maanantai 18. kesäkuuta 2012

Jeff VanderMeer & S. J. Chambers: The Steampunk Bible

Jeff VanderMeerin ja S. J. Chambersin The Steampunk Bible vaikutti Hugo-ehdokkaiden Best Related Work -kategorian kiinnostavimmalta teokselta Jar Jar Binks Must Die’n ohella. Kirjassa käsitellään nimensä mukaisesti science fictionin ja fantasian steampunk-alagenreä ja sen eri ilmenemismuotoja.

Steampunk = Mad scientist Inventor [invention (steam * airship or metal man / baroque stylings) * (pseudo) Victorian setting] + progressive or reactionary politics * adventure plot

Yllä oleva kaava on yksi humoristinen määritelmä steampunkille. Kirja antaa kattavan kuvan lajityylin monista kasvoista. Steampunk ei rajoitu pelkästään kirjallisuuteen, vaan ulottuu myös taiteeseen, suunnitteluun, elokuviin, musiikkiin ja muotiin sekä elämäntyyliin. Jokainen näistä osioista tulee esitellyksi ja enemmänkin, mutta liikkeelle lähdetään tietenkin alusta, eli steampunkin synnyn historiasta, teollistumisen aikakaudesta ja kirjallisista esikuvista Edgar Allan Poesta, Jules Vernestä ja H. G. Wellsista, joiden mielikuvitusta koko sff-genre saa kiittää. Tämä varhaista historiaa koskeva osuus onkin itselleni mielenkiintoisinta luettavaa. Esimerkiksi katkelma haastattelusta, jossa Verne pitää itseään faktapohjaisena kirjailijana ja Wellsiä mielikuvituksellisena on suorastaan hauskaa luettavaa. Myös myöhempiä kirjailijoita, kuten Michael Moorcockia, K. W. Jeteriä, Tim Powersia, William Gibsonia ja Cherie Priestiä sekä heidän teoksiaan käsitellään ja kirja sisältää myös useita esseitä steampunk-henkilöiltä. Lyhyesti esitellään myös steampunk-johdannaiset: boilerpunk, clockpunk, dieselpunk, gaslight romance, mannerspunk, raygun gothic ja stitchpunk, joista osasta en ollut koskaan aiemmin kuullutkaan.

Sarjakuva- ja muotiosiot jäävät minulta yleisen mielenkiinnon puutteesta lähinnä silmäilyasteelle ja muutamien osuuksien luennaksi sieltä täältä. Mutta jo kirjan silmäilykin on antoisaa puuhaa. Erilaiset mekaaniset keksinnöt ja korut ovat hienoja (sanoo steampunk-henkisen (clockpunk?) kellon omistaja).


Kirja on kerrassaan upea näyttävine kuvineen ja värimaailmoineen. Melkeinpä rohkenisin sanoa, että se on yksi näyttävimmistä kirjoista mitä olen muutamaan vuoteen nähnyt. Kirja sisältää monia kuvia, joita en ole koskaan aiemmin nähnyt ja niissä on paljon yksityiskohtia tiirailtavaksi. Yhdessä kattava sisältö ja upea ulkoasu tekee kirjasta todellakin höyrypunkin raamatun. Ensyklopedia se ei varsinaisesti ole, mutta silti tietoa tulvillaan, ainakin näin asiaan vähemmän perehtyneen kannalta. Jäin kaipaamaan ehkä enemmän kirjallisuuteen keskittymistä, mutta ilmeisesti muita sen tyyppisiä kirjoja on jo olemassa. The Steampunk Bible toimii ekirjanakin teräväpiirto-iPadilla vaakatasossa luettuna, vaikka tiivis tekstikoko jääkin hieman pieneksi. Läppärin näytöllä se ei paljoa eroa. Paperikirjana The Steampunk Bible on varmaankin upea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat iloinen yllätys!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...