsin Sokeanäkö, sillä vaikka pidin Beukesin Zoo Cityä erinomaisena (arvostelu), Säkenöivät tytöt ei yltänyt sen tasolle. Howeyn Siilo on hieno, mutta tarinan tunnelma laski hieman loppua kohden, joten Wattsin haastava teos nousee minun ykköseksi.

Vaan oikeasti valinnan tekee asiantuntijaraati, jonka koostumuksen näkee yllä olevan linkin kautta, ja raati ilmoittelee sitten toukokuussa päätöksensä.

7 kommenttia:

 1. En ole noista mitään lukenut, mutta Siilo, Siirtymä ja Auringon ydin ovat lukulistallani ja Säkenöivät tytöt ehkä lievästi kiinnostaa. Eli harvinaisen tutun näköinen lista :)
  (yleensä kun luen listaa missä tahansa palkintoehdokkaista, tiedän niistä 0-1 kirjaa)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harvoin jos koskaan minäkään olen kaikkia ehdokkaita lukenut. Siinä se pyörii yleensä 1-3 kirjan kieppeillä, mutta nollakaan ei ole tuntematon. Iso Harmi, ettei Fraktaaliruhtinas ole mukana, mutta kaipa siihen on syy. Aliette de Bodardin novellikokoelma olisi ollut sekin kiva yllätys, mutta näillä mennään.

   Poista
 2. Mulla Siilo jo luettuna ja Sinisalo ja Watts odottavat hyllyssä. Siilo oli hyvä mutta samaa mieltä, tunnelma hieman lässähti lopussa. Tuo Säkenöivät tytöt vaikuttaa mielenkiintoiselta, jokin tuttu kalskahdus siinä nimessä on, olen varmaan raapustanut sen joskus jollekin rypistyneelle "tää täytyy lukea" -paperille :D Siirtymääkin olen selaillut kaupassa, mutta ei jotenkin vedonnut minuun aiheeltaan.

  VastaaPoista
 3. Siilon olen lukenut ja pitänyt, Nyt käpälissä on Sinisalon chilinmakuinen dystopia (josta pidän enemmän kuin ensimmäisestä Sinisalostani, Ennen päivänlaskua ei voi - vaikka tyylissä samaa löytyykin, moninaisten tekstilajien muodossa esimerkiksi).

  VastaaPoista
 4. Oho olen peräti lukenut yhden eli Sinisalon Auringon ytimen. Pidin siitä kovasti. Howeyn Woolin kannoin juuri toissapäivänä kirjastosta kotiin, joten siihen tutustuminenkaan ei ole kovin kaukana tulevaisuudessa.

  VastaaPoista
 5. Itse olen noista lukenut Siirtymän, Siilon ja Sokeanäön, ja vaikka pidin kaikista niin ehkä kallistuisin kuitenkin Siirtymän suuntaan.

  Banksia ei muuten kannata pantata sen takia, että pelkää missaavansa jotain mitä kirjailijan aiemmissa kirjoissa on mainittu. Siirtymä on täysin itsenäinen kirja, ja tavallaan varsin erilainen kuin avaruusooppera-Banksit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidan olla tietoinen, että Banksin kirjoja voi lukea itsenäisinä teoksinakin, mutta kun pikkunipottaja päänupissa haluaa pakottaa lukemaan kirjat kronologisessa järjestyksessä. Pitäisi heivata hiiteen mokoma.

   Poista

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...