perjantai 21. kesäkuuta 2013

Magdalena Hai: Kellopelikuningas

Kerjäläisprinsessa (arvostelu) oli viime vuonna varsin innostava lukukokemus ja siksipä tuli hankittua Magdalena Hain Gigi ja Henry -sarjan toinenkin osa luettavaksi. Jälleen kerran aioin vain vilkaista alkua, sillä toinen kirja on parhaillaan kesken, ja niinhän siinä kävi, etten pystynyt lopettamaan lukemista, vaan luin Kellopelikuninkaan lähes tauotta loppuun.

Tällä kertaa Gigi perheineen on siirtynyt pois Alhaiston kaupunginosasta Rahastoon ja samalla pois tuntemattomuudesta. Keloburgin lääninkuninkaan tilauksesta Gigin isä, kotimaastaan Umbroviasta paossa oleva kuningas ryhtyy avustajansa Barnabasin kanssa rakentamaan uudenlaista suurta ilmalaivaa. Gigi yrittää sopeutua uuteen asemaansa prinsessa Gregoroviana, samalla kun Henrykin miettii tulevaisuuttaan. He tutustuvat maanalaiseen lapsijoukkoon, jonka keulahahmoina ovat Naseem ja Nikanor. Lapsijoukko ihailee Gigiä ja Henryä näiden seikkailijamaineen vuoksi, mutta kaikki eivät suhtaudu samoin. Uskonlahko Sokean Jumalan veljeskunta käyttäytyy avoimen vihamielisesti niin kuningasperhettä, ihmissusia kuin tulevaa ilmalaivaakin kohtaan. Pian Gigi ja Henry ovat jälleen vaarassa.

Usein sarjojen toinen kirja hieman notkahtaa onnistuneen alun jälkeen. Näin ei käy kuitenkaan Gigin ja Henryn kohdalla, vaan Kellopelikuningas ylittää jo erinomaiseksi kokemani Kerjäläisprinsessan ja on astetta kypsempi kokonaisuus, vaikka selkeitä nuortenkirjamaisuuksia sivuhahmoissa on havaittavissa. Kellopelikuninkaassa maailmanluonti syvenee ja sivumääräkin lähes tuplaantuu. Tarinassa kuvataan Keloburgin yhteiskuntarakennetta ja sosiaalisia eroja entistä tarkemmin.
"Olin nähnyt tuollaisia lapsia ennenkin. Jos meikäläisillä olikin ollut vähän, heillä ei ollut mitään. Tuollaiset lapset eivät yleensä olleet edes leikkineet meidän kanssa, joilla oli koti ja perhe, vaan he pysyttelivät omillaan. Niin kuin he olisivat olleet eri heimoa. Jotkut heistä kävivät töissä. Monet Keloburgin lehtipojista olivat kodittomia. Toiset olivat roskankerääjiä, niin kuin minä. Mutta useimmat hankkivat elantonsa varastamalla, joutuivat ennen pitkää jengeihin ja olivat olleet rangaistuslaitoksessa jo ennen kuin täyttivät viisitoista."
Mukaan kuvioon tulee myös muinaiseen skandinaaviseen mytologiaan pohjautuva uskonnollinen lahko. Samalla ehditään käydä Keloburgin ulkopuolella, Vihreän saaren sisäosissa, suurella Jääjärvellä ja vilkaista urbaanista sulatusuuniväestöstä etnisesti poikkeavaa kansanosaa ja turmeltumatonta luontoa, sekä etsiä ihmeellistä kiveä. Maailmankuvauksessa ainoastaan kalkkikiviluolasto aiheuttaa hieman kulmien kohottelua, mutta fantasiassa ja vaihtoehtohistoriassa myös geologia voi olla poikkeavaa.

Suurin ilahduksen aiheeni löytyy Gigin hahmokehityksestä. Kellopelikuningas onkin näyttävästi tytön kasvukertomus. Pidin siitä, että kasvaminen tapahtuu oivalluksina ympäristöä ja kanssaihmisiä tarkkaillessa, vaikka välillä kehitys tuntuukin hieman liian nopealta. Erityisen onnistunut on äidin ja tyttären välinen kipeän oivaltava konflikti. Hienosti kirjoitettu, toi mieleen tunnelman J.K. Rowlingin Harry Potter ja Feeniksin kilta -kirjan lopusta, jossa tapahtuu harppaus päähahmon sisäisessä kehityksessä (Huom. Olen lukenut kirjan aikuisena. Nuoremmat lukijat tuntuivat olevan eri mieltä kanssani silloin kun kirja ilmestyi).

Kellopelikuningas astuu rohkeasti syvemmälle steampunk-maailmaan. Enää ei puhuta pelkästään kivoista automaton-keksinnöistä ja ilmalaivoista. Tarinassa ei sinänsä ole mitään genreä mullistavaa uutta, mutta on hienoa, että tarina kehittyy myös tyylilajille uskollisesti. Kirjan kansi on jälleen onnistunut, sisältönsä oloinen ja persoonallinen. Odotukset sarjan kolmatta osaa kohtaan ovat suuret. Hieman jännittää mitä tuleman pitää.

6 kommenttia:

  1. Kylläpä intoonnuit kehumaan! Nämä kirjat ovat häilyneet jossakin pitäisi-ehkä-lukea-tietoisuuteni rajamailla jo jonkin aikaa, mutta nyt pitäneekin ryhtyä tuumasta toimeen, kun tällä tavalla suositellaan. Jotenkin olen vain ollut tosi epäileväinen kotimaisen steampunkin suhteen, ja jostakin täysin irrationaalisesta syystä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen pitänyt _tästä_ sarjasta, se vain loksahti kohdilleen, mutta pari kotimaista vasta lukemaani steampunk-novellia eivät ole vakuuttaneet lainkaan. Sama se on ulkomaisten steampunk-kirjailijoidenkin kohdalla. Kaikki eivät vakuuta, edes kaikki saman kirjailijan teokset. En ladannut juurikaan odotuksia näihin kahteen ensimmäiseen MH:n kirjaan, saa nähdä nyt miten käy kolmannen kanssa.

      Poista
  2. Olen vähän suunnitellut, että pitäisi tämä lukea, vaikka ensimmmäinen kirja ei aivan tajuntaa räjäyttänyt. Paksuus lupailee hieman enemmän paneutumista tarinan maailmaan, mikä jäi mielestäni edellisestä osasta puuttumaan. Oli kuitenkin mukava lukea arvostelu ennen kuin lukee :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä vain, lisää maailmanluontia on luvassa. Loppuselityksistä näkee, että kirjailija on tehnyt taustatyötä.

      Melkein toivon, että tämä olisi kirjoitettu puhtaasti aikuisten romaaniksi.

      Poista
  3. "Usein sarjojen toinen kirja hieman notkahtaa onnistuneen alun jälkeen."

    Minä taidan olla poikkeava ihminen. Äskettäin mietin lukemiani fantasiasarjoja, ja huomattavasti useammin toinen osa oli ensimmäistä parempi, kuin päinvastoin. Ehkä taustalla on se, että sarjojen aloitukset ovat usein johdantoa, joissa käytetään sivuja maailman ja hahmojen esittelyyn. Seuraavassa osassa voidaan sitten keskittyä täysillä juoneen.

    Mutta kaikki muut puhuvat "tyypillisestä trilogian keskimmäisestä osasta", "toisen kirjan syndroomasta" tai "sophomore slumpista". En tiedä, miksi suhtaudun eri tavalla sarjoihin. Osaan nimetä vain muutaman tapauksen, joissa ensimmäinen kirja oli toista parempi (mm. Naomi Novikin Temeraire).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä tuo minunkaan kohdalla ole yleispätevä tuntemus, mutta joitakin tapauksia löytyy (Brett, Simmons, Rothfuss, Grant, Kearney, Hobb, Collins jne). Notkahdus ei tarkoita huonoa jatko-osaa, se vain ei yllä ihan aloitusosan lupauksen tasolle.

      Poista

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...